САД: 350 милијарди долара за атомске бомбе

Свет

САД: 350 милијарди долара за атомске бомбе

Упркос споразумима о разоружању, Русија модернизује ракете и готово избацује из употребе све оне из совјетске ере, а Американци ће у ове сврху у наредних 30 година потрошити чак билион долара

Инспекција нуклеарне бомбе из времена хладног рата у Тексасу (Фото Ројтерс)

И поред крупних речи о одрицању од оружја за масовно уништење, све нуклеарне силе и даље развијају свој атомски арсенал, а САД намеравају да у следећих десет година уложе 350 милијарди долара на модернизацију и одржавање постојећих нуклеарних снага, показује нова студија.

САД и Русија имају 93 одсто целокупног светског нуклеарног оружја, тврди Стокхолмски међународни институт за истраживање мира, додајући у свом извештају да две земље јесу последњих година смањиле број нуклеарних бојевих глава, али да и даље обнављају капацитете.
„Земље које имају нуклеарно оружје не показују вољу да размонтирају нуклеарне потенцијале.

Програми модернизације који су у овим земаља у току наговештавају њихова гледишта да ће нуклеарно оружје остати дубоко укорењени елемент стратешких прорачуна”, пишу истраживачи овог института Шенон Кајл и Филип Петон Шел.

Према овом извештају, САД имају 7.300 нуклеарних бојевих глава, а Русија 8.000. То је смањење у односу на 2010. када је Вашингтон располагао са 9.600, а Русија са 12.000. Ипак, нема назнака да ће две земље, које су опет уплетене у једну врсту хладног рата због кризе у Украјини, испунити обавезе из споразума „Нови старт” који их је обавезао да преполове нуклеарно оружје до 2021.

„Русија је усред модернизације стратешких нуклеарних снага и за десет година ће уклонити све међуконтиненталне балистичке ракете из совјетске ере”, тврди шведски институт.

Подаци о америчким плановима за одржавање старих и развој нових потенцијала надовезују се на недавну студију вашингтонског Центра за непролиферацију оружја у којој се износи да ће САД у ове сврхе потрошити чак билион долара у следећих 30 година.

И поред успоравања америчке економије и „Новог старта”, који су председник Барак Обама и тадашњи председник Русије Дмитриј Медведев потписали 2010, Вашингтон намерава да „од 2024. до 2029. сагради пет стратешких подморница, 72 стратешка бомбардера, и 240 међуконтиненталних балистичких ракета”.

Како оцењује вашингтонски центар, то значи да ће постотак бруто друштвеног производа одвојен за војне сврхе бити упоредив са оним из времена председника Роналда Регана који је у улагање у оружје полагао све наде за победу у хладном рату против Совјета.

Сто милијарди долара предвиђено је за сто далекосежних нуклеарних бомбардера, затим између 20 и 120 милијарди долара за међуконтиненталне балистичке ракете као и 350 милијарди долара за одржавање тренутног и изградњу новог нуклеарног оружја.

Обама је колико прошле године предложио да се нуклеарни арсенал смањи за трећину, али је ово тешко оствариво због отварања нових фронтова између Кремља и Запада.

Не само да се последњих месеци води битка између САД и ЕУ, са једне, и Русије са друге стране за утицај у Украјини, већ су САД и пре тога решиле да у Европи инсталирају антиракетни штит који, тврди Москва, угрожава њену нуклеарну одбрану. Кремљ је упозорио да то отежава и стварну примену споразума о смањивању арсенала.

Ј. С.
објављено: 18/06/2014

Последњи коментари

Rocco s | 18/06/2014 14:59

Nemojte zaboraviti da dobar deo Americke a nesto manji Ruske privrede zavisi od vojne industrije tj duguju sami sebi ali jos uvek zaposljavaju ljude. Kamo srece da se te pare uloze u nesto korisnije ali sta bi posle radili oni koji vladaju svetom? Ko bi njih sta pitao i cime bi se oni bavili? A to sto okrecu pare ko Muja i Hasa to kazuje zasto sredstvo opravdava svrhu … a oni ostanu na vlasti

gargamel g | 18/06/2014 15:17

@Nada linic. Cinjenica je da su Amerikanci jedini profitirali od 2 svetskog rata.

Aleksandar Mihailovic | 18/06/2014 15:47

Da li je tih 300 milijardi namenjeno razvoju demokratije u svetu i prikazivanju blagodeti koje Zapad planira za ostatak sveta? Zaljubljenici i zatelebetani u Zapad iz Srbije verovatno zele da i Srbija bude jedna od zona u kojima ce biti stacioniran arsenal o kome se govori. Sa tim parama bi se resila glad i zedj u svetu. Zbog cega se ne usmere u tu svrhu? Kako je moguce da oni koji govore o humanitarnim problemima sirom sveta i koji da bi „resili“ humanitarne katastrofe salju „Milosrdne Andjele“ da zasipaju drzave i narode OU i plutonijumom sada razvijaju nuklearno naoruzanje do besvesti? Da li je u pitanju nova, jedinstvena metoda resavanja humanitarnih problema i hoce li je patentirati i zastititi ili ce moci i drugi da je koriste? Hoce li se oglasiti i neke od tzv. NVO i „analiticari“ koji nam neprestano hvale Zapad i objasniti u cemu je prednost ako nasu teritoriju ponudimo za skladistenje tih milijardi oblikovanih u nuklearne bojeve glave? Moze li od njih da se bolje i lepse zivi?

Dušan Nonković-mogu trošiti koliko hoće kad i onako štampaju dolar bez pokrića onoliko koliko im treba!

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: