Kad ce se vise naci politicar koji ne prodaje maglu – Dokle ce ovaj iznureni narod da veruje ociglednim lazima!?

Kad ce se vise naci politicar koji ne prodaje maglu! Slogen, i Evropa i Kosovo je sarena laza kojoj se Toma pridruzio. Narodu trebaju politicari i stranka koja ce verovati u sposobnosti svoga naroda da je u stanju izgraditi suverenitet Srbije sa ciljem podizanja sveopsteg standarda kako bi drzavljanin Srbije ziveo boljim standardom od prosecnog evropskog drzavljanina. Za tako nesto ima Srbija dovoljno potencijala, bogatija je zemlja od evropskog proseka semo treba da dodju ljudi na vlast koji bi se otresli tih evropskih tutora. To , i Evropa i Kosovo je obecanje ludom radovanje! Evropa se nikad nije uztezala da ucenjuje Srbiju pa ce tako biti i sa ulaskom Srbije u Evropu tek kad Srbija prizna secesiju kosova a to znaci da to nikad biti nece ako Tadic odrzi obecanu rec-nikad necemo priznati secesiju Kosova! To ce imati u odredjenom momentu odgovor; nikad nece uci Srbija u Evropu dok ne prizna secesiju Kosova. Dokle ce ovaj iznureni narod da veruje ociglednim lazima!?

Интервју: Томислав Николић, председник СНС-а

Тадићева политика није лоша, само се не спроводи

Коалиција са ДС-ом после наредних републичких избора зависи од тога да ли ће се ослободити малих странака и евентуално прихватити да буду мањински партнер

Томислав Николић (Фото Фонет)

Коначно сам дочекао да водим странку која се не боји веће излазности грађана која „традиционално” погодује партијама на власти. На прекјучерашњим изборима на Вождовцу, Српска напредна странка остварила је за чак око 40 одсто бољи резултат него на претходним изборима у јуну, а са повећаном излазношћу добили смо не само већи број гласова него и већи проценат, каже председник Српске напредне странке Томислав Николић.

Знате ли ко су људи који су сада гласали за СНС, а нису то учинили 7. јуна и због чега су се предомислили?

Мислим да је пре свега реч о људима који су и раније били наклоњени и нама и странци коју сам раније водио, али су се бојали да би ако гласају за нас то могло лоше да утиче на положај наше земље у свету. А како нису желели да дају глас нашим противницима, радије су остајали код куће да им се не каже како су донели зло својој деци јер су гласали за оне који ништа не могу да учине за Србију.

Због чега се више не боје?

Наша идеологија сада је потпуно јасна и чиста и нема никаквог али…До сада је било: „Они лепо говоре, они би то и урадили, али шта ако им стигне налог да морају да раде другачије”.

Мислите на налог из Хага, односно од Шешеља?

Да, мислим баш на налоге из Хага, мислим на налоге који сада полако уништавају и Српску радикалну странку.

Рекли сте да желите да освојите власт у Србији не да бисте променили политику него да би је спроводили други људи?

Желимо да дођемо на власт да би се спровела та политика. Не могу да кажем да је лоша политика бити у ЕУ, да је лоша политика не признати независност Косова и Метохије, да је лоша политика чвршће везивање са Русијом, то је политика коју би потписали сви политичари данас у Србији. Само, већ десет година чекамо да ови што су на власти то спроведу и сада је последњи моменат, да се то коначно и уради. И очекујем да ће грађани Србије сада дати поверење неком другом за то.

Али то практично значи да бисте спроводили политику ДС-а.

Не, ја мислим да у Србији тренутно немате ниједну озбиљну странку која нема те исте циљеве.

Како сте онда за будућег коалиционог партера на Вождовцу изабрали коалицију ДСС–НС?

Поучени смо искуством од 7. јуна. Шта је то засметало СПС-у да са нама формира власт? Превелика везаност за Демократску странку и мислимо да би и сада било исто. А пошто не можемо у коалицију са ДС-ом, јер би то било лоше сада када очекујем републичке изборе, онда је природно да је понудимо народњацима.

Да ли ДСС и НС видите као најприроднијег будућег коалиционог партнера и после наредних републичких избора?

То нисам рекао. Постоје ствари о којима треба размишљати, али кад је реч о народњачкој коалицији и Велимир Илић и ја дуже време тражимо, а не добијамо јасан одговор од председника ДСС-а да ли је он одустао од уласка Србије у ЕУ. Једноставно не можете да правите коалицију са неким ко је одустао од уласка у ЕУ, не разумем шта би он уопште и радио у политици. Желим да знам шта су нам стратешки циљеви и Коштуница ће до избора сигурно морати да се изјасни о томе. Јер огромна већина грађана Србије јесте за ЕУ и лажна је дилема да то угрожава наше односе са Русијом.

Да ли је онда могућа коалиција са ДС-ом?

О томе је сад заиста тешко говорити, питање је колико ће ко гласова добити. Некако ми дође неприродно да немамо јаку опозицију. Мислим да овај успех који смо постигли на Вождовцу говори да неће бити коалиције на републичком нивоу, јер ДС не иде у коалицију са јачим партнерима.

Можда се предомисле?

Боже здравља, али би онда ипак морали да буду на нивоу онога што су имали са Зораном Живковићем, дакле да освоје толико мало гласова да не буду уопште главни партнер.

Мислите да, рецимо, буду тек трећа по снази странка?

Да, јер ако једна од наше две странке буде прва, и једни и други имамо довољан коалициони потенцијал да формирамо власт без свог главног конкурента. Не могу, међутим, сада да прејудицирам каква ће ситуација бити у Србији до тада, да ли ће бити неких нових притисака, да ли ће до тада бити донета одлука у суду у Хагу…. Могу само да кажем да оно што сам замерао ДС-у и Борису Тадићу нећу дозволити да се мени деси. Покушаћу, ако будем на власти, да Србију заједно са опозицијом проведем кроз тежак период. Никада не бих тражио да слава за нешто што је заједнички успех припадне само мојој странци, јер грађани Србије то не желе. Они желе да поделимо одговорност.

Како се то види из резултата ових избора?

Па тако што је Тадић темпирао укидање виза пред изборе на Вождовцу, а грађани то нису прихватили као велики успех ДС-а, већ свих странака.

Кад очекујете републичке изборе?

Мислим, да би у ДС-у о томе требало озбиљно да размисле због нелегитимитета републичке скупштине, пошто она заиста не представља жељу и расположење грађана Србије. Имате огромну посланичку групу иза које сад не стоји ни цензус, имате странке које владају Србијом, а не прелазе цензус. Хајде да кажемо да се ДС не треба да се меша у односе у опозицији, али мора да се умеша у односе у власти. Мора да пита Млађана Динкића – на основу чега си ти приграбио толико власти и располажеш са толико моћи. Кад би свео Г17 плус на оно што показују његови изборни резултати и то бих већ могао да прихватим као легитимитет, али је проблем у томе што би онда влада пала. Проблем са ДС је што кад се нађу пред питањем да ли да опстане коалиција или Србија они се одлуче да опстане коалиција. А ја бих да опстане Србија и да после наредних избора уђе у ред нормалних земаља у којима власт и опозиција сарађују.

Гордана Новаковић
[објављено: 08/12/2009]
stampanje posalji prijatelju

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: