Почела одбрана Космета пред Међународним судом правде

To smo vec odavno sve znali, da Secesija Kosova ugrozava medjunarodni poredak, da je stavljanje lunte za konflikte u mnogim drzavama sveta da je nezakonita i u suprotnosti rezoluciji1244! To sve i vise od toga smo znali. Sve je to nama bilo, o cemu diskutuje ovaj medjunarodni sud, vec odavno jasno pa je cak zbog toga sa istim tim obrazlozenjem poslata peticija nemackom parlamentu i to prije nekoliko godina na kojoj jos uvek zvace umesto da je zavrsi. Ko zeli da podpise tu peticiju, moze jos nije kasno, neka ode na Glas Dijaspore i rubriku, „Sve na jednom mestu“.
Tu peticiju niko nije hteo od nasih zvanicnika da podupre odnosno podrzi a sad se slomise od pameti!
Detalji o toj peticiji koja je podneta Nemackom Parlamentu prije nekoliko godina i jos uvek nije privedena kraju mogu se naci i podpisati u Glasu Dijaspore a isto se mogu naci tu i zvanicni odgovori nemackog parlamenta, valja procitati, moze posluziti. Dusan Nonkovic-urednik Glasa Dijaspore

Почела одбрана Космета пред Међународним судом правде

Никада до сада Генерална скупштина УН, Савет безбедности нити било која друга међународна институција нису прихватиле отцепљење једног дела територије неке државе, рекли су заступници Србије. –Декларација о независности није била изненадна, ни насилна, а камоли супротна међународном праву, рекао је заступник Приштине британски адвокат Мајкл Вуд
Почела одбрана Космета пред Међународним судом правде

Никада до сада Генерална скупштина УН, Савет безбедности нити било која друга међународна институција нису прихватиле отцепљење једног дела територије неке државе, рекли су заступници Србије. –Декларација о независности није била изненадна, ни насилна, а камоли супротна међународном праву, рекао је заступник Приштине британски адвокат Мајкл Вуд

Једнострано проглашење независности Косова и Метохије противно је свим принципима међународног права јер оно не познаје право на једнострану сецесију. Важећом резолуцијом 1244 Савета безбедности УН искључено је било какво решење статуса Косова које нису прихватиле обе стране и које није одобрио Савет безбедности, рекли су представници Србије јуче, првог дана јавне расправе у Међународном суду правде у Хагу. У току трочасовног излагања заступници Србије образлагали су зашто косовске институције нису имале право да донесу акт о отцепљењу којим су, како су истакли, поткопани темељи међународног права.

Насупрот томе, заступници Приштине који у суду имају третман аутора Декларације о независности, тврдили су да је независност Косова неповратна и да декларација којом је она проглашена у фебруару ове године није супротна међународном праву. Како се то и најављивало они су оценили да је проглашење независности било само природан след догађаја након дугогодишње репресије коју су власти у Београду спроводиле према косовским Албанцима.

Обраћајући се петнаесточланом судском већу којим председава јапански судија Хисаши Овада, шеф српске делегације амбасадор Душан Батаковић рекао је да Савет безбедности није укинуо суверенитет Србије на Косову, на шта није имао ни право, већ је Резолуцијом 1244 нагласио да је неопходно очувати суверенитет и територијални интегритет на Косову и Метохији. Резолуција, како је рекао, предвиђа да се будући статус Косова одреди преговорима и политичким решењима.

„Србија је мирољубиво реаговала на проглашење независности, али је одлучна да брани свој суверенитет и територијални интегритет”, нагласио је Батаковић уз оцену да овај случај представља изазов за међународно право због чега већина земаља света независност Косова није ни признала. Мишљење суда о томе да ли је проглашење независности у складу са међународним правом, како је рекао, имаће велики значај за Уједињене нације и представљаће смерницу за деловање органа ове светске организације.

Одлуку о једностраном проглашењу независности,према речима адвоката Владимира Ђерића, донели су органи привремене самоуправе који су формирани у складу са Резолуцијом 1244. Међутим, одлука скупштине, коју је потписао председник Косова, а подржао и премијер, није у складу са резолуцијом нити уставним оквиром који је важио у тренутку доношења те одлуке, истакао је Ђерић. Зато је неодржив покушај делегације Приштине да ту чињеницу избегне представљајући, у аргументацији пред судом, да одлуку о проглашењу независности нису донели органи привремене самоуправе него „демократски изабрани представници народа”.

Професор Марсел Коен запитао је који су то аргументи који би убедили суд да Косово треба посматрати као „јединствен случај”, што предлаже већи број земаља које подржавају независност. Према његовим речима, никада до сада ни Генерална скупштина УН, ни Савет безбедности нити било која друга међународна институција нису прихватиле отцепљење једног дела територије неке државе на начин који то заговарају они који подржавају независност Косова. А према речима Саше Обрадовића, косовски Албанци нису имали право на самоопредељење зато што нису посебан народ нити је Косово као покрајина испуњавала услове за самоопредељење.

Немачки професор међународног права Андреас Цимерман, за пропаст преговарачког процеса између Београда и Приштине оптужио је међународног посредника Мартија Ахтисарија. Он је, подсетио је Цимерман, у једном интервјуу Србију у вези са Косовом назвао „лоповом” занемарујући чињеницу да је власт Србије у покрајини успостављена 1913. Према Цимермановим речима био би опасан преседан ако би земље у које се шаљу међународне мисије, као што је то био случај са Србијом после искуства са Косовом, закључиле да долазак мировних снага заправо представља први корак у сецесији кризних региона који траже независност.

Шеф српске делегације Батаковић подвукао је да Србија осуђује све злочине које су на Косову починиле особе које су тврдиле да делују у име Србије и СР Југославије.

„Сматрамо да сви који су починили злочине морају бити изведени пред судове”, рекао је је Батаковић напоменувши да су пред судовима у Србији већ одговарали полицајци и војници који су починили злочине на Косову. Он је подсетио да је албанска паравојска ОВК починила тешке злочине над Србима, Ромима и Албанцима лојалним држави и да је, после повлачења државних снага у лето 1999. године Косово напустило 60 одсто Срба, 66 одсто Рома и 70 одсто Горанаца. Тако су Срби постали мањина у сопственој земљи.

Одбацујући наводе представника Србије да албанска страна није била истински заинтересована за преговоре, Скендер Хисени је рекао да је преговоре о будућем статусу Косова, који су вођени од 2005. до 2007. године  албанска делегација водила „у доброј вери”, али да су они пропали због „тврдоглавости Србије која је у Косову видела само парче земље које мора поседовати”, не узимајући у обзир интересе народа Косова. Амерички заступник косовских власти Шон Марфи негирао је пред судом тврдњу Србије да је једнострано проглашење независности Косова било у супротности са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН. Представници Србије, како је рекао, пропустили су да укажу где то у резолуцији пише.

Према речима британског адвоката Мајкла Вуда Декларација о независности није била изненадна, ни насилна, а камоли супротна међународном праву. „Та декларација била је природан исход политичког процеса који је Савет безбедности УН покренуо 2005, а који је окончан 2007”, оценио је Вуд.

Он је нагласио да независност Косова не може бити преседан за друге регионе у свету зато што је и по Ахтисаријевом закључку „Косово јединствен случај и захтева јединствено решење”.

У току наредних десет дана своје аргументе у прилог или против независности Косова изложиће још 28 земаља. Са посебним интересовањем очекује се излагање Кине која ће се суду обратити 7. децембра и Русије и Сједињених Америчких Држава које ће своје ставове сучелити дан касније, 8. децембра.

Ј. Ц. и агенције

————————————————————————–

Тадић: Очекујем позитиван исход по Србију

Председник Србије Борис Тадић изразио је очекивање да ће мишљење Међународног суда правде о легалности једностраног проглашења независности Косова и Метохије бити позитивно по Србију, јер је „чињеница да је у том случају прекршено међународно право”.

– Вероватно ће та одлука бити широко дефинисана и, углавном, очекујем позитиван исход по Србију јер је чињеница да је прекршено међународно право – рекао је Тадић.

Председник Србије је у изјави новинарима истакао да ће Међународни суд правде (МСП), поред повреде међународног права, морати да узме у обзир и опасност коју преседан етнички мотивисане сецесије има по међународни поредак и светску безбедност.

– Уколико се легитимизује или озакони један овакав поступак, који је по мом дубоком уверењу супротстављен међународном праву могли бисмо имати драматичне политичке кризе свуда у свету са несагледивим исходима – оценио је Тадић.

Према његовим речима, случај Косова и Метохије, одбране територијалног интегритета Србије и српских легитимних интереса, има изузетан међународни значај због чега и у расправи пред Међународним судом правде учествују све велике силе.

Све те земље, како је навео Тадић, врло добро знају да, у случају пресуде која би потврдила акт етнички мотивисане сецесије, свет не би изгледао исто као данас.

– Верујем да ће суд преузети свој део одговорности, а ми ћемо наставити да бранимо своје интересе и циљ Србије је да се обнове преговори о будућем статусу Косова и Метохије – навео је Тадић и нагласио да Србија неће признати самопроглашену независност Косова.

Коментаришући изјаву председника МСП Хисашија Оваде да мишљење те судске инстанце неће бити недвосмислено, Тадић је рекао да је суђење не само правна већ и интелектуална расправа у којој учествује 15 судија „због чега, у таквим мишљењима, увек, има више садржаја”.

М. Д.

———————————————————

Јеремић: Србија показала мудрост, сталоженост и снагу

Више од две трећине света, историјска правда и међународно право су на страни Србије, рекао је министар спољних послова

(Фото Фонет)

Хаг – Министар спољних послова Србије Вук Јеремић изјавио је да је Србија у Међународном суду правде у Хагу, у расправи о једностраном проглашењу независности Косова, показала мудрост, сталоженост и снагу и напоменуо да се ради о борби „коју нећемо изгубити, уколико останемо истрајни и јединствени”. Више од две трећине света, историјска правда и међународно право су на страни Србије. То смо показали у судници, рекао је Јеремић, а преноси агенција Фонет.Он је изјавио да се ради о борби „коју нећемо изгубити, уколико останемо истрајни и јединствени”. Неопходно је јединство државних органа, грађана, партија и народа, нагласио је Јеремић. Према његовим речима недозвољено је у 21. веку распарчавати мирољубиву демократску чланицу Уједињених нација. Надам се да ће суд стати у одбрану основних принципа међународног права, истакао је Јеремић.

[објављено: 02/12/2009]
stampanje posalji prijatelju

Nezavisno Kosovo ugrozava poredak

Pa to da Secesija Kosova ugrozava poredak vec smo odavno znali pa je cak zbog toga sa istim tim obrazlozenjem poslata peticija nemackom parlamentu prije nekoliko godina na kojoj jos uvek zvacu umesto da je zavrse. Ko zeli da podpise tu peticiju neka ode na Glas Dijaspore i rubriku, Sve na jednom mestu.
Tu peticiju niko nije hteo od nasih zvanicnika da podupre odnosno podrzi!

Независност Косова угрожава поредак

Делегација Србије у МСП (Фото Бета)

ХАГ – Шеф делегације Србије, амбасадор Душан Батаковић рекао је у Међународном суду правде да је једнострано проглашење независности Косова у супротности са међународним правом и са резолуцијом Савета безбедности УН.

Батаковић је нагласио да су једностраним проглашењем независности Косова у фебруару 2008. године, власти у Приштини угрозиле међународни правни поредак заснован на суверенитету и територијалном интегритету држава и одржавању мира.

Српска делегација данас је пред Међународним судом правде у Хагу представила агументе за одбрану Косова и Метохије, чиме је почела расправа о питању легалности једностраног проглашења независности јужне српске покрајине, које је Генерална скупштина УН поставила суду на иницијативу Србије.

Косово представља српску историју и колевку њене државности и један од кључних темеља њеног идентитета, указао је шеф српске делегације и напоменуо да су Срби, од конститутивног народа у Србији, против своје воље сведени на статус мањине у својој држави.

„Србија је уверена да ће УН и међународна заједница уз помоћ саветодавног мишљења судија МПС изнаћи прави одговор за овај изазов који погађа саме темеље међународноправног поретка”, нагласио је Батаковић и детаљно објаснио генезу косовског проблема.

Декларација независности и против прерогатива СБ УН

Адвокат Владимир Ђерић подсетио је на важност саветодавног мишљења које ће издати суд и које ће, иако нема обавезујуће дејство, утицати на будући став Генералне скупштине и Савета безбедности УН према једностраном проглашењу независности Косова, као и политику према њему.

Ђерић је указао на низ правних пропуста, који се, поред осталог тичу легитимности доношења једностране декларације независности, наводећи да иза њега не стоји народ Косова, већ представници привремених институција у јужној српској покрајини.

Професор међународног права Андреас Цимерман из Немачке указао је како је низом аката косовских самопрокламованих власти кршена резолуција 1244, истичући да се декларација независности супроставља не само међународном праву већ и прерогативима Савета безбедности УН.

„Резолуција 1244 предвиђа да ће се будући статус покрајине одредити кроз миран политички процес и да сваки коначни договор мора да се постигне на миран начин и кроз преговоре, као и да мора да га одобри Савет безбедности”, указао је Цимерман и подсетио да су бечки преговори о статусу Косова од почетка били предодређени да не успеју, пре свега због пристрасности медијатора Мартија Ахтисарија.

Цимерман је судијама указао на правне аспекте кршења одлука Савета безбедности које су кулминирале сецесијом Косова, и поред изричите забране највишег тела УН да се било какав статус може постићи некаквим унилатералним актима.

Без могућности самовољног деловања

Експерт за међународно право из Велике Британије Малколм Шоу оценио је да су принципи суверености и територијалног интергитета који су успостављени у међународном правном поретку доведени у питање после декларације коју су привремене институције Косова самовољно издале и прогласиле јужни део Србије за државу, мимо правила која су зацртана међународним правом.

Позивајући се на бројне међународноправне документе, Шоу је истакао обавезу постовања територијалног интегрита држава, без могућности самовољног деловања заједница у оквиру држава.

„Оно што је створено илегално не може накнадно да се озакони”, поручио је Шоу и подсетио да су творци декларације о независности Косова већ „пропали на тесту легалности”, самовољним кршењем резолуције 1244 и унитералним потезом који је суверенитет једне државе довео у питање.

Такође је указао на опасност која прети не само државама са сличним проблемима, чији би целовитост и суверенитет могли да буду доведени у питање конвалидацијом нелегалног акта, већ и целом међународном поретку.

Продубљивање проблема

Професор Марсело Коен из Швајцарске образложио је да је право на самоопредељење неког народа установљено у колонијалном окружењу, и подсетио да ниједна самопроглашена држава од 1954. није призната од највеће светске организације УН.

Такође је указао на чињеницу да ниједна резолуција Савета безбедности не препознаје јужну српску покрајину као државу, оцењујући да ни аутори декларације нису сасвим сигурни у законитост свог поступка.

„Сецесија не може да оздрави Косово, већ напротив она ће тек изазвати даље продубљивање проблема у том региону и низ несугласица међу државама које га признају, односно не признају као државу”, упозорио је Коен.

Завршну реч у име српске делегације дао је координатор тима Саша Обрадовић указујући да потези Приштине нису у сагласности ни са резолуцијом 1244, нити са међународним правом, као и да случај Косова није „суи генерис”, као што то желе да представе аутори једностране декларације Косова.

Он је упозорио да ће кршење основних принципа међународног права и поретка довести до ситуација у којој ће свако моћи да свој случај представи као преседан и одступи од међународног права, уколико то нађе за сходно.

Председник суда Хисаши Овада из Јапана обавестио је на почетку седнице учеснике у поступку да су, од данас, писани поднесци држава које су дале своје мишљење о једностраном проглашењу независности Косова, доступни јавности на веб сајту суда.

Расправи о питању „да ли је декларација независности коју су издале привремене власти на Косову у складу са међународним правом”, присуствовали су министар иностраних послова Србије Вук Јеремић са сарадницима, амбасадор Србије у Холандији Чедомир Радојковић, као и стотинак представника дипломатског кора из целог света.

——————————————————-

Приштина одбацује било какву могућност преговора о стаусу

ХАГ–  Делегација Приштине, са Скендером Хисенијем на челу, бранила је данас пред 15 судија Међународног суда правде у Хагу сецесију Косова тврдњом да је једнострана декларација о независности „воља косовског народа”, одбацујући било какву могућност за отварање нових преговора о статусу.

Шеф делегације, коју МСП назива „ауторима једностране декларације о независности” Хисени изјавио је да је (једнострана ) декларација о независности Косова била „стање и реализација воље народа Косова, која се дуго година уназад огледа у жељи његових грађана да сами одлучују о свом политичком статусу”.

„Не осврћући се на проблеме у прошлости и патње народа Косова кроз које је прошао, ми још имамо жељу за добросуседским односима са Србијом и радо бисмо преговарали са њом о практичним питањима која се јављају у мешовитој заједници”, казао је Хисени.

Према његовим речима, такви преговори би морали да се воде између две равноправне државе, Косова и Србије.

„Не бисмо могли да уђемо у преговоре који би довели у питање наш статус суверене и независне државе”, нагласио је шеф приштинске делегације.

Хисени је казао да „они који желе да обнове преговоре су или несвесни ситуације на терену, или желе да створе хаос у региону”, јер су „Косово признале све суседне државе, осим Србије”.

Он је одбацио могућност да Приштина прихвати позив Београда и настави преговоре у којима Србија неће прихватити Косово као независну државу, јер би то, према његовом мишљењу, могло да доведе до нових конфликакта у региону.

„Независност Косова је неповратна и то ће и остати за добро целог региона као и за добро одрживог мира у региону и безбедности”, навео је шеф делегације Приштине.

Британски адвокат Мајкл Вуд, члан приштинске делегације, изложио је „чињенице које осветљавају специјалне услове који су довели до декларације независности”.

Позивајући се на пресуду коју је изрекао Хашки суд у „случају Милутиновић”, када је неколико државних функционера осуђено на вишегодишње затворске казне због злочина на Косову, Вуд је навео да је према народу Косова крајем деведестих година прошлог века вршен масакр, да је на десетине хљада људи остало без чланова породице, домова”

Бивши председник Србије Милан Милутиновић ослобођен је на том суђењу.

Професор Данијел Милер, члан делегације Приштине, фокусирао се на „посебну природу косовског проблема”, указујући да се декларација независности није уопште бавила питањима државности, или прознања Косова као државе, док је профешор Шон Марфи, такође члан делегације, оценио да декларација није нарушила резолуцију Савета безбедности 1244.

————————————————————————–

Медији: Србија се позвала на резолуцију 1244 УН

ХАГ– У извештајима с расправе пред Међународним судом правде (МСП) у Хагу, светски медији су данас пренели аргумент Србије да једнострано проглашење независности Косова представља кршење Резолуције 1244 Савета безбедности УН и оценили да ће Приштина, вероватно, тврдити да резолуцијом није забрањено отцепљење.
Медији су пренели оцене стручњака да би мишљење МСП у корист независности Косова могло да изазове талас нових признања независности, док би супротно мишљење могло да подстакне Београд и Приштину да седну за преговарачки сто.
Ројтерс је навео да је српски тим пред судом указао да је проглашење независности Косова, 2008. године, било „флагрантно кршење” територијалног интегритета Србије.
Британска агенција је подсетила да Резолуција 1244 СБ УН признаје територијални интегритет тадашње Југославије и да позива на аутономију и самоуправу у јужној српској покрајини до проналажења политичког решења.
„Аналитичари сматрају да би пресуда у корист Косова могла да наведе више земаља да признају његову независност, док би супротно мишљење могло да подстакне (Приштину) да потражи решење у преговорима са Србијом”, навео је Ројтерс.
Та агенције је приметила да су независност Косова признале 63 земље, али да је потребно да то учини много више њих да би Косово постало пуноправна чланица УН.
Британска телевизијска мрежа Би-Би-Си (ББЦ) оценила је да ће расправа пред МСП бити комплексна и да ће одмеравање снага двеју страна око овог питања бити жестоко.
„Србија ће, вероватно, тврдити да је Резолуција 1244 УН, којом је окончан рат на Косову, потврдила територијални интегритет тадашње Југославије и јурисдикцију Београда над јужном покрајином”, навео је ББЦ.
С друге стране, „верује се да ће косовска страна тврдити да резолуција не забрањује изричито отцепљење и да је кршење људских права на Косову, које је починила влада (Слободана) Милошевића, дало покрајини право на самоопредељење”, пренела је британска телевизија, подсећајући да је ова расправа прва те врсте пред МСП.
Француски дневник „Монд” указао је да су многе земље, међу којима Шпанија, Русија и Грчка, својевремено изразиле страховање да би признање самопроглашене државе представљало преседан.
„То није преседан који ствара сепаратизам”, изјавио је „Монду” Жак Рупник, истраживач у Центру за међународне студије и истраживања.
„Срби не схватају да неко може да има одличне правне аргументе, а политички да не буде у праву”, казао је Рупник.
Танјуг
[објављено: 01/12/2009]
stampanje posalji prijatelju

Promocija knjige „PRICE BOJE VATRE“-Autor, Luka Joksimovic-Barbata

Siegerjustiz

Siegerjustiz

Dragi prijatelji,

prosledjujem vam ovaj Email sa uverenjem da su mnogi od vas jos uvek zainteresovani za ovu temu.

Srdacan pozdrav i vidimo se u Frankfurtu

Dragica Bulatovic

—– Original Message —–

From: Cathrin Schütz

To: Undisclosed-Recipient:;

Sent: Wednesday, November 25, 2009 10:25 AM

Subject: Veranstaltung zum Thema YU in Ffm

Liebe Freunde, liebe Kollegen,

zum Jahresausklang überraschen wir Euch/Sie spontan mit einer ganz besonderen Veranstaltung bzw einem besonderen Referenten: unser Freund und Genosse Vlada Krsljanin aus Belgrad kommt!

Zusammen mit Klaus Hartmann und mir referiert er am Mittwoche, den 9. Dezember 2009 in Frankfurt am Main zum Thema Jugoslawien-Tribunal, Völkerrecht-Siegerjustiz, Karadzic-Prozeß und der Situation der serbischen Gefangenen.

Wir würden uns sehr freuen, zu diesem Anlaß viele von Euch/von Ihnen begrüßen zu dürfen!

Für Details zur Veranstaltung siehe Anhang.

Ganz liebe Grüße

Cathrin Schütz

Razmena banera Glasa Dijaspore Objedinjenom srpskom dijasporom Euroazije je jos jedan korag blize sveukupnom ujedinjenju srpske dijaspore

  • osdea

Deutsche Militärkreise debattieren über eine erneute Osterweiterung der NATO und über eine Spaltung der Ukraine

Newsletter vom 01.12.2009 – „De-facto-Staat“ Ostukraine

BERLIN/KIEW (Eigener Bericht) – Deutsche Militärkreise debattieren
über eine erneute Osterweiterung der NATO und über eine Spaltung der
Ukraine. Wie ein früherer Mitarbeiter des Amtes für Studien und
Übungen der Bundeswehr schreibt, sei die Ausdehnung des westlichen
Kriegsbündnisses auf ukrainisches Territorium weiterhin im Gespräch.
Komme es tatsächlich zu einem solchen Schritt, dann „träte
wahrscheinlich nur die Westukraine“ der NATO bei. „Die Ostukraine“
werde „in diesem Fall unabhängig oder ein De-facto-Staat wie
Abchasien.“ Der Autor, ein Oberstleutnant der Reserve, stellt seine
Überlegungen in einer militärischen Fachpublikation vor und bettet sie
ein in einen Rückblick auf alle NATO-Osterweiterungen der vergangenen
20 Jahre. Demnach ist der „Cordon Sanitaire“ zwischen dem
Kriegsbündnis und Russland, den die Alliierten des Zweiten Weltkriegs
der Sowjetunion zugestanden hatten, inzwischen weitgehend von der NATO
absorbiert worden; dabei habe man alle „roten Linien“ Moskaus
überschritten. Wie der Autor urteilt, befinde sich Russland in einer
historischen Defensive. Allein das schon 1989 ins Auge gefasste
Vorhaben Moskaus, sich durch eine Achse mit Berlin abzusichern, hat
demnach Aussicht auf Erfolg.

mehr
http://www.german-foreign-policy.com/de/fulltext/57684

HOD – organizacija Divac obraca se citaocima Glasa Dijaspore

Postovani,

Humanitarna organizacija Divac je u septembru 2007. godine zapocela akciju “Mozes i Ti” sa ciljem da izbeglim i raseljenim licima koja zive u kolektivnim centrima obezbedi resenje za stanovanje, zaposlenje, materijalnu i socijalnu sigurnost.HOD je do sada prikupio preko 1,4 miliona evra za kupovinu postojecih seoskih kuca za izbegla i raseljena lica sirom Srbije.

U cilju prikupljanja sredstava za akciju ‘Mozes i Ti” napravili smo novogodisnje cestitke  od cije prodaje ce sav prihod biti upotrebljen za kupovinu kuca za izbegla i raseljena lica u kolektivnim centrima. Ovu akciju smo simbolicno nazvali “Jos jedan krov”. Bicemo Vam zahvalni ako se prikljucite nasoj inicijativi i kupovinom cestitki pomognete da ostvarimo nas cilj.

Ako zelite da ucestvujete u nasoj akciji, molimo Vas da nam popunjenu porudzbenicu (nalazi se u prilogu) posaljete faxom na broj +381 11 3090 859 ili na e-mail: hod@divac.com i mi cemo Vam poslati cestitke. Takodje, mozete naruciti cestitke putem telefona +381 11 3090 851 i  +381 11 39 10 955.

Za vise informacija posetite nas web site www.divac.com

Srdacan pozdrav,

HOD

 

 

 

 

 

 

Dear all,

Humanitarian Organization Divac (HOD) launched the “You Can Too” campaign in September 2007 with the aim of enabling internally displaced persons (IDPs) and refugees still living in collective centers to realize their rights to durable solutions for housing, employment, material and social security. HOD has raised over 1,4 million euros for purchasing existing homes in villages throughout Serbia for IDP and refugee families.

In order to raise funds for project “You Can Too” we designed New Year’s Postcards. All income gained from sales of these cards will be used to purchase houses for refugees and IDP’s still living in collective centers. We would be grateful if you could join our initiative “One more Roof” by purchasing our cards and help us to achieve our goal.

If you are interested in taking part in our initiative please fill in the attached order and send it back to HOD’s office by fax: +381 11 3090 859 or by e-mail: hod@divac.com and we would be happy to delivery our New Year’s cards to your company. Also, you can make your order by phone +381 11 3090 851,  +381 11 39 10 955.

 

 

 

For more information please visit our web site www.divac.com .

Warm regards,

HOD

Nema tu ni „v“ od velikog dana za region, veliki dan izgleda drugacije! Bez Kritike i samokritike nema prosperiteta!

Nema tu ni „v“ od velikog dana za region! Veliki dan bi bio
kad bi vlada dokazala toliko suvereniteta pa poslala amerikance iz Bondstila, najvece americke baze u Evropi, kuci i u tu bazu smestila srpsku vojsku. Jos veci dan bi bio kad bi vlada Srbije dokazala visokim standardom svojih gradjana da im te vize i nisu potrebne. Bogatstvo kojim raspolaze Srbija je dovoljno veliko da bi stanovnici Srbije mogli uzivati u najvecim standaru u Evropi. Vojvodina je najplodnija zemlja na svetu pa kad se uzme i pomoravlje u obzir onda se dolazi do cinjenice da ni jedna drzava evrope nema toliku povrsinu plodne zemlje po glavi svojeg stanovnika. O ostalim resursima da i ne govorim. Zasto je covek Srbije i pored tog bogatstva primoran da ide trbuhom za kruhom kriva je vlada u aktuelnom slucaju vlada Tadica zbog pogresne orjentacije svoje politike kojoj bi se moglo bez dileme udeliti odlikovanje predikata vazalske politike! Resenja za ovu mizernu situaciju u kojoj mora da zivi narod Srbije ima i na pretek i to bez zrna baruta samo treba hteti otresti se jednostranog balasta, tereta zvanog tutorstvo Amerike i nenih sledbenika  koji jednostrano opterecuju brod Srbije u tolikoj meri da se mora biti stim zadovoljan ako ne potone. Od te Americke globalizacije koja nas spasava na taj nacin sto nam drzi glavu pod vodom i svremena na vreme pusta da udahnemo vazduha kako se nebi udavili! Tu ima resennja  samo treba hteti ravnomerno rasporediti teret na brodu a za to je odgovoran kapetan i njegova posada u ovom slucaju Tadic. Da se pobrinulo tako kako bi nas Medvedev i Putin sto cesce posecivao bilo bi dovoljno da Evropa okrene plocu! To bi bio pravi korak i prava politika ka prosperitetu drzavljana Srbije. Da to tako nije je znak da nismo gospodari u svojoj sobstvenoj kuci i da nas i da imamo vladu koja vidi resenje u davanju kljuceva svog ambara, tudjinu kako bi bili sitiji. Taj tudjin nece nam pruziti nikada tu mogucnost da budemo suverena drzava jer onda nebi bili ovisni od njih. Taj veliki uspeh o kojim govori Predsednik Tadic sastoji se u tome da nas se i dalje spasava stime sto ce nam se omoguciti svremena na vreme da udahnemo vazduh kako se nebi udavili. Nazalost to je taj veliki dan o kojem Predsednik Tadic Govori i kojim se pokusava da kiti kao da se radi o stvarnom velikom danu. To tako ja vidim a ko hoce neka gleda kako hoce al onda neka ne kuka jer kako sejes tako i zenjes kako si prostires tako i spavas! Dusan Nonkovic-urednik Glasa Dijaspore

Rezoluciju 1244 nije bilo lako ostvariti da bi se smelo njom poigravati odnosno kockati

Trazenjem od medjunarodnog suda savetodavni akt doprinelo se narusavanju kvaliteta rezolucije 1244 i atestirala sumnja u njenu ispravnost i dovelo u pitanje njenu neprekosnovanost. Ako smo sigurni da je K/M deo srpske teritorije a to i rezolucija 1244 potvrdjuje onda se nebi smelo ici u rizik slabljenja rezolucije 1244. Bez obzira kakvu odluku da donese taj medjunarodni sud sa Kosovom se nije smelo kockati. I ako odluka medjunarodnog suda nije vezajuca ona pruza sansu zagovorniku prava na secesiju da uzdrma rezoluciju 1244. Sa izlazenjem pred medjunarodni sud napravljeno je od gotovog veresija! Rezolucija 1244 nije se smela nikom stavljati na dispoziciju pa niti medjunarodnom sudu. Ovo je pustanje pitomog pa vacanje divljeg.U medjunarodnom pravu postoje paragrafi koji podrazumevaju pravo na secesiju pod izvesnim uslovima.
Rezoluciju 1244 nije bilo lako ostvariti da bi se smelo njom poigravati odnosno kockati! Dusan Nonkovic-Glas Dijaspore