GROZDANA OLUJIĆ U POSETI DECI IZ DIJASPORE OKUPLJENOJ U LETNJOJ ŠKOLI „SVETI SAVA“ U AZANJI

GROZDANA OLUJIĆ U POSETI DECI IZ DIJASPORE OKUPLJENOJ U LETNJOJ ŠKOLI „SVETI SAVA“  U AZANJI

„ČUVAJTE JEZIK KAO SEBE“

Azanja.- Pričala im je bajke, a oni, užarenih očiju slušali i dobacivali, dopunjavali je, radujući je što i „Šarenorepu“ i „Zlatokosu“ i mnoge druge njene, širom sveta poznate bajke znaju odlično. I na srpskom i na jezicima zemalja odakle dolaze. Tako je u Azanji izgledao  susret  aktuelne NIN-ove  dobitnice za roman godine, Grozdane Olujić, i stotinu  srpske dece iz dijaspore, okupljene u, već tradicionalnoj Letnjoj školi Sveti Sava, koja se po 16. put održava pod rukovodstvom profesorke Radmile Kunčar, a  uz podršku ministarstava za kulturu i dijasporu.

Okupljeni iz celog sveta, tokom jula i avgusta, u Azanji i Kusatku biće, mališani naših iseljenika, smešteni u domovima svojih ovdašnjih vršnjaka, u ovoj specifićnoj školi koja se voli i u kojoj se uči kako se voli i ne zaboravlja otadžbina. Svoju omiljenu književnicu dočekali su ushićeni, tiskali se želeći da se slikaju s njom. Pre pričanja njenih bajki koje su svi znali, ali ih rado iz njenih usta pažljivo slušali, Grozdana Olujić je mališanima poručila:

– Čuvajte, deco, svoj jezik kao sebe! Učite sve te strane jezike, ali svoj ne zaboravljajte! Ako jezik sačuvate, sačuvaćete i ovu zemlju, to je važno da znate. U ovoj knjizi, „Glasovi u vetru“, nagrađenoj, ja takođe o tome pišem. Vi je još ne možete razumeti, ali vam kažem najvažnije: ne zaboravljajte maternji jezik!

O stvaralaštvu Grozdane Olujić malim gostima je pričao i prof dr Aleksandar Jovanović, književni kritičar i dekan Učiteljskog fakulteta iz Beograda, kao i direktorka ove neobične škole Radmila Kunčar.

Todora Škoro

Na slici: Grozdana Olujić mališanima iz dijaspore priča svoje bajke

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: