Predsedniku jedne drzave ne dolikuje da istupa u javnost nebuloznim izjavama

Predsedniku jedne drzave ne dolikuje da istupa u javnost nebuloznim izjavama poput izjave, „i Kosovo i Evropa“ jer je secesija Kosova cedo te evrope kojeg se  nikad nece odreci. Svakom je poznato pa mora to biti i g. Tadicu poznato da su ucene neodvojivi deo evropske politike pa posto poseduje duzi „stap“ znace ga sigurno i izkoristiti kako bi ucvrsti secesiju Kosova i odbranili svoje cedo a ujednoi stavili Srbiju pod svoju kontrolu.

Sad ponovo izlazi g. Tadic sa slicnom nebulozom tvrdeci,“i demokratija i centralizam“ i ako je svakom poznato da je liberalna demokratija nesto sto je suprotno centralizmu. To mu dodje kao da kaze i liberalna demokratija i diktatura kao da je to spojivo u jednu celinu! To je odprilike tako kao kad bi neko govorio da vodom raspiruje vatru. Liberalna demokratija i centralizam je ujedinljiva u jednu celinu ko vatra i voda. Mozda se i netreba cuditi ovakvim njegovim izjavama kad se zna da je preko njega dospela u javnost izreka; „Evropi nema alternative“pa sad cini sve kako bi evropi omogucio poligon za politicke eksperimente kako bi se i diktat razumeo kao da je demokratski akt. Ili kako bi se stvorila toboznja demokratija putem diktata evropskih komesara po uzoru na funkcionisanje EU. I Evropa radi na centralizmu kako bi uticajni globalisti lakse sprovodili svoja dela u „nedela“! Po motu, cemu da se pita narod koji bi mogao da ometa izvesne odluke tih despota. Dusan Nonkovic-urednik Glasa Dijaspore.

Тадићево зауздавање ДС-а

Нема противречности у чињеници да на једној страни треба да децентрализујете власт, а на другој страни да централизујете странку, сматра Драгољуб Мићуновић

Борис Тадић Фотодокументација Политике

Идеја да се централизује Демократска странка не значи да се губи демократски дух унутар ње. Не знам како ће ко разумети ову идеју, али мислим да она у суштини јесте дубоко демократска. У сваком случају, Политички савет ДС-а ће разматрати ову идеју, каже за „Политику” председник тог савета Драгољуб Мићуновић.

За последњих седам дана Борис Тадић је неколико пута поновио поруку са седнице Главног одбора ДС-а – да се странка мора централизовати. У петак је рекао да ће ДС, уколико не изврши реформу, доживети судбину угашених странака и да верује да само централизована Демократска странка може процес децентрализације извести тако да интегритет Србије буде сачуван. Да ли то лидер највеће странке у власти и председник државе најављује „велико спремање” у ДС-у, или можда покушава да дисциплинује неке изразите индивидуалце у свом тиму?

Коментаришући идеју о централизацији странке, Мићуновић каже да је Тадић то рекао на последњој седници Главногодбора, мада се о томе понекад разговарало и раније. „Постоји једно неразумевање – да странке треба да буде копија власти. Међутим, у демократским облицима државног уређења постоје, наравно, власти које су задужене да се нађу при руци грађанима, да решавају питање грађана, да брину о општем добру, распореду прихода, и та власт треба да буде што ближа народу – и зато је потребна децентрализација, односно регионализација. Што се странака тиче, оне су конкуренти унутар власти, дакле унутар парламента пре свега, и оне морају да имају врло стриктну и јасно препознатљиву политику. Зато нема противречности у чињеници да на једној страни треба да децентрализујете власт, а на другој страни да централизујете странку, да она у једном крају земље не значи лево, а у другом десно, јер то води растакању странке и збуњује бираче”, истиче Мићуновић.

Иако би због гужве око Статута Војводине покрајински функционери ДС-а можда могли понети етикету главних „криваца” за председникове намере, у тамошњем одбору није било превише расположених за причу. Само је Бојан Пајтић, председник покрајинског Извршног већа, у једном интервјуу пре два дана навео, поред осталог, да се у покрајинском одбору нису препознали у Тадићевој причи, и да у потпуности подржавају концепт централизације странке.

Истичући да процес централизацијe значи јачање централних органа партије (или било које друге организације) у доношењу и спровођењу политике наспрам других нивоа организације, Владимир Гоати, председник Транспарентности Србија, оцењује да је у случају ДС-а захтеву за централизацију вероватно претходила оцена да је улога централних органа у креирању и контроли политике недовољна. Оцењујући да ДС има развијен систем унутрашње демократије, односно интерних избора, Гоати указује да је „један степен централизације нужан за сваку организацију – јер не може један део да иде на једну, а други на другу страну”. На питање да ли је то приметио у случају ДС-а, он каже да су унутрашњи односи скривена страна партија и да их је тешко проценити ако нисте унутра или немате инсајдере, и да онда преостају само гласине. И до њега су, наравно, допрле оне које се односе на Статут Војводине – да је странка, у вези с тим питањем, прилично оклевала (и то не само због коалиционих партнера) и да је врло споро оствариван консензус у странци.

„Морате имати централну одлуку, само је питање да ли ћете је доносити на демократски или недемократски начин, и да ли ћете је спроводити или не. Партија која не може да донесе и спроведе централну одлуку, бива елиминисана са политичке сцене. То је реалност живота”, истиче Гоати.

Ситуација у вези са војвођанским статутом је по мишљењу Ђорђа Вукадиновића, уредника часописа „Нова српска политичка мисао”, непосредан повод за Тадићеву најаву централизације странке. „Ако оставимо по страни чињеницу да се приближава изборна скупштина ДС-а, чини ми се да је прави мотив, готово нека врста аларма за овакве Тадићеве изјаве, била ситуација створена поводом Статута Војводине, када је покрајинска филијала ДС-а учествовала у тако важној ствари, а да централа практично није била обавештена”, истиче Вукадиновић.

Он указује и на приче о томе како београдски одбор ДС-а функционише као нека врста државе у држави те да се и иначе „ДС, не без основа, перципира као нека врста конфедерације интереса или акционарско друштво, у којем председник, укључујући и раније Зорана Ђинђића, нема ону врсту контролу и моћи какву имају практично сви лидери у свим другим странкама”.

„Такво стање с једне стране може да се тумачи као врлина и знак демократичности ДС-а, али када се догоде овакве ствари као што су се десиле око Статута Војводине, онда је потпуно јасно да је враг однео шалу”, каже Вукадиновић оцењујући да ће Тадић покушати да промени такво стање.

Б. Баковић

———————————————————–

Вукадиновић: Тадић има већу власт у држави него у партији

Борис Тадић ће покушати да елиминише „једну аномалију, која је и у ширим размерама од ових наших српских и балканских, доста необична – да као председник државе и фактички председник владе, има много већу власт, већи утицај у држави, што формални, што неформални, него у сопственој странци. Он иницијативом о централизацији покушава да на неки начин то промени, поготово што вероватно рачуна да никада неће бити јачи него што је сада”, каже Ђорђе Вукадиновић оцењујући да то не мора да значи велики обрачун у странци.

[објављено: 13/12/2009]
stampanje posalji prijatelju

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: