САОПШТЕЊЕ ПОКРЕТА „1389“

Акција: САОПШТЕЊЕ ПОКРЕТА „1389“
Postavljeno 22.11.2008
Tema:

САОПШТЕЊЕ ПОКРЕТА „1389“

Србија јесте земља оптерећена многим нелогичностима, али заиста не знамо који би се Србин при чистој свести и здравој памети на било који начин могао идентификовати са било којим аспектом фашизма и нацизма. Готово да нема српске породице која током Другог светског рата није поднела огромне жртве бруталне нацистичке окупације, и чији чланови нису учестовали у величанственом покрету отпора фашизму, првом оружаном свенародном отпору у окупираној Европи. Антифашизам је део српског бића, а стравична српска страдања од стране нациста и усташа, вечна су траума српског колективног памћења. Срби су, уз Јевреје и Роме, колективна жртва Холокауста на Балкану. Јасеновац, Јадовно, Шумарице, Бањица, Сајмиште, рација у Јужној Бачкој… Пијетет и поштовање према жртвама нацизма, и припадност оном корпусу слободарских вредности који је и омогућио тријумф над нацизмом и фашизмом, подразумевајућа cy основа идентитета Покрета 1389. Поносни смо на своје претке који су херојски пружили отпор нацизму, и дали велики допринос ослобођењу Европе и света од те пошасти. Свој став по том питању износимо гласно, и на сваком месту. Наш рад је у целини отворен за јавност, а у наш Покрет су добродошли сви људи добре воље који деле наша опредељења и циљеве.

Неки медији и појединци су, међутим, озбиљно злоупотребили нашу коректност и отвореност. Конкретно, ради се о продукцијској кући „Архител“ и њеном недавно снимљеном документарном филму „Врела крв“ под медијским покровитељством РТВ Б92, у којем је покрет „1389“ лажно окарактерисан као „фашистички“. Покрет „1389“ би тим поводом хтео да истакне следеће чињенице:

1) Аутори филма су обманули чланове покрета „1389“ по питању теме филма тврдећи да у њему желe да обрадe деловање једне омладинске невладине организације у Србији.

2) Сходно овоме, аутори нису рекли истину о учесницима филма. Покрет „1389“ је из разговора са аутором стекао утисак да ће наша организација бити једина представљена у том филму и ништа није наговештавало да ће поред нас бити представљене друге организације, као што су „Образ“ или „Национални строј“, поготово у контексту у којем је све приказано. Покрет „1389“ уверава јавност да никада не би пристао да се појави у сличном пројекту са поменутим организацијама

3) Поред овога, аутори филма су прећутали назив медијске куће за чији рачун снимају своје дело, РТВ Б92. Покрет „1389“ не би никада пристао да сарађује са медијском кућом Б92 због њеног необјективног и тенденциозног извештавања о активностима нашег покрета.

Неко је једном приметио да ће фашизам доћи у Србију заогрнут плаштом антифашизма. Догодило се нешто још горе. Фашизам се потпуно разоткрио, прави спискове, прети, дефамира, удара на интегритет, на породице, на сећања и наслеђе свих нас. Aутори филма „Врела крв“ су, својим шокантно клеветничким односом према Покрету 1389, посегнули у онај арсенал бешчашћа какав су користили управо пропагандисти Хитлерове Немачке и Павелићеве НДХ: довољно пута поновљена лаж постаје истина, а објекат мржње је потребно најпре дехуманизовати, и онда су сва средства против њега дозвољена и пожељна.

Задржавамо право на све даље правне акције против ове врсте клевета, као и свих евентуалних медијских злоупотреба којима би био циљ да Покрет 1389 и његов рад тумаче на основу неистина и манипулација креираних од стране екипе филма „Врела крв“ према нашој организацији. Апелујемо на новинарска удружења, удружења филмских радника, као и на надлежне органе Републике Србије, да одлучним ставом у корист заштите елементарних етичких принципа фер и коректног информисања, обесхрабре ову врсту злокобних медијских манипулација. Уколико нас наша држава не буде третирала као равноправне и слободне грађане, заштиту од ове врсте медијског линча бићемо принуђени да потражимо пред међународним инстанцама.

Информативна служба Српског народног покрета „1389“

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: