Jugoslavija se nije raspala kako se ovde sugerise kao da je to bio neminovan proces nastao sam od sebe

Jugoslavija se nije raspala kako se ovde sugerise kao da je to bio neminovan proces nastao sam od sebe. To nije tacno! Jugoslavija se nije raspala vec je bila rasturena mesanjem u unutrasnje stvari suverene drzave, spolja isti tih zagovornika secesije Kosova. Tu netreba zapostaviti mesanje tajnih sluzbi nemacke a i CIE. I to ne treba zapostaviti, cinjenicu da je Nemacka po ujedinjenju sa Istocnom Nemackom izvezla oruzje istocne Nemacke, tada seste armije sveta po naoruzanju, u republike gde su secesiju zagovarali nacionalno-religiozni fanatici podpomagajuci te ekstremiste da nametnu secesiju vecini koja je u toj fazi bila apsolutna protiv secesije.To potvrdjuje da je u to vreme u Sarajevu zivela po trecina srba, muslimana i hrvata i da je statisticka cinjenica da je bila jedna trecinu mesanih brakova. Mesoviti brakovi nisu nastali zbog mrznje koja vodi secesiji vec oni nastaju u preteznoj meri iz ljubavi. Secesija je nastala nasilnim ucenjivanjem i podmecanjem mrznje spolja, silom nametnuta i zato je nevazeca. I to je pravna neprekosnovenost; nijedan ugovor, podpis, iznuren silom nema vaznost pred sudom. A sto se tice Kosova pa ni ova takozvana vlada Kosova nije birana od absolute vecine naroda tog podrucja. Ako me secanje ne vara na te izbore je izasla tu negde trecina naroda pa ni po toj cinjenici nemaju ti secesionisti legitimaciju na secesiju. Dusan Nonkovic-urednik Glasa Dijaspore

Русија: Савет безбедности дозвољава сецесију само колонијама; САД: Пресуда Милутиновићу доказала злочине над Албанцима

Заступник САД позвао се на пресуду Хашког трибунала која говори о злочинима Београда док је руски амбасадор тврдио да Марти Ахтисари није смео да преиначи Резолуцију 1244
Русија: Савет безбедности дозвољава сецесију само колонијама; САД: Пресуда Милутиновићу доказала злочине над Албанцима

(Фото Фонет)

Пред Међународним судом правде у Хагу јуче се одиграо дуго очекивани правни окршај између Русије и Сједињених Америчких Држава које се први пут од оснивања суда 1946. године појављују у истом процесу. Иако се то најављивало и пре почетка суђења, јуче се први пут једна земља позвала на пресуду Хашког трибунала. Представник САД подсетио је да у пресуди бившем председнику Србије Милану Милутиновићу пише да су косовски Албанци годинама били подвргнути насиљу под окриљем државе, које је кулминирало 1999. када је „убијено 10.000, а протерано око милион Албанаца”.

Потпуно супротно, руски заступник је тврдио да тешка кршења људских права током деведесетих година никако не могу бити оправдање за једнострану декларацију о независности донету 2008. године. Америка и Русија имале су потпуно супротне ставове и о успеху посредника у преговорима између Београда и Приштине Мартија Ахтисарија. И док су се САД позивале на његову оцену да је независност Косова једино одрживо решење дотле је руска страна тврдила да се Ахтисаријев неуспех огледа не само у томе што није постигнут споразум у преговорима већ и у томе што је изашао са решењем коме се једна страна противила. Али то, како се чуло, не значи и да је процес преговора окончан јер о томе одлучује само Савет безбедности.

САД проглашавање независности Косова сматрају последњом фазом распада СФРЈ (Фото Фонет)

Правни заступник САД Харолд Хонђу Ко, како преноси Бета, позвао је Међународни суд правде да Декларацију о независности Косова остави нетакнуту као израз воље косовског народа. Он је препоручио суду да или одбије да се изјасни о њеној легалности или да констатује да међународно право не забрањује декларације о независности. Хонђу Ко је апеловао на суд да се не бави ширим питањем самоопредељења у међународном праву или да Косово посматра као „посебан” случај.САД, како је објаснио, сматра да међународно право не регулише декларације о независности, а Резолуција 1244 је „антиципирала, иако није унапред одредила” независност Косова као исход. Декларација је, према његовом тумачењу, произашла из политичког процеса који је надгледао Савет безбедности те је зато у сагласности са Резолуцијом 1244. Према речима заступника САД Резолуцијом 1244 не гарантује се територијални интегритет Србије већ Савезне Републике Југославије која сада не постоји, али и то само током периода привремене међународне управе на Косову. Хонђу Ко, такође, нагласио је да се принципа територијалног интегритета морају придржавати само државе, али не и унутрашњи ентитети.

САД проглашавање независности Косова сматрају последњом фазом распада бивше Југославије, а њихов заступник подсетио је и да се Србија противила признању Словеније и Хрватске као независних држава, а да је на крају ипак то учинила. Своје излагање Хонђу Ко је закључио да је независност Косова учврстила стабилност у региону и „отворила врата европске будућности” за све државе.

Став руске делегације је да је Резолуција 1244 још на снази (Фото Фонет)

Правни заступник Русије Кирил Геворгијан изнео је став по коме је Резолуција 1244 још на снази те да зато ниједна институција нема право да прогласи независност. Према његовим речима тај акт није могао бити преиначен одлуком изасланика генералног секретара УН Мартија Ахтисарија да оконча преговоре и препоручи независност као једино решење.Описујући преговоре који су вођени под диригентском палицом Ахтисарија, руски представник се послужио речима главног заступника Приштине Скендера Хисенија који је казао да су преговори вођени „о томе да ли ће Србија прихватити или неће независност Косова”.

Геворгијан је оспоривши тврдње земаља које подржавају независност Косова да међународно право не регулише декларације о независности подсетио да је управо Савет безбедности прогласио нелегалним независност Северног Кипра и Родезије зато што је сецесија забрањена „ван контекста колонија”. Своје излагање руски заступник је закључио речима да је случај Косова прилика да се покаже да међународно право важи упркос свим покушајима да се моћ представи као право.

Интересе Србије јуче је бранила и Шпанија чија заступница Консепсион Ескобар Хернандез је рекла да Савет безбедности није гласао у корист независности Косова доносећи Резолуцију 1244, напротив. Она је као и заступник Русије констатовала да је Резолуција 1244 још на снази и да је политички процес за тражење решења у току, „док Савет безбедности не донесе другачију одлуку”. У прилог тврдњи да је једнострана сецесија недозвољена по међународном праву, осим у случају колонија она је навела извештај Европске уније о прошлогодишњем сукобу Грузије и Русије.

Представници Финске који су говорили у прилог косовској независности углавном су поновили ставове САД уз констатацију да „међународно право мора прихватити да историја доводи до стварања нових држава”.

Ј. Ц.

[објављено: 09/12/2009]
stampanje posalji prijatelju

Berlin erhebt Anspruch auf den maßgeblichen Posten im Europäischen Auswärtigen Dienst (EAD) – Berlin zahteva vrhunsko mesto u spoljnoj diplomatiji EU

Newsletter vom 08.12.2009 – Durchsetzungsfähig

BERLIN/BRÜSSEL/LONDON (Eigener Bericht) – Berlin erhebt Anspruch auf
den maßgeblichen Posten im Europäischen Auswärtigen Dienst (EAD). Laut
Berichten fordert die Bundesregierung, das Amt des
EAD-Generalsekretärs müsse ein Deutscher einnehmen. Vorgeschlagen
werden Führungskräfte aus Kanzleramt und Außenministerium. Der
Generalsekretär steht an der Spitze der Behörde und ist nur der
EU-Außenministerin Catherine Ashton unterstellt, die als äußerst
schwach eingeschätzt wird – ein deutscher EAD-Generalsekretär hätte
freie Bahn. Der Aufbau des Europäischen Auswärtigen Dienstes ist eines
der entscheidenden Ziele Berlins nach dem Inkrafttreten des Vertrags
von Lissabon. Er soll die EU auf ihrem Weg zur Weltmacht stärken. Wie
es im Berliner Außenministerium heißt, müsse die neue Behörde in ihren
Grundzügen bis April 2010 errichtet sein, damit die britischen
Konservativen, die bei den Parlamentswahlen im Frühjahr 2010
voraussichtlich siegen werden, keinen Einfluss mehr auf sie nehmen
könnten. Ihnen wird ernsthafter Widerstand gegen die deutsche
Hegemonialpolitik zugetraut.

mehr
http://www.german-foreign-policy.com/de/fulltext/57689

Саша Миливојев – Болан крик српског народа

Саша Миливојев

Болан крик српског народа

______________________________________________________________________________________

Био им је циљ да запале Жичу, да запале Народну библиотеку, да би се уништила документација, писали су по зидовима: „Живела Албанија! Доле Србија! Доле Југославија!“ ______________________________________________________________________________________

Заиста не знам у чему је проблем ако пишем роман о Косову и Жутој кући?! Коме се не свиђа, не мора да чита. Ко сматра да Косово није његово, нека ме цензурише, нека ме тужи, нека ми прети, не плашим се, нека ме протера. Нека организује сачекушу… Осећам подршку виртуалне маме, Амфилохија Радовића, Николића и Вучића, Војислава и свих Срба. Зато напомињем да ћу целог живота писати о Косову и страдањима Срба, ма где живео, јер кад год помислим на деведесесте и детињство, сетим се сирена и ватре НАТО бомби, скривања по подрумима, крви и убијања, лоповлука, отимања, лажи, превара, растурања хероина. А кад се сетим младости и живота, сетићу се београдског фолирања и режимског шиканирања!

Мислио сам да се у овом друштву треба борити за истину. За мене је то увек значило, и остаће, очување интегритета и идентитета Србије, њеног поретка, равноправног, слободног, људског живота људи. Нажалост, таква схватања овде нису популарна, и ја сам, као и многи други, имао одређену судбину. Одлазио сам у болне походе. Преживљавао и гледао порушене српске домове, манастирска згаришта, спаљене цркве, оскрнављена православна гробља, уништене школе. До темеља сатрта села… Нема енклаве, боље да кажем гетоа, у који нисам отишао. Разговарао сам са децом са Косова, са људима, женама, старцима, са породицама несталих и киднапованих. Од свега тога састављен је језив мозаик, болан крик српског народа. Помислите само како живе избеглице са Косова. Њихов је једини и сатални мотив где да пронађу скровиште, да се склоне заувек, да би преживели то што им је преостало. Замислите судину родитеља побијене деце!

Њима је био циљ да униште сваки траг о постојању Срба на овим просторима. За наше имање, додуше, писали су да је манастирско, али за цркву су написали да је „кућа“. Па шта хоћете више, чак и за Пећку патријаршију написаше да је „кућа“, за цркву у Витомирици да је „џамија“, па у Урошевцу исто, такође, и у Дренику… Као у рату, кад им је био циљ да запале Жичу, да запале Народну библиотеку, да би се уништила документација. Зидали смо да би Шиптари имали шта да руше! Кидисали су на наше воћњаке, и стоку пуштали свукуд, гађали нас камењем, силовали децу и старице, а богами и старце, палили гробља, писали: Живела Албанија! Доле Србија! Доле Југославија!

Имам списак киднапованих и несталих лица на подручју Косова и Метохије 1999. Све информације су тачне. Ако летимично читамо списак, увиђамо ужансе судбине недужних српских цивила: ТОДОРОВКИ МИЛОВОЈА АЛЕКСАНДАР, рођен 12.3.1970. у Приштини, апсолвент соматологије, киднапован 25.6.1999. између 10 и 11 часова, у Хитној помоћи; СЛАВУЈ ЉУБА ЂУРО, рођен 24.12.1962. у Двору на Уни, новинар, киднапован 21.8.1998. око 14 часова на радном задатку између села Зочиште-Ретимље и села Брестовац, место звано Брестовачке Падине, код Ораховца; СИМОВИЋ СТЕВАНА АЛЕКСАНДАР, рођен 1.10.1968. у Призрену, новинар, преводилац, киднапован 21.8.1999. око 12 часова, испред кафића у Пикашо, у Приштини. Толико их је на списку који су киднаповани у рођеној, да би завршили у Жутој кући!

Сетимо се речи нашег патријарха Павла, господо. Оставио нам је на душу да својим прилозима помогнемо довршење започетих храмова, да градимо нове, да обнављамо порушене и попаљене светиње на Косову и Метохији, да се молимо и помажемо наш страдални народ да опстане на својим огњиштима.

Otvoren Novi dom za smestaj starih lica

Postovani citaoci,javljam vam se u vezi:
Informacije DA je u Kragujevcu,ul.Kolubarska 53
Otvoren Novi dom za smestaj starih lica.
Domaca atmosfera,ljubazno osoblje,lekarska nega.
Centralno grejanje,kablovska TV,internet.

Natječaj za steampunk antologiju

Natječaj za steampunk antologiju

Vesela vijest za sve postojeće steampunkere u Hrvatskoj i šire! Ann i Jeff VanderMeer pripremaju nastavak svoje Steampunk antologije i pozivaju pisce da im pošalju svoje priče. Priče, naravno, moraju biti na engleskom jeziku i biti prethodno objavljene na webu ili u tisku u proteklih deset godina. Posebno ih interesiraju netradicionalna i multikulturalna gledišta …

Ako imate već objavljenu steampunk priču i preveli ste je na engleski, VanderMeerovima je možete slati već sada, no pristigli će se radovi čitati tek između 15. prosinca 2009. i 15. veljače 2010., a svi autori mogu očekivati odgovor do kraja veljače.

Primaju se priče između 1500 i 10 000 riječi. Šaljite ih u DOC ili RTF formatu kao prilog na ponuđenu e-mail ili snail mail adresu, a ako šaljete e-mailom, u sam e-mail kopirajte prva tri odlomka svoje priče. Nije potrebno slati nikakve biografske podatke, ali napišite gdje je priča bila prethodno objavljena. Autori čije se priče objave u antologiji mogu očekivati i honorar te primjerak knjige.

Ako vam sve ovo zvuči jako primamljivo, ali do sada niste objavili ni jednu steampunk priču, razlog je više da se potrudite i pošaljete nešto za SFeraKonski natječaj te tako sljedeće godine konkurirate za potencijalnu treću Steampunk antologiju!

Predlog zainteresovanim urednicima medija u Srbiji

Predlog zainteresovanim urednicima medija u Srbiji

Jednostrano (uglavnom) kao i netacno (uglavnom) infrmisanje  o nasoj dijaspori,  o njenim mogucnostima i ”napretku” odnosa matice i rasejanja, osnov je za trazenje mogucnosti da informisemo javnost o svemo sto smatramo konstruktivnim, korisnim i matici i rasejanju.

Mnogi razgovori i prepiske izmedju pojedinaca i organzacija dijaspore iskristalisali su potrebu trazenja medijskog prostora u kome bi se rad Ministarstva za dijasporu, i dijaspora, prikazali drugacije, od onoga kako se u matici godinama jednostrano i destruktivno predstavlja

Ovim e-pismom se obracam medijima u Srbiji sa molbom za saradnju. Prvenstveno smo zainteresovani za pokretanje TV emisije, koja bi se emitovala nedeljno, dvonedeljno, mesecno…  a u stampanim medijima stalni i odredjen prostor. Tema bi uvek bila aktuelna, a njen osnov korektno i konstruktivno oslikavanje dijaspore, odnosa matice i rasejanja. Radni naslov bi, naprimer bio nesto u simbiozi sa:  ”Suprotno”, ”Cinjenicno”, ”I Mi smo Vi”.

Naravno da nam nije strano da prostor na TV kanalu platimo.  Naprotiv. Istovremeno bi putem svih medija, organizacija i sto vise pojedinaca u rasejanju, sirili informaciju o emisiji (reklamirali) i pozivali ljude u dijaspori, ali i u matici, da na tom TV kanalu i u toj, eventualno dogovorenoj emisiji, gledaju ”istinu o nama i vama”.

Verujemo da bi ovakva, veoma ozbiljna emisija, vremenom postala izuzetno gledana i korisna. Neshvatljivo je da se o rasejanju od koga godisnje dolaze sredstva u visini od 15% budezeta Srbije, kako cesto pominje Ministar za dijasporu, i koje cini skoro trecinu drzavljana Srbije, informise beznacajno, jednostrano, destruktivno, selektivno i nesrazmerno, sto je od ogromne stete za Srbiju.

Najljubaznije molim zainteresovane urednike da se, ako zele i mogu, do 10. decembra, jave direktno na e-post adresu: janic@telia.com ili na telefon +46 70 570 11 09 da bi dogovorili eventualni sastanak za razgovor u periodu od 12-og do 17-og decembra u Beogradu. U istom periodu mozete me kontirati na sledece brojeve u Srbiji: 063-165 2222 ili na 069-570 11 09

Srdacan pozdrav uz duzno postovanje,

Nikola Janic

Predsednik Srpskog saveza u Svedskoj i

Izdavac casopisa ”Koreni”

www.koreni.net

www.janic.se

Kad ce se vise naci politicar koji ne prodaje maglu – Dokle ce ovaj iznureni narod da veruje ociglednim lazima!?

Kad ce se vise naci politicar koji ne prodaje maglu! Slogen, i Evropa i Kosovo je sarena laza kojoj se Toma pridruzio. Narodu trebaju politicari i stranka koja ce verovati u sposobnosti svoga naroda da je u stanju izgraditi suverenitet Srbije sa ciljem podizanja sveopsteg standarda kako bi drzavljanin Srbije ziveo boljim standardom od prosecnog evropskog drzavljanina. Za tako nesto ima Srbija dovoljno potencijala, bogatija je zemlja od evropskog proseka semo treba da dodju ljudi na vlast koji bi se otresli tih evropskih tutora. To , i Evropa i Kosovo je obecanje ludom radovanje! Evropa se nikad nije uztezala da ucenjuje Srbiju pa ce tako biti i sa ulaskom Srbije u Evropu tek kad Srbija prizna secesiju kosova a to znaci da to nikad biti nece ako Tadic odrzi obecanu rec-nikad necemo priznati secesiju Kosova! To ce imati u odredjenom momentu odgovor; nikad nece uci Srbija u Evropu dok ne prizna secesiju Kosova. Dokle ce ovaj iznureni narod da veruje ociglednim lazima!?

Интервју: Томислав Николић, председник СНС-а

Тадићева политика није лоша, само се не спроводи

Коалиција са ДС-ом после наредних републичких избора зависи од тога да ли ће се ослободити малих странака и евентуално прихватити да буду мањински партнер

Томислав Николић (Фото Фонет)

Коначно сам дочекао да водим странку која се не боји веће излазности грађана која „традиционално” погодује партијама на власти. На прекјучерашњим изборима на Вождовцу, Српска напредна странка остварила је за чак око 40 одсто бољи резултат него на претходним изборима у јуну, а са повећаном излазношћу добили смо не само већи број гласова него и већи проценат, каже председник Српске напредне странке Томислав Николић.

Знате ли ко су људи који су сада гласали за СНС, а нису то учинили 7. јуна и због чега су се предомислили?

Мислим да је пре свега реч о људима који су и раније били наклоњени и нама и странци коју сам раније водио, али су се бојали да би ако гласају за нас то могло лоше да утиче на положај наше земље у свету. А како нису желели да дају глас нашим противницима, радије су остајали код куће да им се не каже како су донели зло својој деци јер су гласали за оне који ништа не могу да учине за Србију.

Због чега се више не боје?

Наша идеологија сада је потпуно јасна и чиста и нема никаквог али…До сада је било: „Они лепо говоре, они би то и урадили, али шта ако им стигне налог да морају да раде другачије”.

Мислите на налог из Хага, односно од Шешеља?

Да, мислим баш на налоге из Хага, мислим на налоге који сада полако уништавају и Српску радикалну странку.

Рекли сте да желите да освојите власт у Србији не да бисте променили политику него да би је спроводили други људи?

Желимо да дођемо на власт да би се спровела та политика. Не могу да кажем да је лоша политика бити у ЕУ, да је лоша политика не признати независност Косова и Метохије, да је лоша политика чвршће везивање са Русијом, то је политика коју би потписали сви политичари данас у Србији. Само, већ десет година чекамо да ови што су на власти то спроведу и сада је последњи моменат, да се то коначно и уради. И очекујем да ће грађани Србије сада дати поверење неком другом за то.

Али то практично значи да бисте спроводили политику ДС-а.

Не, ја мислим да у Србији тренутно немате ниједну озбиљну странку која нема те исте циљеве.

Како сте онда за будућег коалиционог партера на Вождовцу изабрали коалицију ДСС–НС?

Поучени смо искуством од 7. јуна. Шта је то засметало СПС-у да са нама формира власт? Превелика везаност за Демократску странку и мислимо да би и сада било исто. А пошто не можемо у коалицију са ДС-ом, јер би то било лоше сада када очекујем републичке изборе, онда је природно да је понудимо народњацима.

Да ли ДСС и НС видите као најприроднијег будућег коалиционог партнера и после наредних републичких избора?

То нисам рекао. Постоје ствари о којима треба размишљати, али кад је реч о народњачкој коалицији и Велимир Илић и ја дуже време тражимо, а не добијамо јасан одговор од председника ДСС-а да ли је он одустао од уласка Србије у ЕУ. Једноставно не можете да правите коалицију са неким ко је одустао од уласка у ЕУ, не разумем шта би он уопште и радио у политици. Желим да знам шта су нам стратешки циљеви и Коштуница ће до избора сигурно морати да се изјасни о томе. Јер огромна већина грађана Србије јесте за ЕУ и лажна је дилема да то угрожава наше односе са Русијом.

Да ли је онда могућа коалиција са ДС-ом?

О томе је сад заиста тешко говорити, питање је колико ће ко гласова добити. Некако ми дође неприродно да немамо јаку опозицију. Мислим да овај успех који смо постигли на Вождовцу говори да неће бити коалиције на републичком нивоу, јер ДС не иде у коалицију са јачим партнерима.

Можда се предомисле?

Боже здравља, али би онда ипак морали да буду на нивоу онога што су имали са Зораном Живковићем, дакле да освоје толико мало гласова да не буду уопште главни партнер.

Мислите да, рецимо, буду тек трећа по снази странка?

Да, јер ако једна од наше две странке буде прва, и једни и други имамо довољан коалициони потенцијал да формирамо власт без свог главног конкурента. Не могу, међутим, сада да прејудицирам каква ће ситуација бити у Србији до тада, да ли ће бити неких нових притисака, да ли ће до тада бити донета одлука у суду у Хагу…. Могу само да кажем да оно што сам замерао ДС-у и Борису Тадићу нећу дозволити да се мени деси. Покушаћу, ако будем на власти, да Србију заједно са опозицијом проведем кроз тежак период. Никада не бих тражио да слава за нешто што је заједнички успех припадне само мојој странци, јер грађани Србије то не желе. Они желе да поделимо одговорност.

Како се то види из резултата ових избора?

Па тако што је Тадић темпирао укидање виза пред изборе на Вождовцу, а грађани то нису прихватили као велики успех ДС-а, већ свих странака.

Кад очекујете републичке изборе?

Мислим, да би у ДС-у о томе требало озбиљно да размисле због нелегитимитета републичке скупштине, пошто она заиста не представља жељу и расположење грађана Србије. Имате огромну посланичку групу иза које сад не стоји ни цензус, имате странке које владају Србијом, а не прелазе цензус. Хајде да кажемо да се ДС не треба да се меша у односе у опозицији, али мора да се умеша у односе у власти. Мора да пита Млађана Динкића – на основу чега си ти приграбио толико власти и располажеш са толико моћи. Кад би свео Г17 плус на оно што показују његови изборни резултати и то бих већ могао да прихватим као легитимитет, али је проблем у томе што би онда влада пала. Проблем са ДС је што кад се нађу пред питањем да ли да опстане коалиција или Србија они се одлуче да опстане коалиција. А ја бих да опстане Србија и да после наредних избора уђе у ред нормалних земаља у којима власт и опозиција сарађују.

Гордана Новаковић
[објављено: 08/12/2009]
stampanje posalji prijatelju