Po statistici narod bas i nije nezadovoljan sa vladom

Bice to da vlada uspesno krije svoju nesposobnos opravdavajuci svoje neuspehe takozvanom svetskom krizom. Mnogim vladama pogotovo onim najnesposobnijim dobro dolazi ova svetska kriza da prikriju svoju nesposobnost i sve svale na svetsku krizu. Pritom se zanemaruje cinjenica da je bas ta kriza proizvod sistema kojeg pod plastom globalizacije namecu milom ili silom propagirajuci privredno ekonomski sistem bas tih zemalja koje su podlegle, proizvele krizu, koju eksporteriju kao nuzprodukt globalizacije. A veci deo naroda, naivno veruje u sve, nadajuci se da ce mu biti bolje prihvatanjem globalizacije ne vodeci racuna da je ona izvor koji je na samom izvoru zatrovan krizom i krizicama pa  i nasiljem nazvanim demokratija ili humanitarna pomoc milosrdnog andjela. Sta ce mo, takvi smo, verujemo i u milionski dobitak na lutriji i ako je objektivna verovatnoca po statistici da ce covek biti prije pogodjen od groma nego sto ce dobiti glavni dobitak na nakoj velikoj lutriji.
Dusan Nonkovic-urednik Glasa Dijaspore

Влада плаћа цех кризе

Резултати истраживања јавног мњења озбиљно су упозорење за владу, али у овако тешким временима чак и у богатијим земљама тешко је обезбедити бољи резултат, сматрају аналитичари

Грађани лоше оценили владу (Фото Бета)

Истраживање Галупа за „Балкан монитор” показало је да о раду Владе Србије лоше мисли 44 одсто грађана, али аналитичари истичу да је то ипак добар резултат с обзиром на економску кризу. Они кажу да је чињеница да је влада у септембру, када је прављено истраживање, већ увелико носила терет велике економске кризе, незапосленост и пад животног стандарда у великој мери су утицали да грађани оцене њен рад као мање способну да решава њихове проблеме.

Истраживање Галупа, иначе, показало је да само један одсто анкетираних сматра да влада ради одлично, 16 одсто мисли да је рад владе добар, а још 34 одсто да је задовољавајући. За владу може да буде утешно да 51 одсто испитаних ипак има у основи позитиван став о њеном раду, али је проценат незадовољних остаје изузетно висок.

Директор Транспарентности Србија Владимир Гоати сматра да је влада још и добро прошла, јер плаћа цех рецесије на коју није могла да утиче и да грађани „према дубини свог џепа и мери своје потрошачке снаге мере учинак владе”.

Директор Балканског фонда за демократију Иван Вејвода сматра да су за стицање већег поверења у владу нужне две мере. Једна је реформа правосуђа која је у току. „То је дугорочан процес и не може да покаже резултате сутра, али је битан за све друге процесе демократизације јер ствара институционални основ за већу безбедност, извесност и осећање сигурности појединца у друштву”, каже Вејвода.

Као другу меру Вејвода наводи јачање независних тела, попут Ревизорске комисије. „Извештај те комисије први пут грађанима даје могућност увида о то како се троше паре грађана и самим тим могућност њиховог посредног утицаја, да се јасним учини рад владе и трошење средстава”, каже Вејвода.И Галупово истраживање и јуче објављено истраживање „Стратеџик маркетинга” показују да највеће поверење грађана ужива СПЦ и Војска, а иза њих следи полиција. На зачељу су судство, парламент и странке.

То што грађани имају најмање поверења у политичке партије (22 одсто) Гоати објашњава да „у свим демократским земљама постоји владавина партија, а код нас партијска тиранија” и додаје да су партије постале „надпарламентарне институције, и то вољом парламента”.

Када је реч о уласку у ЕУ, директорка Канцеларије за Европске интеграције Милица Делевић каже да подршка уласку у ЕУ указује на „врло рационално опредељење, свест о томе да је кретање Србије ка ЕУ нешто што је у интересу грађана Србије”, док податак да 50 одсто сматра да је за Србију улазак у ЕУ добра ствар, показује опадање поверења у ЕУ.

Она је оценила да ће одлука ЕУ о укидању виза повећати поверење грађана у европске институције, али и у Владу Србије.

Б. Чпајак – Б. Митриновић

———————————————————–

Михајловић: Озбиљно упозорење влади

Шеф владине канцеларије за сарадњу са медијима Миливоје Михајловић каже за „Политику” да су резултати озбиљно упозорење за владу, али такође сматра да је у овако тешким временима и у богатијим земљама од Србије тешко обезбедити бољи резултат. „Влада која је у времену транзиције приморана да плаћа и политичке и економске ’фактуре’ из прошлости, која настоји да у условима велике економске кризе очува економске потенцијале земље и уз то крене у озбиљне реформе државе, не може све то да ради повлачећи само популарне потезе”, каже Михајловић.

У Србији, поред традиционалног континуитета неповерења у институције, на перцепцију владе „утиче и њихово виђење да у влади недостаје тимски рад, да је администрација гломазна и неефикасна на свим нивоима, да је борба против корупције спора, а и да утицај имају и кампање које воде одређени центри моћи против институција”, каже Михајловић.

Као отежавајућу околност која је утицала на рејтинг владе, Михајловић наводи и то да до пре неколико дана грађани нису имали утисак о озбиљним помацима у приближавању Србије ЕУ.

———————————————————

Стратџик: Порасло поверење грађана у полицију

Према резултатима истраживања „Стратеџик маркетинга” на узорку од 1450 испитаника у октобру ове године, рађеног на захтев Мисије ОЕБС-а и МУП Србије, полиција је на четвртом месту на скали поверења грађана. На дну ове лествице су Министарство финансија, Скупштина Србије и политичке странке.

Резултати истраживања су показали да релативно мали проценат грађана има повољно мишљење о институцијама, а МУП и Министарство за рад и социјалну политику су једине институције о којима грађани имају позитивније мишљење него пре годину дана.Чак 77 одсто испитаника сматра да политичари имају утицаја на оперативни рад полиције, од чега 40 одсто њих каже да је то у потпуности, а 37 „у приличној мери”. Неповољно мишљење о МУП-у Србије има 31 одсто испитаника, а о полицији њих 29 одсто.

Највећи проблеми који угрожавају безбедност су, према оцени испитаника, наркоманија, криминал, корупција и насиље и они су се у односу на прошлу годину повећали.

Промене набоље у раду полиције у протеклих пет година приметило је 45 одсто, а нагоре 13 одсто анкетираних, док никакве промене није видело 38 одсто испитаника.

Ивица Дачић, министар унутрашњих послова, оценио је да у јавности постоји уврежено мишљење да је полиција под утицајем политике и политичара због чега ову „службу треба отворити према јавности и омогућити да буде професионална”. Коментаришући ставове грађане о корупцији, који сматрају да је она веома присутна у полицији, министар је одговорио да је сигурно да корупције има у свим државним органима. „Замерају ми да сам ухапсио доста полицајаца, што можда раније није био случај. Таквих ће акција бити и убудуће. Не може неко ко ради у полицији да буде повезан са криминалом или корупцијом”, тврди Дачић.

Димитриос Кипреос, шеф мисије ОЕБС у Београду, похваљујући одлучност и спремност Дачића да „ослуша пулс јавног мњења” и резултате истраживања о ставу грађана према полиције објави у јавности, оценио је да је то јасан сигнал да постоји политичка воља да се настави са реформама у полицији. „Грађани имају висока очекивања од полиције и врло пажљиво посматрају и преиспитују њен рад и захтевају још више резултата”, нагласио је он и додао да ће мисија ОЕБС, заједно са МУП-ом, радити још више да се реше проблеми на које су грађани указали.

Д. Вукосављевић

[објављено: 03/12/2009]
stampanje posalji prijatelju

POŠTOVANJE PRAVA ILI GLOBALNA KOSOVIZACIJA – Odgovori na pitanja nedeljnika “Objektiv”

Živadin Jovanović, predsednik Beogradskog foruma za svet ravnopravnih

POŠTOVANJE PRAVA ILI GLOBALNA KOSOVIZACIJA

Odgovori na pitanja nedeljnika “Objektiv”

1.Da li je moguće da sud u Hagu donese takvo mišljenje koje će svaka strana moći da tumači na svoj način?

Odgovor: Takva mogućnost nije isključena, ali ne mora biti jedina. U mnogim međunarodnim institucijama, uključujući sistem UN, s početkom 90-tih godina odomaćilo se “rešavanje” problema primenom metoda “konstruktivnih nejasnoća” (constructive ambiguities). Kada se dve strane sučele sa nepremostivim razlikama onda oni koji odlučuju formalno prihvate stavove i očekivanja jedne i druge strane. Tako se u kritičnom momentu, prevazidje sukob različitih stavova, s tim što prava odluka dolazi tek u fazi tumačenja prihvacenog dokumenta. SAD su inaugurisale ovaj stil po okončanju hladnog rata jer su kao jedina super sila bile sigurne da će njihovo tumačenje biti odlučujuće.

Unipolarni svet je na zalasku, ali je multipolarnost process. U kojoj meri je Međunarodni sud pravde nezavistan i otporan na uticaje karakteristične za protekle dve decenije, videće se u mišljenju povodom inicijative Srbije.

2.Može li se očekitvati da će sudije glasati u skladu sa političkim stavovima zemalja iz koje dolaze?

Odgovor: Taj uticaj postoji ali ne u svakom slučaju biti prisutan, niti je jednosmeran. Nacelno, može biti u prilog, ili protiv očekivanja jedne od strana. Vlade zemalja vodecih članica NATO pakta imaju veliki interes da mišljenje Suda bude u prilog opravdavanja jednostrane secesije Kosmeta jer je to njihovo čedo. To bi ujedno bilo u prilog odbrane njihovih stečenih pozicija (stacioniranje vojnih snaga na Balkanu, kontrola naftnih i gasnih tokova, okruživanje Rusije) i opravdanje agresije na Srbiju (SRJ) 1999. Međutim, ni sve vlade NATO zemalja nisu za opravdavanje jednostrne secesije jer se boje bauka “kosovizacije” Evrope i drugih kontinenata. Rusija, Kina, Indija, Indonezija, Brazil, JAR, Egipat, ogromna većina zemalja Azije, Afrike i Južne Amerike podržavaju stavove Srbije i poštovanje međunarodnog prava. One su protiv svake secesije ne samo zbog principa, već zbog interesa zaštite sopstvenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Uticaj tih zemalja u međunarodnim odnosima, uključujući  institucije UN, nije beznačajan i ubrzano raste.

4.Da li se posle mišljenja Međunarodnog suda pravde može očekivati reverzibilni proces vezano za priznavanje Kosova i Metohije, tj. da zemlje koje su već priznale pokrajnu tu odluku povuku?

Odgovor: Za početak biće dovoljno da mišljenje Suda oslabi pritiske i ucene, da doprinese zamrzavanju daljeg priznavanja, konsolidovanju i učvršćivanju pozicija Srbije.

5.Kakve sve mogu biti pravne posledice presude iz Haga?

Odgovor: Teško je očekivati direktne pravne posledice, jer Sud ne donosi pravno obavezujuću odluku, već daje savetodavno mišljenje. To mišljenje imaće svoju težinu i uticaj, pre svega, na buduće stavove organa UN, a zatim i na stavove članica UN kako prema problemu Kosova i Metohije, tako i prema sličnim problemima drugde u svetu. Ukoliko Sud svojim mišljenjem bude uvažio principe međunarodnog prava sadržane u Povelji UN i Završnom dokumentu OEBS, dakle ako ispoštuje princip suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije kao osnivača i članice tih međunarodnih organizacija i potpisnika dokumenata koji čine temelj međunarodnih odnosa, onda Priština ne može imati nikakve šanse za prijem u te organizacije, ne može se nadati novim priznavanjima pa bi joj ostalo jedino da prihvati prave pregovore o statusu Pokrajine.

6.Da li je prihvatljivo da predsednik Međunarodnog suda pravde unpared iznosi stav da mišljenje tog suda vezano za Kosovo i Metohiju neće biti „jednosmerno“?

Odgovor: Predsednik Suda nije inokosni organ. I da jeste morao bi da sprovede i ispoštuje proceduru utvrđenu Statutom, a ne da u javnosti komentariše bilo koji aspect odluke koja tek treba da se donese. Izjava gospodina Hisashi Owade je još jedan simptomatičan presedan uzurpacije prava važne institucije Ujedinjenih nacija. Prejudicirajući, makar i delom, ishod sudskog postupka, Predsednik Suda je prekršio Statut i naneo štetu ugledu Suda. Ostaje za analizu pitanje – zašto je Predsednik Međunarodnog suda pravde bio prinuđen da “istrčava pred rudu”? Pgotovu, ako su “kola” bila na ravnom terenu.

Bilo je ovih dana i drugih “spinovanja” javnosti. Tako je, pored ostlog, lansirana teza da jednostrano odcepljenje, iako u principu nije dopušteno, može biti, prihvaćeno, ukoliko je neka manjina bila izložena masovnom nasilju aparata centralne vlasti. Sa sličnim “obrazloženjem” pre 10 godina NATO je izvršio agresiju na Srbiju čije se tragične posledice i dalje osećaju. Sada se, gotovo, ista “argumentacija” potura  javnosti uoči početka rasprave pred Sudom pravde. O čemu to govori ako ne o kontinuitetu jedne destruktivne politike. A vredi, baš sada, podsetiti da postoji više pravnosnažnih odluka nemačkih sudova kojima se nedvosmisleno potvrđuje da 90-tih godina nije bilo organizovanog, masovnog nasilja Srbije (SRJ) nad albanskom nacionalnom manjinom na Kosovu i Metohiji. I na pismo gospodina Dietmara Hartviga, šefa misije EU (ECMM) na Kosovu i Metohiji nemačkom kancelaru Angeli Merkel od 26. oktobra 2007. u kome, pored ostalog, navodi:

“U periodu od kraja novembra 1998. pa do evakuacije neposredno pre izbijanja rata ni u jednom izveštaju nije prijavljen veći ili planirni zločin od strane Srba nad Albancima, niti se pominje genocid ili zločin sličan genocidu… Naprotiv, u svojim izveštajima sam stalno isticao da srpski organi bezbednosti i reda pokazuju zadivljujuću suzdržanost i disciplinu uprkos sve brojnijim napadima UCK/KLA na izvršne organe vlasti Srbije. To je bio jasan i stalno istican cilj Srpske administracije, tj. da se što je moguce preciznije ispoštuju odredbe sporazuma Milošević – Holbruk. Kako se međunarodnoj zajednici ne bi pružio povod za intervenciju… U tom periodu postojala su značajna iskrivljenja između onoga što su misije sa Kosova (KDOM) a delimično i ambasade javljale svojim vladama i onoga što su one dalje saopštavale svojim medijima, javnosti. Ova diskrepanca se mogla shvatiti samo kao DEP JEDNE DUGOROČNE PRIPREME RATA PROTIV  JUGOSLAVIJE. Jer, sve do mog napuštanja Kosova nije bilo ničega od onog što su tvrdili mediji, a ne manje intenzivno i političari. Isto tako sve DO 20. MARTA 1999. NIJE POSTOJAO NIKAKAV POVOD DA SE VOJNO INTERVENIŠE, pa su mere međunarodne zajednice koje su nakon toga usledile nepravedne”. I dalje:

“Kolektivno ponašanje članica EU pre i posle izbijanja rata izaziva po prirodi stvari  veliku zabrinutost, jer je UBIJENA ISTINA A EU JE IZGUBILA POVERENJE” (sva podvlačenja, ž.j.). Sve ovo je poznato Vladi Srbije i pravnom timu. Nadajmo se da će dobro iskoristiti.

7.Ukoliko je odluka Međunarodnog suda pravde samo savetodavna i neobavezujuća kakav će benefit imati Srbija od takve odluke?

Odgovor: Zavisi od sadržine odluke, odnosno, mišljenja. Ukoliko Sud ostane privržen pravu i Povelji UN kao svom osnivačkom aktu, što je očekivanje i životni interes Srbije i preko dve trećine čovečanstva, biće to od ogromne koristi za sve, a pre svega za mir, stabilnost i napredak. Nije preterano reći da se na odnosu Suda prema pitanju ilegalne nezavisnosti Kosova i Metohije prelama budućnost svetskog pravnog poretka i globalnih odnosa. Da će Kosovo i Metohija biti presedan to najbolje znaju oni koji najglasnije tvrde suprotno. Od mišljenja Suda zavisi kakav – presedan za pravdu, mir i napredak, ili za nestabilnost i konflikte.

26.11.2009.

Konkretne mere protiv secesije Kosova i za prosperitet i suverenitet Srbije!

Odgovor „Mazi“ na pitanje o konkretnim merama za  ocuvanje Kosova i ucvrscavanje suvereniteta Srbije.

Mazi, evo i konkretno i ako sam vec rekao da se mora izbalansirati brod „Srbija“ jer je jednostrano natovaren teretom Amerike pa preti da podpuno potone-Vojvodina,Sandzak itd. nema kraja.Konkretne mere bi bile; Ponuditi Rusiji da u samom komsiluku, neposrednoj blizini americke baze na Kosovu, zvane, Bondstil, lepo isto tako podigne svoju bazu a amerikancima reci ili obadve ili nijedna pa nek se razmisle.Mislim da bi se obadve velike sile slozile da nebude niti jedne. To bi bio prvi korak ka suverenitetu. Drugi korak bi morao biti; Izvrsiti agrarnu reformu i svim povratnicima pogotovo na Kosovu dodeliti besplatno maksimum zemlje koja bi presla u vlasnistvo posle 15 godina i dokaza da se na njoj radilo i postiglo toliko da se od nje zivi zadovoljavajucim zivotom. Da bi to uspelo mora drzava pripremiti odgovarajuce programe i popratne mere. I trece, svako mesanje u unutrasnje stvari zabraniti i te konzule, „Diplomate“ koji se ne pridrzavaju toga poslati kuci a sve tutore i toboznje savetnike pozatvarati zbog losih rezultata.Prirodni zakon je da ako je slabiji ugrozen od jacega da mora slabiji potraziti jos jaceg prijatelja ili cak dva. To podrazumeva, Rusiju i Kinu. Svaki ugovor je onoliko vredan koliko je jak misic ruke kojia ga podpisuje. To pokazuje i nepostovanje rezolucije 1244. Sebe podcinjavati da bi nam se popravio ugled je pogresan put. Samo onaj ko se respektuje i ne pocinjava vec zna da nalazi puteve kako da brani sebe i ocuva suverenitet drzavi bice respektovan. Sebe podcinjavati vodi samo gubljenju ugleda. Rusija sad nije ono sto je bila u doba Jelcina. To dokazuje njen povratak u sam vrh svetskih sila koja je spremna i koja je sada u stanju da brani svoje interese pogotovo na Balkanu. Iran se naoruzao ruskim kratkodometnim raketama – izvestavao je o tome Glas Dijaspore prije vise od godinu dana – koje su lako pokretljive i visestruke nadzvucne brzine tako da se iz te neposredne blizine ne moze reagovati na njih. Nije to nikakva tajna da bi zbog toga americka flota u Perzijskom zalivu u roku od samo nekoliko minuta postalo staro gvozdje na dnu mora. Zato eto obrce Amerika Iran kao vric krompir u svojim ustima. Pa kad moze Iran da se u tolikoj meri sprijatelji sa rusima zasto onda to nebi mogla i Srbija. Da to nije vlada srbije do sada postigla odgovorna je samo vlada i mora si sa opravdanjem dozvoliti da joj se postavi pitanje u cijem interesu odnosno nalogu radi. Ima mnogo tih mogucnosti i metoda kako doci do prosperiteta i kako postignuti i ocuvati suverenitet samo ako to zeli vlada odnosno ako je suverena u svojim odlucivanjima. Prvo moramo imati suverenu vladu ako zelimo imati suverenu drzavu. Moljakanje nije karakteristika kojom se postize suverenitet . Samo suverenjem  postavljanjem skretnica na politickim i privrednim saobracajnicama dolazi se do prosperiteta naroda i suvereniteta a i do medjunarodnog postovanja. Ako nastavimo ovako, izgubit ce Srbija, ponos, dostojanstvo, i na kraju drzavu.

Dusan Nonkovic-urednik Glasa Dijaspore

ИНТЕРВЈУ:ВУК ЈЕРЕМИЋ, МИНИСТАР СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Борба за интерпретацију саветодавног мишљења

Ако дође до обнове преговора мора се пронаћи решење у коме неће бити тоталних добитника и тоталних губитника, и Београд и Приштина мораће да направе уступке
Борба за интерпретацију саветодавног мишљења

Фото Б. Педовић

Дан после доношења саветодавног мишљења Међународног суда правде за Србију је од највеће важности јер постоји опасност да неко покуша да став суда произвољно протумачи. Очекујемо да ће исход ипак бити такав да нам неће бити претерано тешко да нашу интерпретацију учврстимо као преовлађујућу у међународној арени, то јест да ће суд изаћи са мишљењем које ће у великој мери бити у складу са становиштем Србије – да је проглашена независност противна међународном праву, каже у разговору за „Политику” Вук Јеремић, министар спољних послова Србије, који ће данас присуствовати почетку јавне расправе у хашкој Палати мира.

Да ли страхујете да овај процес може са правног да склизне на политички терен на чему ће инсистирати Приштина и оне земље које подржавају независност Косова?

Ми смо такву могућност предвидели. Управо је то био разлог због чега смо након великог тријумфа у Генералној скупштини, када смо се изборили за одлазак на Међународни суд правде, наставили предано да радимо како би што већи број држава узео активно учешће у процесу. Ово је први пут у историји да се суд изјашњава о легалности једностраног проглашења сецесије дела територије једне међународно признате државе у мирнодопским околностима. Процес се одвија под лупом међународне јавности јер значајан број земаља на наш позив учествује у јавној расправи, што нам улива оптимизам.

Заговорници независности ће, како се незванично може чути, као основни аргумент истицати злочине над Албанцима и чињеницу да је независност неповратно стање?

Ми смо се изборили за то да Генерална скупштина упути врло конкретно питање суду – да ли је проглашена независност у складу са међународним правом. Било је покушаја, пред само гласање, да се питање ревидира, што смо успели да спречимо. Наш тим је сконцентрисан на правну аргументацију. Уз подршку једног броја изузетно утицајних земаља које су се пријавиле да учествују у овом процесу на нашој страни уверен сам да ћемо курс дискусије ипак успети да усмеримо на то да ли је сам чин проглашења независности био правно валидан. Сматрамо да у правном домену имамо највећу шансу и изборили смо се да ову утакмицу играмо управо на том терену.

За јавну расправу пријавила се и Хрватска која ће бранити право Косова на независност?

Изузетно смо разочарани чињеницом да је Хрватска, која није поднела писмени поднесак, ипак, одлучила да се укључи у јавну расправу. То је реткост у пракси овог суда. Много чешће се дешава да неке земље предају свој писмени поднесак, али се не укључују у јавну расправу, никако обрнуто.

Да ли то значи да је неко вршио притисак на Хрватску?

Мислим да нема никакве дилеме да је извршен велики притисак, али смо разочарани чињеницом да је Хрватска попустила под тим притиском. То за нас представља политички ударац, али смо за њега били спремни. Претпостављамо да ће представници Хрватске рећи да је Косово у оквиру СФРЈ имало статус републике. Сви, наравно, знамо да то није тако и да Косово никада није било република, али чињеница да би то могао да каже неко ко је био у СФРЈ представља изазов за наш правни тим. Припремили смо аргументацију и доказе који прецизно објашњавају детаље уставног уређења које је тадашња Југославија имала.

Можете ли да појасните изјаву председника Тадића да ће у новим преговорима о будућем статусу Косова бити потребан флексибилнији приступ него што смо га до сада имали?

Први велики задатак је да обновимо преговарачки процес што неће бити лако. Када се он обнови бићемо спремни да искажемо једну врсту флексибилности и разговарамо о свему. Надамо се да ће и друга страна показати такву спремност, што је предуслов да се коначно пронађе решење које ће бити прихватљиво за све.

Шта значи то да смо спремни да разговарамо о свему, да ли бисмо прихватили поделу Косова?

Наша почетна позиција, ако дође до обнове преговора, биће управо она позиција коју смо имали у тренутку када су преговори прекинути крајем 2007. године. Пресудно је важно да обе стране искажу флексибилност, али не би било добро унапред изрицати параметре евентуалног компромисног решења. Један од разлога што је пропао претходни преговарачки процес јесте што су сви унапред ултимативно дефинисали координате крајњег исхода које, наравно, нису биле компатибилне, па се није дошло до решења. Овог тренутка ми смо сконцентрисани на стварање околности у којима је неопходно обнављање преговарачког процеса. А када се он обнови, тада би сви требало да покажемо спремност за постизање компромиса који ће омогућити дуготрајну стабилност региона и убрзати процес евроинтеграција за цео западни Балкан.

Верујете да је после свега могуће наћи компромисно решење са Албанцима?

Апсолутно. Једино је компромисно решење нешто што ће омогућити дуготрајни мир и стабилност на овим просторима. То је задатак ове генерације.

Зар Приштина није предалеко отишла да би се сада враћала на почетак?

Приштина је у потврђивању „државности” много мање одмакла него што су очекивали. Србија је све изненадила својом упорношћу и умешношћу да спречи широку међународну подршку једнострано проглашеној независности. Када се испостави да је једнострани пут довео у ћорсокак из кога се не може даље, верујем да ће ипак преовладати разум и да ћемо се заједно сложити да нам је неопходно обнављање дијалога. Потребно је пронаћи решење у коме неће бити тоталних добитника и тоталних губитника, за шта ће свако морати да направи неку врсту уступка.

—————————————————

Укидање виза победа за Србију

Критичари владе су приближавање ЕУ везивали за признање Косова од стране Србије?

Ми смо на почетку године дефинисали приоритете спољне политике Србије: дипломатску борбу за Косово, приближавање ЕУ и остваривање предводничке улоге у региону. Многи су критиковали тако дефинисане приоритете и говорили су да су прва два некомпатибилна, да Србија не може ићи ка ЕУ и да истовремено држи овакав став према Косову. Показало се да то није тако. Чињеница да ће грађани моћи да путују без виза и да буду поново третирани као сав нормалан свет велика је победа за Србију коју су оствариле све државне институције са председником републике на челу. Посебно бих у томе желео да истакнем улогу МУП-а и Министарства правде, као и потпредседника владе Божидара Ђелића и Канцеларије за придруживање ЕУ.

——————————————————-

Са Ферхагеном о проширењу ЕУ

Шта ће бити тема разговора са холандским министром дипломатије Максимом Ферхагеном?

Разговараћемо о процесу проширења ЕУ на западни Балкан и билатералним односима Србије и Холандије. За нас је од велике важности да остваримо најбоље могуће односе са свим државама чланицама ЕУ и учинићемо све да посета министра Ферхагена буде успешна. Још не постоји консензус у ЕУ о одмрзавању ССП-а у ЕУ. Сматрамо да је дошло време да се одмрзне, али суверено праве сваке земље је да на сто стави своје коначно мишљење.

Јелена Церовина
[објављено: 01/12/2009]
stampanje posalji prijatelju

SOK AKTUELL Informationsdienst der Serbischen Orthodoxen Diözese für Mitteleuropa 2. Dezember 2009

SOK AKTUELL

Informationsdienst der Serbischen Orthodoxen Diözese

für Mitteleuropa

2. Dezember 2009

Aus der Heimat:

Faschistische Graffiti an der serbischen orthodoxen Kirche in Zadar

Symposion zu Hl. Sakramenten in Belgrad

Erste Hl. Liturgie in Krivaja

Kubanische Botschafterin bei Metropolit Amfilohije

Metropolit Nikolaj von Dabar-Bosnien empfängt US-Diplomaten

Aus der Diözese Mitteleuropa

Bischof Konstantin in Berlin

Faschistische Graffiti an der serbischen orthodoxen Kirche in Zadar

(SIBENIK, DALMATIEN) Am vergangenen Sonntag, dem 29. November, fand man an der serbischen orthodoxen Hl.-Elias-Kirche in Zadar (Zara) an der kroatischen Adria-Küste Symbole des kroatischen Faschismus aus der Zeit des Zweiten Weltkrieges vor: Die Buchstaben „U“, die für die Ustascha-Bewegung stehen. Eines der Graffiti ist sogar ganze 2,5 m hoch und etwa genau so breit.

Der serbische orthodoxe Priester in Zadar, Vater Petar Jovanovic, hat den Vorfall der Polizei gemeldet.
Unter dem kroatischen Ustascha-Regime wurden während des Zweiten Weltkrieges Hunderttausende Serben, Juden und Roma grausam ermordet. Die Anbringung der Ustascha-Symbole auf serbische orthodoxe Kirchen, die in der Diözese Dalmatien auch in der Vergangenheit häufig stattfand, stellt daher eine unmissverständliche Hassbotschaft an die in Kroatien verbliebenen Serben dar.

Symposion zu Hl. Sakramenten in Belgrad

(BELGRAD) An der Orthodoxen Theologischen Fakultät Belgrad fand am vergangenen Samstag, dem 28. November, ein Symposion zum Thema Hl. Sakramente statt. Den Einführungsvortrag zum Thema „Die Hl. Liturgie und das Sakrament der Taufe“ hielt Metropolit Amfilohije von Montenegro. Danach sprach Erzpriester Vladimir Vukasinovic zum Thema „Das Sakrament der Ehe und die Krise der Ehegemeinschaft“. Dieses Thema griff auch Diakon Petar Dabic auf, der über die Genderproblematik in der orthodoxen Ehe sprach.

Erste Hl. Liturgie in Krivaja

(NOVI SAD) In der kleinen Ortschaft Krivaja in der nordserbischen Diözese Backa wurde am vergangenen Samstag zum ersten Mal die Hl. Liturgie zelebriert. Die Ortschaft gehört zur Pfarrei Karadjordjevo.

Kubanische Botschafterin bei Metropolit Amfilohije

(BELGRAD) Metropolit Amfilohije von Montenegro, der bis zur Wahl des neuen Patriarchen die patriarchalen Geschäfte erledigt, hat am vergangenen Freitag, dem 27. November, die kubanische Botschafterin in Belgrad, Mercedes Matrínez Valdés, empfangen. Im Gespräch wurden die Beziehungen zwischen Serbien und Kuba sowie die sozialen Probleme und deren Lösungen thematisiert. Ebenfalls wurde eine mehrschichtige Zusammenarbeit vereinbart.

Metropolit Nikolaj von Dabar-Bosnien empfängt US-Diplomaten

(SARAJEVO) Der ranghöchste Vertreter der Serbischen Orthodoxen Kirche (SOK) in Bosnien-Herzegowina, Metropolit Nikolaj von Dabar-Bosnien, hat gestern in Sarajevo den Gesandten an der US-Botschaft, Jonathan Moore, empfangen. Es wurde unter anderem über die Rückgabe des alten Priesterseminar-Gebäudes der SOK in Sarajevo gesprochen. Moore sagte, dass es im Interesse aller Bürger Sarajevos wäre, dass das Gebäude der SOK zurückgegeben werde. In dem Gebäude befindet sich zurzeit die Fakultät der Wirtschaftswissenschaften.

In Bezug auf die Situation in Bosnien-Herzegowina allgemein sagte der US-Gesandte, dass die Information, dass die USA die Aufhebung der Republik Srpska, des serbischen Teils Bosnien-Herzegowinas, anstreben, falsch sei. Er erklärte, dass die Existenz der Serbenrepublik durch das Abkommen von Dayton garantiert werde, hinter dem auch die USA stünden.

Aus der Diözese Mitteleuropa

Bischof Konstantin in Berlin

(HILDESHEIM-HIMMELSTHÜR) Der Diözesanbischof der SOK in Deutschland, Österreich, Liechtenstein und der Schweiz, Bischof Konstantin (Djokic) hat am vergangenen Sonntag die Hl. Liturgie in der Hl.-Sava-Kirche in Berlin zelebriert und danach an einer Sitzung der Gemeindeversammlung teilgenommen.

In Berlin gibt es inzwischen zwei serbische orthodoxe Gotteshäuser: Neben der älteren Hl.-Sava-Kirche in Berlin-Wedding hat die Gemeinde auch ein neueres Gotteshaus und Gemeindezentrum: Die Kirche der Hl. Dreifaltigkeit in Berlin-Tempelhof. Die Gläubigen der SOK in der deutschen Hauptstadt werden von vier Priestern betreut.

SOK AKTUELL

Informationsdienst der Serbischen Orthodoxen Diözese für Mitteleuropa

Serbische Orthodoxe Diözese für Mitteleuropa

Obere Dorfstraße 12

D-31137 Hildesheim-Himmelsthür

http://www.serbische-diozese.org

Od nedavno, na web site-u You Tube, možete da pratite emisiju RTS-a „Vavilon“ posvećenu književnosti: Vavilon

http://www.tvorac-grada.com/forum/viewtopic.php?p=268154#268154 http://www.tvorac-grada.com/forum/viewtopic.php?p=268151#268151

Nina Zivancevic (knjizevnica, pesnikinja – Pariz), James Byrne (James Byrne, urednik „The Wolf Poetry Magazne“ – London)

Od nedavno, na web site-u You Tube, možete da pratite emisiju RTS-a „Vavilon“ posvećenu književnosti: Vavilon

Sledeca Sluzba Bozija u Hramu Svetog velikomucenika Dimitrija u Braunschweigu,


Sledeca Sluzba Bozija u Hramu Svetog velikomucenika Dimitrija
u Braunschweigu,

An der Stadthalle / Gerstäckerstr. 38102 Braunschweig
je
u subotu – 5. decembra
na Svete apostole Filimona, Alfija i Arhipa

u  10 casova.

Na Slubi mogu da se priceste svi oni koji su se za to spremili postom i molitvom a pre toga i ispovedili.

Molim Vas da o tome obavestite i druge.

Vas o. Milan


Am Samstag, d.  5. Dezember, am Tag der Hll. Apostel Philimon, Aphia und Archippus,
um 10. Uhr,  findet wieder eine hl. Liturgie in der orthodoxen Hl. Dimitrius Kirche zu Braunschweig, An der Stadthalle / Gerstäckerstr., statt

Mit besten Grüßen

Ihr V. Milan

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ СРЕДЊОЕВРОПСКЕ 2. децембар 2009.

ИНФОРМАТИВНА СЛУЖБА

СРПСКЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЕПАРХИЈЕ СРЕДЊОЕВРОПСКЕ

2. децембар 2009.

Најава: Св. Архијерејска Литургија у Кинцелсау

(ХИЛДЕСХАЈМ-ХИМЕЛСТИР) У недељу 6. децембра Њ.П. Епископ средњоевропски Г. Константин служиће у 10 сати Св. Архијерејску Литургију у месту Кинцелсау (Künzelsau) у јужној Немачкој.

Богослужбено место у Кинцелсау припада Српској православној црквеној општини Вирцбург (Würzburg).

Контакт: sok.wuerzburg@web.de

Интернет презентација Црквене општине Вирцбург: http://www.spc-wuerzburg.blogspot.com

Информативна служба

Српске православне епархије срењоевропске

Serbische Orthodoxe Diözese für Mitteleuropa

Obere Dorfstraße 12

D-31137 Hildesheim-Himmelsthür

SOKAKTUELL@aol.com

Info von DALV-Mitgliedern für DALV-Mitglieder – auch zum Jahresende gibt es Akkordeonklänge

Info von DALV-Mitgliedern für DALV-Mitglieder

Sehr geehrte Freunde und KollegInnen,

auch zum Jahresende gibt es Akkordeonklänge von meine Klasse:
am 4.12.2009 um 16 Uhr
sowie am 14.12.2009 um 18 Uhr
in der Karlskirche/Karlsstraße in Kassel im Rahmen der „Adventsmusik in der Karlskirche“.

Frivoller geht es bei der „Weisse Rössl“ Operette von Benadtzky zu, am 14. und 28.12 sowie 3.1.2010 im Staatstheater Wiesbaden (Akkordeon: M.Petercol).

Mit freundlichen Grüßen
Mirjana Petercol

Mit Abspaltungsreferenden in 161 Städten und Gemeinden treiben katalanische Sezessionisten die völkische Zerlegung Spaniens voran – U 161 gradova i opstina deluju secesionisti Katalijens na raspad Spanije

Newsletter vom 02.12.2009 – Das deutsche Blutsmodell (IV)

BARCELONA/BERLIN (Eigener Bericht) – Mit Abspaltungsreferenden in 161
Städten und Gemeinden treiben katalanische Sezessionisten die
völkische Zerlegung Spaniens voran. Für Mitte Dezember sind – zunächst
nicht bindende – Urnengänge in einem Sechstel aller Kommunen
Kataloniens vorgesehen, bei denen die Trennung von Madrid und die
Gründung eines eigenen Staates zur Abstimmung steht. Sezessionisten in
weiteren Landesteilen – im Baskenland und in Galicien – beobachten das
Ergebnis mit Interesse. Die Referenden verleihen der deutschen
Strategie, Europa zunehmend nach ethnischen Kriterien zu formen, neuen
Auftrieb. Die Bundesrepublik hat den katalanischen Separatismus in den
letzten Jahren entsprechend unterstützt, zuletzt im Umfeld der
Frankfurter Buchmesse vor rund zwei Jahren. Vorfeldorganisationen der
Berliner Außenpolitik listen die Katalanen seit langem als
„Volksgruppe“ auf, die viele Sonderrechte für sich beanspruchen könne.
In einem Atemzug mit den katalanischen Separatisten werden dabei
einige weitere Minoritäten genannt, die vergleichbare Autonomierechte
fordern dürften, darunter die Bretonen in Frankreich und die Waliser
in Großbritannien.

mehr
http://www.german-foreign-policy.com/de/fulltext/57685