Фериџ: Срби, Бежите из овог пакла!

Фериџ: Срби, Бежите из овог пакла!

29. 12. 2011 6:13 | Новости
nigel farage Фериџ: Срби, Бежите из овог пакла!Најџел Фериџ (Фото: ББЦ)

Београд – Срби, уколико желите да будете добри Европљани морате бити равнодушни као Холанђани, благи као Луксембуржани, хладни као Финци и послушни као Немци. Морате признати да то не звучи баш српски, зар не? А управо то од вас тражи Европа ка којој стремите. Зато добро размислите пре него што у њу уђете.

Овако прича за ”Новости” Најџел Фериџ, најпознатији и најупорнији евроскептик, који покушава да систем ”сруши” изнутра. Овај лидер Партије независности Уједињеног Краљевства ушао је у Европски парламент са само једним циљем – да Британију, како каже, извуче из ”европског пакла”.

* Шири аудиторијум вас је упознао када сте председника Европског савета Хермана ван Ромпеја назвали нижеразредним банкарским службеником. Је ли он за вас оличење ЕУ?

– Немам ништа против њега као човека, али он репрезентује све што не ваља у политички конструисаној Европи. Он је њен председник, иако га грађани ЕУ нису изабрали за ту функцију. Он ради на уништењу националне демократије и њен је моћни и невидљиви убица.

* Има ли у ЕУ, ипак, нешто због чега Србија треба да постане њен део и шта од ње може да добије?

– До пре неколико година постојала су два разлога због којих је требало да постанете саставни део ЕУ. Прво, за Србију би то значило разграничење са прошлошћу и могли бисте да ступите на светску сцену рекавши да вас Европа није заборавила чим вас је примила под своје окриље. Друго, ЕУ би уложила огроман новац у куповину ваше политичке и бирократске елите. Мислим, међутим, да ово више нису довољни разлози за улазак у ЕУ. Јер, као прво, у фондовима за помоћ остало је мало новца. Тренутно могу да профитирају једино политичари који ће се осећати важним када оду на састанке у Брисел, обичан народ тиме неће много добити. Морате бити свесни да је ЕУ данас одговорна за уништавање парламентарне демократије у Грчкој и Италији. То сигурно није парадигма на коју ваша земља треба да се угледа.

* Европска правила постављају пред Србију сваки дан нешто више…

– Србија се данас нашла у ситуацији да мора да имплементира чак 250.000 страница разних закона и уредби. Тиме ће многи од ваших обичаја бити уништени, а остаћете и без најдраже традиције. Србија ће опстати, али, нажалост, само као сенка. Памћење Европе се разликује од памћења Србије и то Европа не поштује. Ваша историја им је страна, а ваша веровања су им на неки начин погрешна.

* Колико вам онда делују чудно српски политичари који су спремни да пристану на све само да би ушли у такво друштво, које крчми све, па и национални идентитет народа?

– Таквих политичара има у свим земљама, нису они ништа бољи или гори. Њихово понашање пре свега зависи од тога колико су они искрени у послу који раде, али зависи и од грађана који су их изабрали. Народ увек добије политичаре какве је и заслужио.

* Показало се да у ЕУ није реч о јединству, него о владавини великих и маргинализацији малих. Пример Грчке је то показао?

– Оно што је ЕУ урадила Грчкој је потпуна срамота. Просто је невероватно да један премијер буде свргнут само зато што је помислио да би судбину земље можда требало да одреди народ на референдуму. То показује да Грчка, или рецимо Србија, представљају само топовско месо за велике и моћне државе ЕУ.

Повезане вести:

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: