Јелена Пономарјова: У Москви више нико нема илузије о политичкој ситуацији у Србији

Јелена Пономарјова: У Москви више нико нема илузије о политичкој ситуацији у Србији

Русија је велика земља са пуно ресурса и спремна је да истрпи санкције. Ако је мала Србија могла толике године да преживи у потпуној изолацији, нема потребе онда говорити о Русији. Имамо ваше искуство. 

 

ponomarjova

АУТОР: ЈЕЛЕНА ДИКОВИЋ/ДАНАС

Београд – Тешко је проценити када ће се завршити криза у Украјини, али мислим да ће после 9. маја, односно Дана победе, та криза ићи ка своме разрешењу. Наиме, Запад је коначно дошао до уверења да украјинска криза може да се реши на миран начин, а председник Владимир Путин ће имати сусрете са руководиоцима ОЕБС-а.

Ипак, уколико се криза настави и повећа се број жртава, Русија неће искључити могућност коришћења других средстава – економских, војних, инфромационих, енергетских… – каже у разговору за Данас Јелена Георгијевна Пономарјова, докторка политичких наука и професорка на Катедри за упоредну политикологију Московског државног института за међународне односе (МГИМО).

„Ми, Руси, одавно говоримо да живимо у условима Хладног рата. Али, на терену Украјине је дошло до његовог заоштравања“, истиче Пономарјова. Међутим, како указује, Запад не представљају само Барак Обама и Ангела Меркел. „Различити политички и економски кругови на Западу у много чему подржавају Русију. Да не говоримо о интелектуалцима који отворено критикују западне политичаре. Постоји званичан, али и друштвени ниво. Русија покушава да користи разне начине како би представила своје виђење ситуације у Украјини, али и своје политике западним друштвима. Када та друштва дођу до објективнијих информација, моћи ће да утичу на западне политичаре“, наводи Пономарјова.

Да ли ће санкције западних земаља погодити Русију? Ако хоће, у коликој мери?

– Наравно да хоће, али Русија је велика земља са пуно ресурса и спремна је да истрпи санкције. Ако је СР Југославија или мала Србија могла толике године да преживи у потпуној изолацији и санкцијама, нема потребе онда говорити о Русији. Имамо ваше искуство, па ћемо се борити.

Када већ спомињете Србију, како видите однос Београда и Москве? Посебно ако се има у виду да Србија није међу земљама које су увеле санкције Русији.

– Ми рачунамо на то да ће Срби и даље бити наши савезници. Али, разумемо да промене у Влади Србије могу довести до промене српске позиције. Оно што са сигурношћу могу да кажем јесте то да у руским властима више нико нема илузије о политичкој ситуацији у Србији. Ако нам се до јуче чинило да су сви Срби у потпуности русофили, сада разумемо да власт може да има једне, а друштво друге интересе. Схватамо да се Србија налази између два геополитичка вектора, Запада и Русије, те сматрам да влада у Београду не треба да ту прави избор, већ да нађе своје место и са једнима и са другима.

Односи Русије са Подгорицом су се погоршали. Црна Гора је једна од земаља које су увеле санкције Русији. Шта се дешава?

– Односи Црне Горе и Русије санкцијама неће бити решени. Ирационално и рационално нам је веома тешко да прихватимо одлуку Подгорице. Нама је то посебно болно. Али савршено нам је јасно да садашње руководство у Подгорици не разуме добро интересе свог друштва. Они решавају сопствене интересе. Међутим, ти људи су епизодисти.

Колико је Балкан битан за Русију?

– Балкан је као и увек важан регион за Русију. Морам признати да сложене и детаљне стратегије руске владе још нису разрађене, на пример у информационој сфери, али сарадња у одређеним правцима, попут енергетике, привреде, железнице, наравно да постоји.

Да ли Влада Русије има у плану да разради те стратегије?

– Мислим да има. Сам наш долазак у Београд, отварање другог по реду научно-образовног међународног програма Балкански дијалог Фонда Горчаков, који се поклопио са посетом председника руске Думе Сергеја Јевгењевича Наришкина Србији, који је имао сусрете са председником Томиславом Николићем и другим званичницима… Све су то кораци у том смеру.

Дан победе

Да ли мислите да су ратови на Балкану завршени и да овај регион може да живи у миру?

– Наравно да се надам да су сви ратови на Балкану завршени и да се никада више неће поновити, али не треба да заборавимо грешке које смо направили, и Русија и балканске земље. Постоје проблеми који нису решени и које треба решавати. Зато морамо да се наоружамо снагом, стрпљењем, и да пожелимо једни другима победе и нове хоризонте. У том смислу, желим да честитам свим грађанима Србије Дан победе, јер не треба да заборавимо да смо се заједно борили против фашизма и победили, као ни да дозволимо повампирење таквих идеологија

Eine Antwort

  1. Многи се од нас бавимо проблемом данашњице. Слажем се са размишњаљима које читам испред.
    Мени се намеће мисао да је Криза у Украјини само делић кризе, или боље речено изласка из кризе оних држава (окупљених) у којима већ дуже време има превагу нови и опаснији мутант „пораженог фашизма“. Он покушава да кризу реши на исти начин као Хитлер по доласку на власт у Немачкој. Подстиче се нови процес милитаризације и трке у наоружавању, а Украјина је њихова жртва у том надметању са другом страном, преко црвене линије, коју угрожена овај процес, који ће човечанство стално држати у кризи, јер се тиме храни овај монстру.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: