Борис Тадић напустио Демократску странку

Политика

Борис Тадић напустио Демократску странку

Нема разлога да будем са онима који су нас, док смо водили борбу против организованог криминала, називали шефовима мафије, једино што могу да очекујем јесте да на крају чланови ДС постану Цане Суботић и Беба Поповић

(Фо­то Раде Крстинић)

Одлучио сам да изађем из Демократске странке (ДС) и да поднесем оставку на функцију почасног председника ДС-а, саопштио је Борис Тадић, бивши председник Србије. Он је као разлог за овај потез навео то што ДС преговара о изборној коалицији са Зораном Живковићем, председником Нове странке. Тадић је, такође, демантовао да прави демократски фронт и најавио да ће, врло брзо, саопштити да ли ће и како наступити на предстојећим парламентарним изборима.

Тадић је на изненада сазваној конференцији за новинаре, на којој није било дозвољено постављање питања, прво демантовао, како је рекао, написе у медијима да прави демократски фронт, рекавши да људе који се помињу месецима није видео, пошто је после избора 2012. године изашао из дневне политике.

Он је, потом, рекао да одлази из ДС-а и то образложио овако: „ДС је, ових дана, ушао у преговоре о коалицији са странком Зорана Живковића и са другим истакнутим актерима политичког живота претходних година. Један од највећих проблема с којима сам се суочавао током осам година као председник странке био је терет афера и погрешних приватизација управо из времена владе Зорана Живковића. Носио сам и ја и ДС то тешко бреме, а да за то није постојао ниједан једини разлог, јер сам се, лично, и у приватном животу и у политичком деловању, владао по стандардима пристојног понашања. Познате су синтагме: жути лопови, мафијаши, корупционашка странка, које су настали због тих афера. Данас видим да ново руководство жели на изборе управо са тим људима, са онима који су ДС водили ка изборном цензусу, што је спречено 2003. године.”

Тадић је казао и да сада боље разуме речи Драгана Ђиласа да не жели његову подршку на предстојећим изборима и објаснио зашто је одбио понуду да буде у Изборном штабу демократа:

„Нисам могао да преузмем одговорност за политику која се сада води, али сам понудио све своје услуге у кампањи за изборе, које, само пре неколико недеља, руководство ДС-а није било у стању да предвиди. Нема разлога да будем у било каквој политичкој институцији са онима који су нас док смо водили борбу против организованог криминала, називали шефовима мафије, криминалцима и Ал Капонеом. Сматрам да из таквог понашања не може ништа делотворно да настане, једино што могу да очекујем у оваквим преговорима јесте то да на крају активни чланови ДС-а постану Цане Суботић и Беба Поповић.”

Тадић је истакао да његова одлука није уперена против чланова ДС-а, којима је поручио да је она донета управо због њих.

Он је, на крају обраћања, замолио новинаре да му не замере што не могу да постављају питања, наводећи као разлог то што, како је рекао, у овом тренутку нема одговоре. Чим је завршио и устао и новинари су „скочили” с места, али их је на столице вратио повик  седите доле! Сниматељима је, наравно, требао „чист” снимак, али је ово „наређење” изазвало малу пометњу. Тадић је, одлазећи, трећи пут поздравио новинаре, сада већ чувеном реченицом: „До виђења, људи, видимо се у неком другом филму.”

Први пут се овако поздравио у ноћи када су, прошлог маја, саопштени резултати председничких избора на којима је изгубио од Томислава Николића, а други пут када је најавио активирање у дневној политици.

Иако је Тадић демантовао да прави демократски фронт с којим ће изаћи на изборе, према незваничним информацијама, он већ дуже време озбиљно разговара са бившим потпредседником ДС-а, сада председником Заједно за Србију, Душаном Петровићем, о заједничком наступу на предстојећим изборима. Како се сазнаје, у Тадићевом Центру за научну политику, Слободан Хомен и Владимир Јовановић, обојица посланици ДС-а, увелико праве изборну листу за београдске изборе.

Тадић је најавио да ће врло брзо рећи хоће ли и с ким учествовати на предстојећим парламентарним изборима.

———————————————-

Живковић: Тужићу Тадића због клевета

Председник Нове странке Зоран Живковић одбацио је наводе бившег председника државе и ДС-а Бориса Тадића да је крив за аферашке и корупционашке афере и најавио против њега подношење тужбе због клевете.

Живковић, бивши премијер и функционер ДС-а, рекао је за Танјуг и да га је врло непријатно изненадила бесмислена изјава Тадића, којом је најавио излазак из ДС-а. „У којој ће он странци бити, то је његова лична ствар, али неистине и увреде које су изречене на мој рачун у тој изјави апсолутно су нешто што је превазишло сваку меру”, рекао је он.

Истакавши и да је „потпуна лаж” то што је Тадић рекао на конференцији за новинаре, Живковић је навео да, док је он био премијер, започета је само једна приватизација са списка од 24 приватизација чије преиспитивање тражи ЕУ. „То је приватизација компаније ’Путник’ која је спорна зато што је држава 2006. покушала да превари купца, а не због начина на који је извршена 2003. године”, рекао је он.

Он је навео и да се у том контексту помиње и смедеревски „Сартид”, додавши да то није приватизација већ продаја из стечаја и нема никакве везе са Владом Србије. „Генерално, ни за то, а ни за било шта друго за 53 године живота и десет година колико нисам више на месту премијера против мене није започет било какав предистражни, истражни или било какав кривични поступак”, рекао је Живковић.

Он је истакао и да је у тих десет година Тадић осам година био на месту председника државе и био „бог и батина” у Србији, тако да је могао да провери било какве сумње у било какву незаконитост мог пословања у привреди или на месту председника владе.

Живковић истиче и да мисли да је јако тужно за човека који је осам година био на месту председника Србије да себи дозволи да његова политичка и било каква јавна каријера буде завршена гомилом лажи. „Због свега изреченог ја ћу након консултације са својим правним саветницима вероватно грађанина Тадића тужити пред надлежним судом због кривичног дела клевете”, закључио је он.

М. Чекеревац

Танјуг
објављено: 30.01.2014.

Последњи коментари

Dragan Pavlovic | 30/01/2014 19:50

Proglasite sedmodnevnu zalost u Srbiji.

Markoni Vračar | 30/01/2014 19:54

Izgovori razni… Znate kako se kaže – uvek treba razlikovati povod od uzroka, tako je i ovde. No, vro brzo ćemo videti kom carstvu se Tadić priklonio…

Политичк Кикот | 30/01/2014 20:56

Моро је то да уради да би се учланио у СНС.

Eine Antwort

  1. TADIC CE FORMIRATI NOVU STRANKU, TJ. NOVU SARGAREPU ZA OVCE: IMAO JE DOVOLJNO VREMENA – AD TO SVE DETALJNO ISPLANIRA…Posle tolikog gubljenja imaga – svaki normalan covek bi se povukao..

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: