NAVODNO, PRODAVALI SRBI SRPSKE KUĆE „ALBANCIMA“ NA KOSOVU ZA „DEBELE“ PARE ! USTVARI, PRISVAJANE SU FALSIKOVANIM DOKUMENTIMA OD ALBANACA!

subota, 05. sep 2009, 07:50 -> 07:53

Sve više Srba povratnika na KiM – Izvor, RTS

Za povratak na Kosovo i Metohiju u ovoj godini prijavljeno 1.212 porodica ili 3.200 ljudi. Ministarstvo za KiM poziva odgovorne – UNHCR, kosovske i brojne međunarodne institucije da obezbede uslove za siguran i održiv povratak Srba.

Na poziv UNHCR-a i Ministarstva za Kosovo i Metohiju, za povratak u južnu pokrajinu u ovoj godini prijavilo se 1.212 porodica ili 3.200 ljudi.

Izjave Đokice Stanojevića i Bojana Anđelkovića

Najviše Srba želi da se vrati u Metohiju i posle deset godina od kada su proterani, prvi put u gotovo etnički očišćene gradove – u Đakovicu, Istok, Peć, Prizren, Uroševac, Prištinu, Suvu Reku.

U Ministarstvu za Kosovo i Metohiji kažu da broj prijavljenih demantuje tvrdnje da Srbi ne žele da se vrate na Kosovo. Istovremeno pozivaju odgovorne – UNHCR, kosovske i brojne međunarodne institucije da obezbede uslove za siguran i održiv povratak Srba.

Sudeći po do sada pristiglim odgovorima lokalnih vlasti na zahteve za povratak, kosovski Albanci na sve načine pokušavaju da to spreče. Koriste razne izgovore, najčešće se pravdaju da ne mogu da garantuju bezbednost.

Opstrukcija albanskih meštana biće samo jedan od mnogih problema, ali na rizik su spremni Srbi iz Đakovice, gde se za povratak prijavilo 208 porodica. Zahtevaju najpre da Albanci napuste više od 200 njihovih stanova.

Rešenost za povratak prava

Đokica Stanojević, starosedalac Đakovice i stanovnik „srpske ulice“ u tom gradu, kaže da postoji rešenost da se povrate sva prava koja su postojala do 1999. godine.

„Mi smo okupili sve Đakovčane i pokrenuli smo akciju da se vratimo tamo gde smo živeli. Ta akcija je veoma uspešna i nemate nijednog Đakovčana koji ne želi da se vrati“, rekao je Stanojević.

Povratak otežava i činjenica da Albanci sa falsifikovanom dokumentacijom prodaju imovinu proteranih Srba. Na to je konačno upozorio i OEBS.

Pomoćnik ministra za KiM Bojan Anđelković kaže da su već davno dostavljene informacije da su ogromne zloupotrbe u opštinama gde su ostale katastarske knjige na KiM.

„Bilo je potrebno mnogo godina da se u to uveri i OEBS. Ukazivali smo na to, već davno je pokrenuto i mnogo sudskih postupaka. Kao što znate, UNMIK je prilično čudno stopirao te postupke. To pitanje je još uvek otvoreno“, rekao je Anđelković.

Da bi povratak do kraja ove godine uspeo, neophodno je najpre, od uništenih, izgraditi 340 novih i obnoviti 500 stambenih objekata.

Potrebna je i obnova oskrnavljenih srpskih groblja, kao i da Albanci, na mestu porušenih crkava, više ne zidaju stambene zgrade ili taj prstor pretvaraju u parkove.

3 Antworten

 1. Kako hoce Djokica da se vrati u Gjakova kan je on kriv za najmanje 175 ljudi sto su ubijeni u Gjakova? Kako hoce tih okolo 300-400 srbi da se vrate kod nas kad su 98% njih ubijali i ukrali od nas? Milan Slavkovic, Nikola Petrovic, Miloradu Parascevicu smo skinuli glavu, „Gogic“ i drugi sto zive u Jagodinu. Kako ce ovi da se vratu kad imaju prljave ruke. Djokicu Stanojevicu su albanci spasili oca Bud Stanojevica od nemca u drugom svetskom ratu i su ga sakrili u svoje kuce, a vidi sto moj bivsi direktor skole radio. Ubio mi drugare ko da su bile krave, ubio covek mladici sto su isli u njegovu skolu.

  Gde ce on?

  Aj ne boj se Djokica, doci ce Gjakova kod tebe. Samo sacekajte. Jedan po jedan. Svi cete da odgovarate za te zlocine. Doci ce vreme.

  Pozdrav druze direktore. I pozdrav baca Milan Slavkovic. Zamalo da nadjes i mene. Pozdravi sina tvoga, Sasu. Nasao sam ga preko fejsbuka. Imamo da te udaramo tamo gde te boli najvise. Lopove jedan. Terroristi majku vam. A hocete da se vratite.

 2. ОВО НИЈЕ ПОЛИТИКА, ОВО ЈЕ РУСКИ (братски) НАРОД НА УТАКМИЦИ У МОСКВИ (сви у глас као „један“ певају КОСОВО ЈЕ СРБИЈА)-па сами просудите да ли нас РУСИ воле или нас ипак можда више воле амери?…( при гледању појачајте тон)
  https://sites.google.com/site/djordjebojanicistorija/

 3. rusi su kukavice kao vi srbijanci zato sto vi ste ubijali ne naoruzane sada cemo vas goriti guzicu i vama srbijancima i vasim bracama odkud ste vi dosli

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: