Jugoslavija se nije raspala kako se ovde sugerise kao da je to bio neminovan proces nastao sam od sebe

Jugoslavija se nije raspala kako se ovde sugerise kao da je to bio neminovan proces nastao sam od sebe. To nije tacno! Jugoslavija se nije raspala vec je bila rasturena mesanjem u unutrasnje stvari suverene drzave, spolja isti tih zagovornika secesije Kosova. Tu netreba zapostaviti mesanje tajnih sluzbi nemacke a i CIE. I to ne treba zapostaviti, cinjenicu da je Nemacka po ujedinjenju sa Istocnom Nemackom izvezla oruzje istocne Nemacke, tada seste armije sveta po naoruzanju, u republike gde su secesiju zagovarali nacionalno-religiozni fanatici podpomagajuci te ekstremiste da nametnu secesiju vecini koja je u toj fazi bila apsolutna protiv secesije.To potvrdjuje da je u to vreme u Sarajevu zivela po trecina srba, muslimana i hrvata i da je statisticka cinjenica da je bila jedna trecinu mesanih brakova. Mesoviti brakovi nisu nastali zbog mrznje koja vodi secesiji vec oni nastaju u preteznoj meri iz ljubavi. Secesija je nastala nasilnim ucenjivanjem i podmecanjem mrznje spolja, silom nametnuta i zato je nevazeca. I to je pravna neprekosnovenost; nijedan ugovor, podpis, iznuren silom nema vaznost pred sudom. A sto se tice Kosova pa ni ova takozvana vlada Kosova nije birana od absolute vecine naroda tog podrucja. Ako me secanje ne vara na te izbore je izasla tu negde trecina naroda pa ni po toj cinjenici nemaju ti secesionisti legitimaciju na secesiju. Dusan Nonkovic-urednik Glasa Dijaspore

Русија: Савет безбедности дозвољава сецесију само колонијама; САД: Пресуда Милутиновићу доказала злочине над Албанцима

Заступник САД позвао се на пресуду Хашког трибунала која говори о злочинима Београда док је руски амбасадор тврдио да Марти Ахтисари није смео да преиначи Резолуцију 1244
Русија: Савет безбедности дозвољава сецесију само колонијама; САД: Пресуда Милутиновићу доказала злочине над Албанцима

(Фото Фонет)

Пред Међународним судом правде у Хагу јуче се одиграо дуго очекивани правни окршај између Русије и Сједињених Америчких Држава које се први пут од оснивања суда 1946. године појављују у истом процесу. Иако се то најављивало и пре почетка суђења, јуче се први пут једна земља позвала на пресуду Хашког трибунала. Представник САД подсетио је да у пресуди бившем председнику Србије Милану Милутиновићу пише да су косовски Албанци годинама били подвргнути насиљу под окриљем државе, које је кулминирало 1999. када је „убијено 10.000, а протерано око милион Албанаца”.

Потпуно супротно, руски заступник је тврдио да тешка кршења људских права током деведесетих година никако не могу бити оправдање за једнострану декларацију о независности донету 2008. године. Америка и Русија имале су потпуно супротне ставове и о успеху посредника у преговорима између Београда и Приштине Мартија Ахтисарија. И док су се САД позивале на његову оцену да је независност Косова једино одрживо решење дотле је руска страна тврдила да се Ахтисаријев неуспех огледа не само у томе што није постигнут споразум у преговорима већ и у томе што је изашао са решењем коме се једна страна противила. Али то, како се чуло, не значи и да је процес преговора окончан јер о томе одлучује само Савет безбедности.

САД проглашавање независности Косова сматрају последњом фазом распада СФРЈ (Фото Фонет)

Правни заступник САД Харолд Хонђу Ко, како преноси Бета, позвао је Међународни суд правде да Декларацију о независности Косова остави нетакнуту као израз воље косовског народа. Он је препоручио суду да или одбије да се изјасни о њеној легалности или да констатује да међународно право не забрањује декларације о независности. Хонђу Ко је апеловао на суд да се не бави ширим питањем самоопредељења у међународном праву или да Косово посматра као „посебан” случај.САД, како је објаснио, сматра да међународно право не регулише декларације о независности, а Резолуција 1244 је „антиципирала, иако није унапред одредила” независност Косова као исход. Декларација је, према његовом тумачењу, произашла из политичког процеса који је надгледао Савет безбедности те је зато у сагласности са Резолуцијом 1244. Према речима заступника САД Резолуцијом 1244 не гарантује се територијални интегритет Србије већ Савезне Републике Југославије која сада не постоји, али и то само током периода привремене међународне управе на Косову. Хонђу Ко, такође, нагласио је да се принципа територијалног интегритета морају придржавати само државе, али не и унутрашњи ентитети.

САД проглашавање независности Косова сматрају последњом фазом распада бивше Југославије, а њихов заступник подсетио је и да се Србија противила признању Словеније и Хрватске као независних држава, а да је на крају ипак то учинила. Своје излагање Хонђу Ко је закључио да је независност Косова учврстила стабилност у региону и „отворила врата европске будућности” за све државе.

Став руске делегације је да је Резолуција 1244 још на снази (Фото Фонет)

Правни заступник Русије Кирил Геворгијан изнео је став по коме је Резолуција 1244 још на снази те да зато ниједна институција нема право да прогласи независност. Према његовим речима тај акт није могао бити преиначен одлуком изасланика генералног секретара УН Мартија Ахтисарија да оконча преговоре и препоручи независност као једино решење.Описујући преговоре који су вођени под диригентском палицом Ахтисарија, руски представник се послужио речима главног заступника Приштине Скендера Хисенија који је казао да су преговори вођени „о томе да ли ће Србија прихватити или неће независност Косова”.

Геворгијан је оспоривши тврдње земаља које подржавају независност Косова да међународно право не регулише декларације о независности подсетио да је управо Савет безбедности прогласио нелегалним независност Северног Кипра и Родезије зато што је сецесија забрањена „ван контекста колонија”. Своје излагање руски заступник је закључио речима да је случај Косова прилика да се покаже да међународно право важи упркос свим покушајима да се моћ представи као право.

Интересе Србије јуче је бранила и Шпанија чија заступница Консепсион Ескобар Хернандез је рекла да Савет безбедности није гласао у корист независности Косова доносећи Резолуцију 1244, напротив. Она је као и заступник Русије констатовала да је Резолуција 1244 још на снази и да је политички процес за тражење решења у току, „док Савет безбедности не донесе другачију одлуку”. У прилог тврдњи да је једнострана сецесија недозвољена по међународном праву, осим у случају колонија она је навела извештај Европске уније о прошлогодишњем сукобу Грузије и Русије.

Представници Финске који су говорили у прилог косовској независности углавном су поновили ставове САД уз констатацију да „међународно право мора прихватити да историја доводи до стварања нових држава”.

Ј. Ц.

[објављено: 09/12/2009]
stampanje posalji prijatelju

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: