ГДЕ ЈЕ ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ – autor, Miroslav Lazanski

Predgovor, Dusan Nonkovic

Pokusacu da odgovorim na pitanje g. Lasanskog, zasto Svedski novinar u Svetskoj nije podlegao represalijama i ako je napisao istinu o Srebrenici kao i na to da je i renomirani profesor u americi koji se nije ustrucavao da imenuje stvari svojim imenom i dalje ne biva ometen u tvrdnjama zbog kojih bi mu u Srbiji bila ekspresno poslana specijalna vojna jedinica. Usput bi hteo da napomenem da takvih odvaznih osoba ima i u Nemackoj koji i pored objavljivanja istine o dogadjajima na teritoriji bivse Jugoslavije ne podlezu vidljivijim represalijama. I nemacki general Loquai je napisao kao posmatrac UN na Kosovu objektivan izvestaj kojeg je institut za mir u Hamburgu objavio kao knjigu. I pored objektivnosti pri opisu dogadjaja u Racku koji stoji dijametralno takozvanim zvanicnim izvorima naime, tu on dokazuje da nije bilo masakra i da je bio na licu mesta neposredno posle borbi u i okolini Racka. On nije sledio pozivu da pravovremeno napusti Kosovo zbog rizika koji mu je navodno pretio od srba kako mi je licno rekao jer nije hteo da se bilo kakvom neobjektivnoscu ukalja imidz nemackog vojnika i dovede u vezu sa hitlerovom soldateskom. On nije hteo prepustiti samo novinarima da izvestavaju umesto posmatraca UN zbog cega su bili i poslati na Kosovo. Pored fotomaterijala kojeg je nacinio na licu mesta dogadjaja iz kojeg se vidi da se radilo o ratnim akcijama odnosno borbi a ne o masakru nisu mu se neke vidljivije represalije desile izuzev te sto ga vise nisu predlagali Ujedinjenim nacijama za medjunarodnog posmatraca.  Ima tu u Nemackoj jos dosta takvih licnosti koje se kriticnim izvestajima obracaju nemackoj javnosti a da ne bivaju sankcionisani. Kako to Lasanski kaze, u Srbiji bi takvima poslali na licu mestu specijalnu vojnu trupu. Postavlja se pitanje, zasto je to tako?

Po mojem misljenju je to zato tako sto ne zele ti mocnici da se obrati paznja na istinu i skrene pogled javnosti na nju koja bi mogla brzo da zatrazi od vlade i parlamenta da se osnuje visestranacka komisija koja bi se posvetila proucavanju stvarnih dogadja sto bi moglo za ove despote imati veoma lose posledice. Pored toga i ovdasnje drzavne odbranbene sluzbe podlezu izvesnoj kontroli parlamenta a poseduju u odnosu na strane sluzbe nadredjenu ulogu. Mocnici globalizma nisu toliko zainteresovani da ispliva istina na povrsinu koliko su zainteresovani da sprovedu globalizam po svaku cenu. Totalna nezainteresovanost za otkrivanje zlocina trgovine ljudskih organa ilustruje koliko im je stalo do pravde i istine! Pored toga, ove licnosti koje su sebe i svoj rad posvetile korektnosti i istini poznate su manje ili vise svojoj javnosti sto je najbolja zastita od represalija i tu ne vredi pokrenuti bilo kakve represalije protiv njih jer bi stim sami sebi najvise nastetili. U Srbiji gde su ti despoti gospodari dozvoljavaju sebi, kao sto to cine i svi despoti, stvari koje u svojoj zemlji nebi ni u snu pomislile da cine. Tako dolazi da pod izgovorom trazenja Generala Mladica da upadaju punom opremom specijalnih jedinica u spavacu sobu polu nage zene ni krive ni duzne a da za to niko nikom ne odgovara. Dusan Nonkovic-urednik Glasa Dijaspore.

ГДЕ ЈЕ ГЕНЕРАЛ МЛАДИЋ –

Мирослав Лазански
[објављено: 12/12/2009]
Ови из Брисела видели су да наше службе раде темељно

Одувек сам сумњао да је Љиљана Булатовић у некој тајној вези са хашким оптужеником Ратком Младићем. Нећу рећи и хашким бегунцем, јер не знам да ли генерал жели да се појави у Хагу, да ли му то неко из неких разлога не дозвољава, је ли он у бегу добровољно, ко га крије, где и како? Изгледа да све то зна Љиља Булатовић, новинарка и публициста, аутор неколико књига о генералу Младићу. Па су јој пре неколико дана специјалци са фантомкама и „хеклерима” упали у стан, мало претресли документацију, однели мало књига, забелешки, ТВ трака и осталог компромитујућег материјала. Љиља каже да се „узбудила и да све то није било угодно и лепо, јер била је полуодевена, а специјалци су улетели у њену спаваћу собу”. Шта ми одмах побуђује и озбиљне сумње око те озбиљне акције специјалаца. Наиме, претпостављам да се Љиља и није баш превише узбудила када је у својој спаваћој соби изненада угледала специјалце са фантомкама на главама и упереним „хеклерима”, ипак је она Црногорка из познатог племена са дугом војном традицијом. Но, како специјалци увек знају шта ће да нађу тамо где упадају са фантомкама, јер иначе не би ни упадали, то су вероватно они били изненађени када су уместо генерала нашли полуодевену Љиљу.

Било како било, новинарка и публициста Љиљана Булатовић можда је свесно, или несвесно, допринела да ЕУ деблокира споразум ССП-а са нашом земљом. Јер ови из Брисела су видели да наше службе раде темељно, ништа се не препушта случају, не стигнеш ни да се обучеш кад ето ти специјалаца у спаваћој соби, а и један министар је најавио оставку ако до Нове године генерал не буде у Хагу. Све је то Љиља знала и чуди ме како је специјалце дочекала полуодевена. А опет, није ми јасно шта су они очекивали да нађу код Љиље у спаваћој соби? Или је све то била представа за Брисел, па ни Љиља не треба много да се љути. Серж Брамерц је задовољан, а и Ферхаген се коначно смиловао. Подигли су и тираж њених књига, па ће многи да посумњају да се о свему у вези са тим договорила са тужиоцем Вукчевићем, за кога она каже да „не верује да би јој се тај васојевићки Црногорац овако брутално светио”. Ипак, Љиља је одиграла историјску улогу фењера на прозору свога стана: да ли су заиста неки помислили да она има податке где је Ратко Младић?

Дакле, госпођа Булатовић је већ зарадила упадом специјалаца у њен стан. Када сам ја снимао генерала Младића приликом примопредаје заробљених француских пилота начелнику Генералштаба француске војске генералу Дуену, новембра 1995. године у мотелу у Зворнику, Младић ми је добацио: „Снимај, само снимај, све ћеш то да продаш Немцима”. Нисам никоме продао, али ме је касније копкало зашто бих то дао баш Немцима? Је ли то био само урођен генералов ЈНА рефлекс на помисао ко је био традиционални окупатор на овим просторима? Или нешто друго?

У лето 1994. „непознати” авиони у ниском лету избацивали су оружје и војни материјал војницима Алије Изетбеговића у околини Тузле. Службено је постојао ембарго на испоруке оружја за целу територију БиХ. Некако у то време интернационалне посаде НАТО „авакса”, који је из Мађарске надгледао ваздушни простор БиХ, у тих неколико дана летова „непознатих авиона” одједном су замењене искључиво америчким посадама. Одстрањени су норвешки оператори. Позовем телефоном генерала Младића у Хан Пијесак и питам га чији су то авиони који бацају наоружање његовим противницима?

„То су авиони наших савезника из Првог и Другог светског рата, амерички транспортни авиони и ми не желимо да пуцамо у њих”, одговорио ми је генерал Младић.

Уверен сам да ЦИА има снимак тог разговора, јер разговарали смо обичним цивилним телефоном. Колико видим из медија, у Хагу се сада у контексту неких суђења спомињу управо ти одстрањени норвешки оператори са „авакса”, али Американци блокирају њихово сведочење.

Чуди ме како нико у Шведској још није упао у стан новинару Кристеру Линдгрену који је 5. маја 2000. године у листу „Свенска дагбладет” објавио чланак под насловом „Лажи о Сребреници”. Да је то објавио код нас, са свим тим прецизним подацима Међународног Црвеног крста послао бих му у стан бригаду специјалаца. Али Шведска је одавно у ЕУ, а ми нисмо. Па уважени колега Кристер може да пише шта хоће о томе да у Сребреници није све било баш тако како се то тврди на Западу. Нико још није упао у стан ни професору историје на Кембриџу Ричарду Дрејтону који је у „Гардијану” од 10. маја 2005. објавио списак ратних злочинаца које су америчке тајне службе у оквиру плана „Спајалица” довеле у САД: Курт Бломе је тестирао нервни гас у Аушвицу, Конрад Шефер је сипао со по жртвама у Дахау, јапански доктор Широ Ишии је вршио експерименте на заробљеницима у Манџурији, а доведен је у САД као саветник за биолошко оружје…

Ко зна где је генерал Младић?

Мирослав Лазански
[објављено: 12/12/2009]
stampanje posalji prijatelju

Predsedniku jedne drzave ne dolikuje da istupa u javnost nebuloznim izjavama

Predsedniku jedne drzave ne dolikuje da istupa u javnost nebuloznim izjavama poput izjave, „i Kosovo i Evropa“ jer je secesija Kosova cedo te evrope kojeg se  nikad nece odreci. Svakom je poznato pa mora to biti i g. Tadicu poznato da su ucene neodvojivi deo evropske politike pa posto poseduje duzi „stap“ znace ga sigurno i izkoristiti kako bi ucvrsti secesiju Kosova i odbranili svoje cedo a ujednoi stavili Srbiju pod svoju kontrolu.

Sad ponovo izlazi g. Tadic sa slicnom nebulozom tvrdeci,“i demokratija i centralizam“ i ako je svakom poznato da je liberalna demokratija nesto sto je suprotno centralizmu. To mu dodje kao da kaze i liberalna demokratija i diktatura kao da je to spojivo u jednu celinu! To je odprilike tako kao kad bi neko govorio da vodom raspiruje vatru. Liberalna demokratija i centralizam je ujedinljiva u jednu celinu ko vatra i voda. Mozda se i netreba cuditi ovakvim njegovim izjavama kad se zna da je preko njega dospela u javnost izreka; „Evropi nema alternative“pa sad cini sve kako bi evropi omogucio poligon za politicke eksperimente kako bi se i diktat razumeo kao da je demokratski akt. Ili kako bi se stvorila toboznja demokratija putem diktata evropskih komesara po uzoru na funkcionisanje EU. I Evropa radi na centralizmu kako bi uticajni globalisti lakse sprovodili svoja dela u „nedela“! Po motu, cemu da se pita narod koji bi mogao da ometa izvesne odluke tih despota. Dusan Nonkovic-urednik Glasa Dijaspore.

Тадићево зауздавање ДС-а

Нема противречности у чињеници да на једној страни треба да децентрализујете власт, а на другој страни да централизујете странку, сматра Драгољуб Мићуновић

Борис Тадић Фотодокументација Политике

Идеја да се централизује Демократска странка не значи да се губи демократски дух унутар ње. Не знам како ће ко разумети ову идеју, али мислим да она у суштини јесте дубоко демократска. У сваком случају, Политички савет ДС-а ће разматрати ову идеју, каже за „Политику” председник тог савета Драгољуб Мићуновић.

За последњих седам дана Борис Тадић је неколико пута поновио поруку са седнице Главног одбора ДС-а – да се странка мора централизовати. У петак је рекао да ће ДС, уколико не изврши реформу, доживети судбину угашених странака и да верује да само централизована Демократска странка може процес децентрализације извести тако да интегритет Србије буде сачуван. Да ли то лидер највеће странке у власти и председник државе најављује „велико спремање” у ДС-у, или можда покушава да дисциплинује неке изразите индивидуалце у свом тиму?

Коментаришући идеју о централизацији странке, Мићуновић каже да је Тадић то рекао на последњој седници Главногодбора, мада се о томе понекад разговарало и раније. „Постоји једно неразумевање – да странке треба да буде копија власти. Међутим, у демократским облицима државног уређења постоје, наравно, власти које су задужене да се нађу при руци грађанима, да решавају питање грађана, да брину о општем добру, распореду прихода, и та власт треба да буде што ближа народу – и зато је потребна децентрализација, односно регионализација. Што се странака тиче, оне су конкуренти унутар власти, дакле унутар парламента пре свега, и оне морају да имају врло стриктну и јасно препознатљиву политику. Зато нема противречности у чињеници да на једној страни треба да децентрализујете власт, а на другој страни да централизујете странку, да она у једном крају земље не значи лево, а у другом десно, јер то води растакању странке и збуњује бираче”, истиче Мићуновић.

Иако би због гужве око Статута Војводине покрајински функционери ДС-а можда могли понети етикету главних „криваца” за председникове намере, у тамошњем одбору није било превише расположених за причу. Само је Бојан Пајтић, председник покрајинског Извршног већа, у једном интервјуу пре два дана навео, поред осталог, да се у покрајинском одбору нису препознали у Тадићевој причи, и да у потпуности подржавају концепт централизације странке.

Истичући да процес централизацијe значи јачање централних органа партије (или било које друге организације) у доношењу и спровођењу политике наспрам других нивоа организације, Владимир Гоати, председник Транспарентности Србија, оцењује да је у случају ДС-а захтеву за централизацију вероватно претходила оцена да је улога централних органа у креирању и контроли политике недовољна. Оцењујући да ДС има развијен систем унутрашње демократије, односно интерних избора, Гоати указује да је „један степен централизације нужан за сваку организацију – јер не може један део да иде на једну, а други на другу страну”. На питање да ли је то приметио у случају ДС-а, он каже да су унутрашњи односи скривена страна партија и да их је тешко проценити ако нисте унутра или немате инсајдере, и да онда преостају само гласине. И до њега су, наравно, допрле оне које се односе на Статут Војводине – да је странка, у вези с тим питањем, прилично оклевала (и то не само због коалиционих партнера) и да је врло споро оствариван консензус у странци.

„Морате имати централну одлуку, само је питање да ли ћете је доносити на демократски или недемократски начин, и да ли ћете је спроводити или не. Партија која не може да донесе и спроведе централну одлуку, бива елиминисана са политичке сцене. То је реалност живота”, истиче Гоати.

Ситуација у вези са војвођанским статутом је по мишљењу Ђорђа Вукадиновића, уредника часописа „Нова српска политичка мисао”, непосредан повод за Тадићеву најаву централизације странке. „Ако оставимо по страни чињеницу да се приближава изборна скупштина ДС-а, чини ми се да је прави мотив, готово нека врста аларма за овакве Тадићеве изјаве, била ситуација створена поводом Статута Војводине, када је покрајинска филијала ДС-а учествовала у тако важној ствари, а да централа практично није била обавештена”, истиче Вукадиновић.

Он указује и на приче о томе како београдски одбор ДС-а функционише као нека врста државе у држави те да се и иначе „ДС, не без основа, перципира као нека врста конфедерације интереса или акционарско друштво, у којем председник, укључујући и раније Зорана Ђинђића, нема ону врсту контролу и моћи какву имају практично сви лидери у свим другим странкама”.

„Такво стање с једне стране може да се тумачи као врлина и знак демократичности ДС-а, али када се догоде овакве ствари као што су се десиле око Статута Војводине, онда је потпуно јасно да је враг однео шалу”, каже Вукадиновић оцењујући да ће Тадић покушати да промени такво стање.

Б. Баковић

———————————————————–

Вукадиновић: Тадић има већу власт у држави него у партији

Борис Тадић ће покушати да елиминише „једну аномалију, која је и у ширим размерама од ових наших српских и балканских, доста необична – да као председник државе и фактички председник владе, има много већу власт, већи утицај у држави, што формални, што неформални, него у сопственој странци. Он иницијативом о централизацији покушава да на неки начин то промени, поготово што вероватно рачуна да никада неће бити јачи него што је сада”, каже Ђорђе Вукадиновић оцењујући да то не мора да значи велики обрачун у странци.

[објављено: 13/12/2009]
stampanje posalji prijatelju

Боба Боројевић БОРИС ТАДИЋ ТРАГИЧНА СРПСКА ГРЕШКА – Душан Нонковић НЕМА ПРОСПЕРИТЕТА ПОД Е-КОМЕСАРИМА

Боба Боројевић БОРИС ТАДИЋ ТРАГИЧНА СРПСКА ГРЕШКА
06.12.2009 (490 пута прочитано)
Актуелно
У прилог оних који сматрају да је Тадић трагична грешка по судбину државе Србије и очување српских националних интереса говоре бројни , до сада у свету невиђени потези које су председник Србије и његова влада чинили и то све на штету свог сопстевног народа и државе. Од реорганизације Војске Србије , преко распродаје националних ресурса , уништавања домаће производње и привреде, па до прекомерног задуживања земље , изгласавања сепаратистичког и противуставног Статута Војводине, до споразума о распоређивању мисије EULEX-a на Косову-Метохији и политичке представе која се ових дана одиграва пред Међународним судом правде у Хагу.

прочитај још…

(8 коментара | Оцена: 5 | Страница за штампу Страница за штампу )
Душан Нонковић НЕМА ПРОСПЕРИТЕТА ПОД Е-КОМЕСАРИМА
05.12.2009 (386 пута прочитано)
Актуелно
Србија може свој спас наћи само кроз веру у себе са циљем изградње и очувања својег суверенитета. Ко тврди супротно ради против интереса народа Србије. Нажалост то неретко чини и сама влада народа који ју је изабрао и указао поверење да влада у интересу државе и народа! Народ мора бити спреман да све учини уколико се влада развије у политичку аномалија у штеточину по виталне народне интересе. Избори – верујемо у то, ипак пружају народу и шансу да своје грешке поправи учињене у предходном гласању односно, предходним изборима!

прочитај још…

(15 коментара | Оцена: 5 | Страница за штампу Страница за штампу )