Placevi na poklon! – Čista istina, nije šala!

Na poklon vikendica i tri ara placa

To, danas, u Srbiji, deluje – zaista neverovatno ! Da u današnjem vremenu u kome se u Srbiji, uglavnom, teško živi i u kojoj vecina stanovnika jedva sastavlja kraj sa krajem, neko nekome nešto krupno i vredno poklanja!
Bez nadoknade.
I protivusluge.
U selima Jasenovo, na padinama Murtenice, planinske lepotice ukleštene izmedu južnih padina Zlatibora i Zlatara u opštini Nova Varoš i Gornji Goracici na planini Jadovnik u susednoj opštini Prijepolje, meštani su se odlucili da poklone ono što imaju i mogu.
A imaju predivnu i netaknutu prirodu kakve retko gde ima, šume, pašnjake i prioplanke ispreplitane rekama, jezerima i slapovima, na nadmorskoj visini od oko 1.300 metara.
Odlucili su nedavno i to vec sprovode u delo – poklonice preko 100 placeva, velicine od po tri ara, onima koji žele da u njihovom kraju podignu vikendice.
Jedini uslov koji meštani postavljaju je da se u roku od dve godine na dobijenom placu podigne vikendica. Obezbedili su za svaki plac pristupne puteve, izvore zdrave planinske vode za pice, dovod struje, pilanu, stolarsku radnju, drvenu gradu, uglavnom borovu oblovinu i kamen granit iz obližnjeg kamenoloma.
Sav ovaj materijal je besplatan, kao i njegova obrada, a meštani ova dva sela, koja nisu medusobno mnogo udaljena iako su u dvema susednim opštinama, velikodušno nude i pomoc u podizanju vikendica, kao i smeštaj potencijalnim vikendašima u svojim seoskim domacinstvima tokom gradnje njihovih vikendica.
Meštani ova dva sela veruju da ce ovako privuci ljude iz svih delova Srbije i oživeti atare ova dva sela, kako bi sprecili pustošenje i izumiranje u ovom kraju. I sve to nude u jednom kraju gde Bog nije škrtario darivanjem prirodnih bogatstava, jer su i jadovnik i Murtenica pravi raj za aktivan odmor, radi se o prelepim planinama gde je sve ocuvano od bilo kakvog zagadenja, izuzetno bogatim šumama i lepim vidicima koji pucaju sve do mora, ali i do do planina u istocnoj Srbiji i susednoj Bosni.
Inicijativu za ovakav vid oživljavanja ovog kraja pokrenuo je Radomir Dumic, koji inace preko trideset godina živi i radi u Kragujevcu. Na ovakvu ideju došao je iz najmanje dva razloga – da zaustave propadanje i nestanak sela, da vrate život u njih tako što bi se družili sa novim komšijama iz svih krajeva Srbije, ali i da pruže mogucnost ovdašnjim seljanima da bez obaveze odlaska na pijace u Prijepolje ili u susednu Crnu Goru, ovde na kucnom pragu prodaju svoje proizvode, posebno hranu, spravljenu na tradicionalan nacin u netaknutoj prirodi – seoski hleb, meso, sir, kajmak, mleko, ali i ostale poljoprivredne proizvode i tako „unovce svoju muku“!
Ovih dana, kada smo posetili prijepoljsko selo Gornji Goracici, na istocnim padinama planine Jadovnik, i novovaroško selo Jasenovo na obroncima Murtenice, uverili smo se da su vec poceli radovi na podizanju vikend naselja na zemljištu koje su meštani besplatno ustupili vikendašima.
Gotovo u jedan glas vele da su se na ovako neobican korak u današnjem vremenu odlucili kako bi oživeli njihova opustela sela u kojima se godinama nije cuo plac novorodenceta, ali i da bi pospešili razvoj seoskog turizma i imali bilo kakve vajde od bogatstva koje daruje ovdašnja netaknuta priroda neverovatne lepote.
Saznajemo da je za dosta kratko vreme, za svega par minulih meseci, ovde vec dodeljeno preko 70 placeva i ukoliko sve bude teklo po planu, tokom leta u Jasenovu i Gornjim Goracicima ce se izgraditi nove vikend kuce za odmor, a meštani ovih sela ce za to vreme dobiti nove komšije i prijatelje…!
Ovde su ljudi velikodušnji, dobri „ko lebac“, pošteni iznad svega, velike patriote…
Selo Gornji Goracici, na obroncima planine Jadovnik, leži na samom razmedu opština Prijepolje i Sjenica, u godinama nakon Drugog svetskog rata imalo je preko 60 porodica koje su tu živele u 16 seoskih kuca. Godinama se niko ovde nije doseljavao, odavde se samo odlazilo, deciji plac i graja se ovde nisu culi decenijama, a danas ovde živi jedva cetrdesetak duša u poodmaklom starosnom dobu.
– Placeve smo obezbedili zahvaljujuci cinjenici da se desetak porodica iz familija Dumic, Savkovic i Petric odazvalo i poklonilo placeve. Naš jedan jedini uslov buducim vikendašima je da bi zemljište dobili u trajno vlasništvo da u naredne dve godine svoje vikend kuce stave pod krov, a ako to nisu u stanju, onda su dužni da dodeljene parcele vrate onima koji su im ih i poklonili, dakle meštanima. Sve parcele su povezane odlicnim makadamskim putem, koji se redovno održava i tokom zima, naravno i tokom cele godine, a koji je povezan u dužini od cetiri kilometra sa magistralnim putem Nova Varoš-Sjenica – kaže Radomir Dumic, koji je poklonio do sada najviše zemljišta buducim vikendašima, cak trideset ari.
I upravo sad bruje testere, odjekuju udarci od zakivanja cekicem, bruje mašine i cuje se žamor graditelja u ataru Gornjih Goracica na prostoru koji meštani zovu Kosa. Sa ovog proplanka puca pogled na planine Zlatar, na Pešter i živopisni kanjon reke Uvac.
Prvi sa radovima startovao je Tomislav Petrovic, privatni preduzetnik iz Beograda koji je vec izlio temelj svoje buduce vikendice, a ovih dana sa radovima ce startovati i njegov komšija iz Beograda Zoran Živanovic.
I na obroncima susedne planine Murtenica, koja leži na južnim obroncima Zlatibora, ukleštena do planimne Zlatar, u selu Jasenovo, uveliko se grade vikendice. Ovo selo raštrkano po Murtenici, od jesenas ima uradenna tri temelja za nove vikendice, a ovih dana krenuli su radovi na podizanju još osam vikendica. Svima njima je placeve velicine od po tri ara poklonio meštanin Jasenova Mile Nedovic.
Do Jasenova se stiže odlicnim asvaltnim putem iz nekoliko pravaca, pošto je ovo živopisno selo od Užica udaljeno šezdesetak kilometara, od centra Zlatibora deli ga tridesetak kilometara, a od Kokinog Broda i magistralnog puta Užice-Podgorica koji vodi ka moru, odnosno u drugom smeru ka Beogradu, jedva desetak kilometara.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: