Саша Мићковић: БОЖАНСКА СРБИЈА, песме, 2012.

НАЦИОНАЛНО – ЛИЧНИ ЈАУК И СЈАЈ СОНЕТА

/ Саша Мићковић: БОЖАНСКА СРБИЈА, песме, 2012. /

 

Не знамо којих је година овај рапсод што сјајно испева мајсторске сонете јер – бар ми, не спадамо у тумаче што поезију траже у физиолошком и егзистенцијалном рефлексу аутора. Наравно, није згорег ни то знати, али би то била „увреда“ и за песника, и за Њ. Величанство – Поезију! Поезију, а посебно кнегињу, боље рећи, краљицу, са круном „ Величанство“ С О Н Е Т ретко пишу, а још ређе сплићу у венац глорије слаби, па и осредњи песмотворци; сонетопевачи су заљубљени трубадури, кујунџије и филигранисти који у рукама и „душевном срцу“ имају посла са најплеменитијим ковинама. Они од тога везу вез, јер, како овај рапсод испева: „Срце сонет гради као бисер шкољка“. SONETTO DELLA CORONA, тј. „Повезивање сонета у венце“ започето је, наравно у мајсторским радионицама, још у 16. веку.

Са дубоким уверењем – надајмо се – ако неки  марљив, а и „поштен“ просудилац буде повлачио књижевноисторијски хоризонт српске књижевности и на Нови миленијум, никако неће моћи да заобиђе рачанског поету, сонетовесца Сашу Мићковића. А ево и зашто? Јер овај песник, за сада на маргини провинције, је истински даровит, чак „дрско“ узрастао песник који се није, ни претенциозно, а ни  самољубиво подухватио тегобног посла да себе  искаже, а и своје драгоцено умеће и наравно таленат, докаже савлађујући златорез сонета чак – сонетног венца! Њега је насловио акростихом „Божанска Србија“ и наравно, већ је то одредило самом мајстору муку: да поетске арабеске и златотиск уткива у потку тако комплексног феномена као што је Домовина и то још Србија. Драгоцени су поетолошки искази и позната нам Самосвест песника о најдрагоценијем еманату Човековом над природом – Уметношћу! Као и Прешерн, Саша Мићковић заиста Србима верно сонете вије „гласом хвале“.

У овим „мајсторским“ сонетима, Саша Мићковић није исписивао по пергаменту своје национално – људске посланице само позлату; многе „китице“ и милозвучје су исписани светлећим златописом истинске поезије. Да тако и трају.

Пред Васкрс 2012.                                                Др Миодраг Д. ИГЊАТОВИЋ

Београд

Извод из рецензије.

БОЖАНСКА СРБИЈА сонети.pdf

SASA 001

Hinterlasse einen Kommentar

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..