O SRPSKO-HRVATSKOJ KSENOFOBIJI

Genelar Stevan Mirković i Saša Milivojev

O SRPSKO-HRVATSKOJ KSENOFOBIJI

         General-pukovnik JNA Stevan Mirković – predsednik Centra Tito i novinar Saša Milivojev, autor romana „Dečak iz Žute kuće“, razgovarali su o ksenofobiji između Srba i Hrvata nakon objave oslobađajuće presude hrvatskim ratnim zločincima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su optuženi za etničko čišćenje 220.000 Srba sa teritorije Hrvatske, kada je nestalo 2.000 i ubijeno 670 civila.

Milivojev:  Hrvatski zločinci su Srbe doživljavali kao glavnu smetnju za ostvarivanje njihove državnosti još u vreme Austrougarske, i to se decenijama pretvaralo u strah zbog srpske mnogoljudnosti, a kasnije u ksenofobiju i stravične zločine.

Mirković:  Dosta mi je kuknjave ovde u Srbiji i veselja u Hrvatskoj! Kada Srbi sednu na traktore i vrate se na svoja imanja i počnu novi život, a komšije Hrvati im u tome pomognu – to će onda biti pravo pomirenje i istina o onome što se dogadjalo 1991-1995 i 1998-1999. u nekadašnjoj Jugoslaviji.

Milivojev:  Srbi hoće ali Hrvati neće! Bez obzira na obrazovanje. U Hrvatskoj ima puno ljudi koji bi pobili sve Srbe. Takvih će biti i za 200 godina, ništa se u njihovoj svesti ne može promeniti. Obilazio sam nedavno hrvatske gradove i doživeo neprijatna iskustva, samo zbog dijalekta! A trudio sam se da budem ljubazan. Ne vredi, mnogi od njih mrze iz fundamenta. Takve Hrvate bi možda vremenom mogao da promeni samo papa…

Mirković:  Nemam lepo mišljenje o izbeglim i prognanim ljudima, koji samo čekaju da se negde uhljebe i samo govore kako je opasno vratiti se u rodni kraj. Kako nije opasno za hiljade onih koji su se tamo vratili ili žive tamo sa porodicama, decom? A zlikovcima Gotovini, Mladiću, Haradinaju da sude sudovi njihovih naroda!

Milivojev:  Kako god okrenete – presuda je sramna! A još sramnije je slavlje u Hrvatskoj. Ko će posle tog slavlja da se vrati u Hrvatsku? Mržnja na krvavom Balkanu među šljivama se pojavila veoma davno, jer su konfliktni bili vezani za religiozni identitet. Ponavljam: Hrvate koji mrze može promeniti samo papa, zato čekamo njegov odgovor na sramnu presudu Tribunala u Hagu

Saša Milivojev

Writer, poet, journalist columnist and political analyst

www.sasamilivojev.com

+38162418222

Eine Antwort

  1. Оба говоре о мржњи, само не помињу ко ту мржњу усади тим људима, па и међу оне који имају исто порекло, само се другачије крсте. Сетимо се старе изреке:“Завади па владај“. Међу многима који су бежали са својих огњишта владао је страх, који се тешко искорењује. А међу онима који су утеривали тај страх, била је мржња, која се такође споро лечи – то морамо имати у виду.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: