MOLIM SVE SVOJE PRIJATELJE DA PAZLJIVO PROCITAJU OVU INFORMACIJU:

TEODORA TOLEVA 1968 – 2011

von Mladen Radovanovic, Donnerstag, 12. Januar 2012 um 00:05

 

 

MOLIM SVE SVOJE PRIJATELJE DA PAZLJIVO PROCITAJU OVU INFORMACIJU:

 

 

Polovinom oktobra prosle godine sam obavesten da je umrla moja dobra drugarica doktor istorijskih nauka Teodora Toleva. Tog trenutka i dugo posle toga nisam mogao da dodjem sebi, jer je bila ne samo moja dobra prijateljica i uopste Srba vec i izuzetna osoba i intelektualac koji je dosao do otkrica izuzetnih u svojoj oblasti sto je bilo i tema njene doktorske disertacije znacajne u svetskim okvirima a i posebno za nas Srbe. U godinama druzanja sa njom mi je ne samo pricala, vec mi je i predstavljala svoj rad koji je za mene tada, oko 2005 – te bio sokantan jer je potvrdjivao dokumentovano sve ono za sta se smatralo da je romanticni pogled srpskih nacinalista: SIPTARI NIKADA NISU POSTOJALI KAO NAROD, vec ih je narodom ucinio Austro – Ugarski dvor, ujedinio razlicita plemena, sacinio jedan jezik i sve to potpomognuo novcem kako bi amortizovali srpski pritisak i teznju ka oslobadjanju svih srpskih zemalja od kojih se dobar deo tada nalazio pod vlascu istih Austro Ugara. Pasionirano sam gutao svaku Teodorinu rec i naravno sirio istinu, na koju su mnogi odmahivali rukom.

Kako je tema koju je obradila u doktoratu (dokumentovana u svakom svom detalju) sasvim suprotno glediste od zvanicno vazeceg „medjunarodne zajednice“, govori o izuzetnoj tezini i vaznosti informacije i poruci koju sa sobom nosi: Evropska Unija i njene vlade zajedno sa USA i NATO su gomila lazova i nitkova a posebno elite Austrije, Nemacke i Madjarske. Poslednji kontakt sa mojom dragom Teodorom sam imao neposredno pre napustanja Spanije kada me je nazvala i trazila od mene neku vrstu zastite jer je godinama osecala cudno prisustvo nekih ljudi i dogadjaja koji je okruzuju. Umrla je od raka ali mi misli idu u pravcu da joj je mozda neko na neki nacin izazvao bolest i tako eliminisao vrlo neprijatnog i snaznog svedoka istorijskog zlocina nad nama Srbima.

Sada kada smo pred izborima nas 99 % mozemo da ucinimo nesto: A to je da sherujemo i rasirimo istinu po Srbiji a i svetu! Razbijmo okupatore Kosova i Metohije i njihove sluge u Srbiji! Molim ozbiljne ljude, srpske patriote da rasire glas istine koji sobom nosi zivotno delo moje pokojne drugarice, prijeteljice svih Srba u Barseloni i uopste srpskog naroda! Teodora je mozda ubijena, tiho uklonjena zbog nas Srba i zbog istine i dokaza koji srpskom bicu nedostaju kao kiseonik, hrana i voda. Molim da se svi u jednom trenutku uozbiljimo i shvatimo da u rukama imamo dijamant koji moze svima da nam donese novu istinu, novu vladu, nov medjunarodni polozaj. Pomozite meni, pomozite sebi, pomozite nasoj Srbiji, pomozite nasem narodu na Kosovu! Preklinjem vas!

 

http://www.semanarioserbio.com/modules.php?name=News&file=article&sid=4204

PREVOD:

Rana smrt bugarske istoricarke Teodore Toleve je prekinuo jednu obecavajucu karijeru na samom pocetku. Naucnik i poliglota, radila je na razlicitim temama od genocida nad Jermenima do rata za Spansku sukcesiju.

Za Evropsku istoriju XIX – XX veka, njen rad u vezi albanske nacije je v rlo revolucionaran i bez ikakve sumnje bice predmet daljih istrazivanja i mnogih polemika.

U modernoj i vazecoj istoriji (Stavro Skendi, Peter Bartl, George Castellan, Hans Dieter Schanderl) se podrazumeva da je albanska nacija vec postojala na cvrst i nesumnjiv nacin u XIX veku.

TEODORA TOLEVA JE TOKOM JEDNOG ISTRAZIVANJA I POTRAGE ZA DOKUMENTIMA O MEDJUETNICKIM ODNOSIMA U OTOMANSKOJ IMPERIJI U CARSKOM ARHIVU U BECU (HAUS-, HOF-, UND STAATSARCHIV) U JEDNOM „ARHIVSKOM INCIDENTU“ – SLUCAJNOSTI PO NJENIM RECIMA ILI BOLJE RECI O PROVIDJENJU, NASLA JE DOKUMENTE U VEZI TAJNIH SASTANAKA AUSTRO – UGARSKOG DVORA ODRZANIH 1896 – TE GODINE! NI ONA SAMA, U TOM MOMENTU, NIJE MOGLA DA ZAMISLI DA CE SE SLEDECIH NEKOLIKO GODINA POSVETITI JEDNOM DUBOKOM ISTRAZIVANJU KOJE CE DA REZULTUJE NJENOM DOKTORSKOM DISERTACIJOM NA UNIVERZUTETU BARSELONE : !!! UTICAJ AUSTROUGARSKE IMPERIJE NA KREACIJU ALBANSKE NACIJE !!!!!!!! ( PRIM. PREV.: JESTE LIM SVESNI STA JE OVO? )

Ti sastanci se pominju u dokumentu : „Die Albanienpolitik Österreich-Ungarns un italiens 1877-1908 de Hans Dieter Schanderl“, ali bez velikog davanja znacaja. Po bugarskoj istoricarki, memorandum o cetiri sastanka koja su odrzana pokazuje da KRAJEM DEVETNAESTOG VEKA ALBANSKA NACIJA JOS NIJE POSTOJALA I DA CE BEC DA UCINI KONKRETNE NAPORE DA JE IZGRADI (!!!), HOMOGRNIZUJE STANOVNISTVO, PROMOVISE JEDINSTVO IZMEDJU KATOLICKIH I MUSLIMANSKIH KLANOVA, POMOGNE NOVINARSTVO I OBRAZOVANJE NARODA, IZDAVASTVO NACIONALISTICKIH PUBLIKACIJA, STVARANJE JEDNOG UNIFICIRANOG KNJIZEVNOG JEZIKA, I TAKO DALJE.

Motivi Austro – Ugarske imperije su vrlo jasni: da kratkorocno ublazi pritisak Srbije i Crne Gore a dugorocno Rusije.

Bez sumnje je gubitak Teodore ogroman gubitak za nauku a iznad svega gubitak licnosti takve ljudske kategorije koja je bez sumnje ostavila dubok trag u svima nama koji smo imali cast i luksuz da je poznajemo!

SEMANARIO SERBIO – IN MEMORIAM: THEODORA TOLEVA

http://www.semanarioserbio.com

PRIMER SEMANARIO SERBIO EN ESPAÑA

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: