Htela bih da informisem sve nase ljude iz dijaspore sirom sveta i predlozim da vide i cuju duet pesmu brace Rakic, Aleksandra i Djordja, koji su odusevili publiku na audiciji „Zveyde Granda“ TV Pink

Postovani,

Htela bih da informisem sve nase ljude iz dijaspore sirom sveta i  predlozim da vide i cuju duet pesmu brace Rakic, Aleksandra i Djordja, koji su odusevili publiku na audiciji „Zveyde Granda“ TV Pink, i koji svakog dana imaju sve vise svojih oboyavaoca. Ovi mladi, talentovani momci, koje podrzava i voli ceo grad u kom su odrsali, pevaju i zabavnu i narodnu muziku.
Braca Rakic su blizanci i imaju 17 godina, zive sa roditeljima u rodnom Valjevu i ucenici su srednje muzicke skole “ Zivodrad Grbic“.
Bliyanci ucestvuju na raznim takmicenjima, a na letos odrzanom „Sky festu“ odusevili su publiku i ziri i  osvojili prvo mesto, o cemu smo citali u „Blicu“, „Glasu javnosti“,  „Presu“ i drugim  novinama.
Ovi momci su trenirali  kosarku u KK Sodeks, donoseci ovom klubu mnoge pobede, ali je ljubav prema muzici ipak opredelila njihovo zanimanje.
Prvi snimak  ovog dueta emitovan  je u emisiji „Narod pita“ i „Grand Sou“  na TV Pinku, u prvoj polovini decembra ove godine, a snimak sa audicije na kojoj su odusevili Sasu Popovic i Ziku iz Granda, kada su i obavesteni da su sigurno  „prosli dalje“, mozete pogledati ukucavsi reci „audicija blizanci“ na http://www.youtube.com. Mladi telenti su se pretstavili  publici pesmom “ Jedina“ od pokojnog pevaca, velike zvezde Toseta Proeskog, čije pesme najvise i izvode i koji ponovo zivi kroz njih.
Svi koji vole muziku i „dobru pesmu“ i koji zele da podrze mlade talente, mogu pratiti blizance na takmicenju „Zvezde Granda“ Pink televizije, u sezoni 2010-2011, koja predstoji.
Najuctivije se zahvaljujem  g-dinu uredniku ove strane i puno toplih pozdraa saljem  iz Valjeva.
Srecni Vam predstojeci praznici, Nova 2010. godina i Bozic.
Mirjana Ciric

BELGRADE FORUM FOR A WORLD OF EQUALS December 26, 2009.

BELGRADE FORUM FOR A WORLD OF EQUALS

December 26, 2009.

Dear Friends,

The Assembly of the Belgrade Forum for a World of Equals has ended successfully today (December 26th, 2009.) adopting the Report for the year 2009, Report of Controlling Board, Framework Plan for 2010 and certain changes in the Statute required

by the new Law on Civic Associations. The Assembly took place in the heart of the City of Belgrade, in the ArtGallery of the “Progress” A.D. Company, located in

Knez Mihajlova Street

.

There were present about 150 delegates and friends of the Forum from within of Serbia as well as from Montenegro, Bosnia and Hercegovina (Republica Srpska) and Serbian Diaspora. Academicians, university professors, foreign and domestic diplomats, military experts and private company representatives were present.

The newest Forum’s publications and CD with the video message to the Serbian People of the French General Marie Pierre Galois, were presented.

Traditional New Years cocktail followed.

Details of the Assembly proceedings, documents (though in Serbian language), photos and audio recording, can bee viewed at the web page of the Forum (www.beoforum.rs).

We thank to all who extended their good wishes to the Belgrade forum’s Assembly.

Hearthfully,

®ivadin Jovanoviæ

President of Belgrade Forum for a World of Equals

Kneza Milosa 82

11000 Beograd

Tvorac Grada

http://www.tvorac-grada.com/forum/viewtopic.php?p=269654#269654

Narodi d.o.o. u stecaju,

Narodi d.o.o. u stecaju,

Organizacija svake ljudske zajednice treba uzete  u obzir dva komplementarna i medjuovisna aspekta i satavnice:materijalno i duhovno te fizicko i metafizicko. Uskaladjivanjem tih dviju komplementarnih i medjovisnih sustava je zirant drustvene stabilnosti.Nacije i civilizacije  mogu imat visoki stupanj duhovne korupcije morala i ako se nalaze  u razdoblju blagostanja kad im je privreda sustava vrlo visoka.
Platon je u delu „Republika“isnosio stajaliste da se svi politicki rezimi neizbezno korumpiraju.Nakon njega intelektualci Jevrope su razlicite prilaze tome iznosili u javnost.kao moralna dekadancija je luksuz i odbacivanje ideala moraliteta i skromnosti.itd
To je stalna i opsta tendencija ljudskog duha,da se civilizacija narusava manipulacijama i dekadencijom.
Svaka kultura poznaje fazu rodjenja,fazu sazrevanja,fazu starenja.Tome smo,dakle“trofazni“!Boranije breee..
Rimski narod je,davno pre vidljivih simptoma raspada carstva izgubeo se u bogacenju,korupciji i prouzrocio raspad familijarne strukture,a kriminal se brzo sireo.Taverne(pretece disko-klubova) su radele punim kapacitetom,zabavljene zabavom karnevala naroda!
U 1.veku pre Hrista,je para sve korumpirala.Sve.Monete je postala Bog Mamon,covekove „inflacije“.Nema uravnotezenosti.
Propast Kineskog Carstva je u svim fazama,je istim stigmama u hipertroficnoj birokraciji,pohlepnog karijerizma vodece klase i „burzuja“ -vodeci ratnog sloja,hedonizmu odvelo u „odrezanje“.

Danasnje zapadno bogato drustvo,u stupnju materijalnog sustava visok je,i nosi u sebi sve stigme duhovne korupcije putem potrosackog hedonizma i materijalizma.
Takav fenomen mentalne korupcije je u bivsim komunistickim tranzicijskim zemljama-narodima.
u svim gradovima se moze naci na izlozima:“Zatvoreno glede preuredjenja“(u zgb.)U prestolnici „krdo“ natpisa koji je poucak“neoliberalnog pirastva“,a koji funcionira po sintagmi“kupi,prodaj“,ili „otvori,zgrabi i preuredi“.
„Tranzicijski narod-i“su potrosacka roba kojom se manipulira,potice na groteskne umetne ponude i potrosnja.“Peglanje kartica“ je simbioza tome.Politicki rezimi su „servis narodu“,i deluju kao „Big burazer“,koje svi prisilom gledaju.Koriste pasivnost „pasivne legitimacije“ naroda koji ucestvuju potrosacki ,a ne umom.
Kroz historije naroda ,su bili postavljeni u „rafove“ potrosacke na izloge da bi slizeli politicko-privrednim marketinskim trikovima.
Sve je reciklirano u demokratske gradjane „civilnog drustva“.
Svake izborne kampanje se potrosac preuredi u sezonsko“izborno telo“.Narod se tretira i“timari“ poput groznicavi sljama“potrosacke ciljanje grupe“,uspaljene zabavne gomile(tomphson),lumpenproleterske strajkaske zvizdarije,huliganske sportske mase;narodi su postali“racunovodstvena bilanca“,kao stavka,pozitivna nula jednadzbe cost benefita.
Nacije i regionalni identiteti su „izlapeli“,jer su suvisni u globalnom dobu.Nastalo je Vreme za dizajniranje i oblikovanje novih globalni hibrida-BC kuruz.Srbi,a bogami i Rvati ce biti orginalni antropoloski predmeti u bestijariji Zapad.Kao muzejska predmeti.Eskurzije imaju popust!Sve je distribucija,nema vise nacionalnih identiteta.Svi su Tetra Pak. Narod je profitabilni butik,kad nisu po volji,neke drustvene-politicke standarde ne akceptiraju,onda postaju“Narodi d.o.o. u stecaju“.
Tako „na soncnoj strani Alpa“,i u Zavicaju,a Matica je u va veka ulaska totalno-kasama.
„Remetilacki narodi“ koji nisu kompatibilni s trzicnom demokracijom,moraju se susutavno preodgojiti,ali najpre kazniti.
Specifikacija kultoroloska stapa se u potrosacku iluziji permanentnoga drustva zabave.
Anastezirani i kvazdrogirani medijski i zabavni“Luna park“anuliraju aktivnost sposobnosti naroda na nulu.
Naravno nije kolhoz sakriven u price.to je nemoguce,nepotrebno.
Iz drustvenoga konc-logora totalitarnih rezima narodi su migrirali kao horde turista prema „poljima kamilice“pase „bogatog Zapada“,orwelovskim farmama gde se provodi animalizacija covekova uma.Iz „seljacke zadruge“ do McDonald´ najlaksi je put tranzicije na kojem lutaju“hibridi“ antropoloski poluurbani plemenski mutanti.

Dnevnost repetitivne dnevnosti TV poruka bi i medjeda smorila!,ali ne i homo balkanikusa i Jevropejca.
Na udarnom kanalu je svaki cas neka reklama,neki crv sumnje kopka(za toga crva nema doktora i leka),pa prebacite na drugi kanal.
Tamo stoji uniformirani placenik koncerna i kaze:“Vrci nazad na prvi kanalu,gle ga?,sta sam rekao,aaaa“!“Odgojna mera“(pendrek)je bio u „eksn“.
Zivi se kao potrosacka navika,pa su „salto morale“ sami sebi.Narodi.

Nestao je Diogenesov cinizam,nitko ne zeli biti moderni Dasa Revolucije!?,ili Hesseov stepski vuk samotnja.Dominiraju sponzoruse,metafizika subjektivitete i svetost ega.
Vrag je doneo zlato,Bog je na partiji pokera…iluzija blagostanja pretvara ga u mit.Sta koga?..pa menedzera trgovackog(sotona)
Zlocin trgovacke rafiniranosti je vec od barbarskoga,zato sta je rafiniran.
Prihvaca se „dobrovoljno ropstvo“,neidelogije,a trazi se iracionalno galvanizirani zeljom novi pastiri neprestane zabave i „peglanja karica“.
Tako sebe Narodi eutanaziraju,infantilno se vraca oralnoj decijoj fazi u kojoj osetilni uzici brisu sve kognitivne spoznaje.
Narodi umiru u zari zabave,nalik na SECOND HAND ROBU,lice na standardizirane lego-kockice .koje se kotrljaju na tsunamiju globalne korporacije,plime i oseke potrosackog sunda.
To je moja sublimacija Zapada i Matice

A da se mi proglasimo „Narod Guce“?,ovde u Baden-Würtembergu,aaa sta kazete,
i da se sretnemo na Trgu bana Jelacica,ili kod „Londona u Belgradu.
Vazi ..kod McDonalda.??“Prijatno“

gospodine dusane :  vas mirko stankovic vas srdacno pozdravlja

moju ratnu reportaznu pricu“ministarstvo umorstva gospic“(jos) nitko nece.!

Becko umetnicko drustvo odrzalo takmicenje za kraj 2009 g.

Becko umetnicko drustvo odrzalo

takmicenje za kraj  2009 g.

Bec je oduvek bio i ostao grad umetnosti.

Bcki pesnici su na putu slavne tradicije

okupili se u organizaciji  teatarskoumjetnicke grupe

“mImA-X” i uz raznovrsan program krunisali

sezonu 2009 gidine.

Umjetnicko drustvo  „mima-x“ i  becke poete  odrzali su raznovrsni program

u „Celesti“ u petom beckom kvartu.

Drustvo „mima-x“ , ciji je predsednik  Ifet Sivic, organizovali su u zadnje

dve godine   redovno  kabare predstave uz razlicite  programe. Sa svojim predstavama nstupili  su osim u ovom velikom gradu  i  u  nekoliko gradova Bosne i Herzegovine.

Ova decembarska vece je bila na prvom mestu posvecena poeziji i to beckim pesnicima koji su citali svoje radove  a publika je tajnim glasanjem izabrala  najbolje.

I,ako u poeziji nije   lako odluciti   ko je bolji, ipak je publika  odlucila i

biranje je uspelo. Publici su se predstavili;

Darko Markov, koji je  izdao je  3 zbirke pesama, Medisa Demirovic, nastupila  je prvi put. Ifet Sivic, Ante Kajinic, Jorgovanka Stevic,izdala 3 zbirke koja je ujedno i slikar, Ljiljana Belegc izdala ukupno sedam knjiga  od  kojih su dve  zbirke pesama, Mirel Tomas, Julijana Petrovic i Anto Burkic izdao je vec 7 zbirki pesama.

U nastavku programa nastupila je plesna grupa „Daco“

sa novom i modernom koreografijom, a zaim je izvedena i komedija „Skandal“

ili „ljubav zasluzuje respekt“,koja je predstavljena  i u beckom teatru „Spektakl“ u  septembru ove godine.

Na kraju programa proglaseni  su najbolji pesnici koje je publika tajnim glasanjem izabrala. Tako je prvo mesto pripalo  Medisi Demirovic koja je prvi put nastupila sa svojom pesmom.Drugo mesto pripalo je  Darku Markovu, koji je poslednjih  godina  obelezio nekoliko uspesnih predstava,

I trece mesto pripalo je Mirel Tomas.

O radu naseg drustva mozete dobiti sve informacije  preko nase  Hompag.

Nasi kontakti: www.beckepoete.com.  E-Malil:office@beckepoete.com

ili e-Mail:mimaxwien@live.de

Министарство културе расписало Конкурс за суфинансирање програма/проjеката коjи своjим квалитетом доприносе развоjу и презентациjи уметности и културе за 2010. годину Београд, 18.12.2009.

Министарство културе расписало Конкурс за суфинансирање програма/проjеката коjи своjим квалитетом доприносе развоjу и презентациjи уметности и културе за 2010. годину

Београд, 18.12.2009.

Министарство културе jе расписало Конкурс за суфинансирање програма/проjеката коjи своjим квалитетом доприносе развоjу и презентациjи уметности и културе за 2010. годину.

Конкурс се односи на програме/проjекте из 16 области савременог стваралаштва, а посебна пажња ће бити посвећена програмима/проjектима коjи су од републичког значаjа, високог уметничког квалитета, коjи промовишу нове уметничке форме и изразе и доприносе децентрализациjи културе и интеркултурном диjалогу. У свим доменима, приоритет ће имати програми намењени деци и дечjем стваралаштву, стваралаштву младих и особама са посебним потребама.

Ове године, Конкурс за суфинансирање програма/проjеката коjи своjим квалитетом доприносе развоjу и презентациjи уметности и културе за 2010. годину односиће се истовремено и на програме националних мањина и етничких заjедница у Републици Србиjи и на програме српског народа коjи живи изван Републике Србиjе.

Конкурс ће бити отворен од 18. децембра 2009. године до 31. jануара 2010. године.

Додатне информациjе могу се добити у Министарству културе, телефон: 011/33-98-911.

Текст Конкурса за суфинансирање програма/проjеката коjи своjим квалитетом доприносе развоjу и презентациjи уметности и културе за 2010. годину

Формулар за све области конкурса

Формулар за програме националних мањина и етничких заjедница у Републици Србиjи

Формулар за програме српског народа коjи живи изван Републике Србиjе

Министарство културе расписало Конкурс за Проjекат превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству – Траjни ПР Србиjе у 2010. години

Београд, 18.12.2009.

Министарство културе jе расписало Конкурс за Проjекат превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству – Траjни ПР Србиjе у 2010. години.

Циљ овог конкурса jе обезбеђивање финансиjске подршке преводима на стране jезике у иностранству, дела српске књижевности коjа су обjавиле домаће професионалне издавачке куће ,а учесник на конкурсу може бити само професионални страни издавач регистрован искључиво или претежно за издавачку делатност ван териториjе Републике Србиjе.

Књижевне области за коjе се може конкурисати су: поезиjа, проза, драма, књижевност за децу (изузимаjући сликовнице и уџбенике) и теориjска дела намењена широj читалачкоj публици.

Конкурс ће бити отворен од 18. децембра 2009. године до 1. априла 2010. године.

Додатне информациjе се могу добити у Министарству културе, особа за контакт Младен Весковић, Сектор за уметничко стваралаштво, културне индустриjе и културне односе, телефон +381 11 3398-026, Факс: +381 11 3398-880; e-mail: mladen.veskovic@kultura.gov.rs .

Текст Конкурса за Проjекат превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству – Траjни ПР Србиjе у 2010. години

The Competition for the Project of Translation of Representative Serbian Literary Works Abroad – A Permanent PR of Serbia in 2010. year

Образац 1

Образац 2

Образац 3

Уговор

Министарство културе расписало Конкурс за суфинансирање издавања првих издања капиталних дела коjа се обjављуjу на српском jезику у области културе у 2010. години

Београд, 18.12.2009.

Министарство културе jе расписало Конкурс за суфинансирање издавања првих издања капиталних дела коjа се обjављуjу на српском jезику у области културе у 2010. години.

Под поjмом “капитално дело“ подразумева се издавачки подухват (едициjа, енциклопедиjско издање, лексикографско издање, монографиjа, антологиjа) из области: књижевност, уметност (историjа и теориjа уметности, уметничке монографиjе, студиjе, истраживања, прегледи свих уметничких дисциплина), хуманистичке и друштвене науке у области културе.

Конкурс ће бити отворен од 18. децембра 2009. године до 1. априла 2010. године.

Додатне информациjе се могу добити у Министарству културе, на телефон: 011/33-98-295 или на e-mail адресама: marko.despotovic@kultura.gov.rs и tijana.vasiljevic@kultura.gov.rs

Текст Конкурса за суфинансирање издавања првих издања капиталних дела коjа се обjављуjу на српском jезику у области културе у 2010. години

Образац 1

Образац 2

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ РАСПИСУJЕ ТРИ КОНКУРСА ИЗ ОБЛАСТИ САВРЕМЕНОГ СТВАРАЛАШТВА

Београд, 17.12.2009.

Министарство културе расписуjе 18. децембра 2009. године три конкурса из области савременог стваралаштва:

  • Конкурс за суфинансирање програма/проjеката коjи своjим квалитетом доприносе развоjу и презентациjи уметности и културе за 2010. годину.Посебна пажња биће посвећена програмима/проjектима коjи су од: републичког значаjа, високог уметничког квалитета, промовишу нове уметничке форме и изразе, доприносе децентрализациjи културе и интеркултурном диjалогу. У свим доменима приоритет ће имати програми намењени деци и дечjем стваралаштву, стваралаштву младих, као и особама са посебним потребама.Конкурс ће бити отворен до 31. jануара 2010. године.
  • Конкурс за суфинансирање издавања првих издања капиталних дела коjа се обjављуjу на српском jезику у области културе у 2010. години. Под поjмом “капитално дело“ подразумева се издавачки подухват (едициjа, енциклопедиjско издање, лексикографско издање, монографиjа, антологиjа) из области: књижевност, уметност (историjа и теориjа уметности, уметничке монографиjе, студиjе, истраживања, прегледи свих уметничких дисциплина), хуманистичке и друштвене науке у области културе.Конкурс ће бити отворен до 1. априла 2010. године.
  • Jавни позив за учешће на Конкурсу за Проjекат превођења репрезентативних дела српске књижевности у иностранству – Траjни ПР Србиjе у 2010. години. Циљ овог конкурса jесте обезбеђивање финансиjске подршке преводима на стране jезике у иностранству, дела српске књижевности коjа су обjавиле домаће професионалне издавачке куће.Конкурс ће бити отворен до 1. априла 2010. године.

Ове године Конкурс за суфинансирање програма/проjеката коjи своjим квалитетом доприносе развоjу и презентациjи уметности и културе за 2010. годину односице се истовремено и на програме националних мањина и етницких заjедница у Републици Србиjи, као и на програме српског народа коjи живи изван Републике Србиjе.Подсецамо да су конкурси Филмског центра из разлицитих области кинематографиjе за наредну годину вец затворени. Конкурс за откуп књига за наредну годину бице накнадно обjављен.

Министарство културе расписало Jавни конкурс за израду идеjних графичких решења одликовања Републике Србиjе

Београд, 12.12.2009.

Министарство културе jе расписало Jавни конкурс за израду идеjних графичких решења одликовања Републике Србиjе. Право учешћа имаjу лица коjа су завршила академиjу ликовних, примењених уметности или архитектонски факултет, коjа су искључиви носиоци права интелектуалне своjине на датом предлогу идеjног графичког решења одликовања и коjа имаjу значаjно претходно искуство у изради одликовања.

Приjаве се подносе од дана обjављивања Конкурса, до 11. jануара 2010. године Министарству културе, Влаjковићева 3, 11 000 Београд, у затвореноj коверти са комплетном документациjом, са назнаком „КОНКУРС за идеjно графичко решење одликовања Републике Србиjе“ путем поште или лично у Писарници Министарства културе.

Наjуспешниjа идеjна решења биће награђена следећим новчаним износима: Орден Републике Србиjе са 200.000,00 динара, Орден српске заставе, Сретењски орден, Орден заслуге за државу, Орден белог орла са мачевима и Орден заслуга за одбрану и безбедност са по 100.000,00 динара, Медаља за храброст, Медаља за заслуге и Медаља заслуга за одбрану и безбедност са по 60.000,00 динара.

Текст Конкурса
Проjектне смернице
Образац приjаве на конкурс

Best regards, Tanja
new mail: vulkanue@sbb.rs

KLINIKA VET, RTS 2, SUBOTA 09.30 – 26.12.2009, SUBOTA

26.12.2009, SUBOTA

KLINIKA VET, RTS 2, SUBOTA 09.30

Kao i svake godine kada nas veæ tokom decembra uhvati novogodi¹nja euforija, krenemo u pohode na butike, prodavnice, kupovinu poklona i pripremanje za doèek Nove godine. Na¾alost u poslednjih nekoliko godina, mnogi svoju radost povodom predstojeæih praznika, izra¾avaju kroz upotrebu pirotehnike. Upravo iz tog razloga, novogodi¹nja emisija Klinike vet, baviæe se temom petardi i kako njihova upotreba utièe na na¹e kuæne ljubimce. Neobuzdani strah, uznemirenost i stres koji svaki ljubimac pretrpi tokom doèeka Nove godine, samo su neki od lo¹ih strana teme o kojoj æemo prièati. Ba¹ kao ¹to svaki vlasnik ¾eli da u Novu godinu udje sa najlep¹im ¾eljama, tako je i sa na¹im kuænim ljubimicima. Jedan od poznatih novogodi¹njih slogana ka¾e «Za¹to ne Bo¾iæ za sve?» Detaljnije o ovoj i ostalim temama emisije, mo¾ete pogledati u subotu u 10.30 na Drugom kanalu RTS-a, a reprizno u sredu u 09.30.

“Klinika vet” je emisija koja se emituje na Radio televiziji Srbije, sredom u 10 i 30, i  subotom u 9 i 30 èasova ujutro. Agencija za marketring i tv produkciju Workshop media je u saradnji sa  struènim timom veterinara realizuje serijal emisija “Klinika vet”, èija je glavna tema zdravlje kuænih ljubimaca. Pored toga, ideja je i upoznavanje svih sada¹njih i buduæih vlasnika kuænih ljubimaca o potrebama ¾ivotinja, moguæim problemima, ishrani, pona¹anju i mnogim drugim temama vezanim za sve vrste kuænih ljubimaca, kako pasa i maèaka, tako i raznih vrsta ptica, gmizavaca i glodara. S obzirom da u momentu pokretanja i snimanja serijala nije bilo sliène emisije na na¹im televizijama, “Klinika vet” je nai¹la na sjajan odziv kod gledalaca.

Svaka epizoda  se sastoji od tri priloga, u kojima autorski tim sa svojim struènim saradnicima, veterinarima, obradjuje sluèajeve iz veterinarskih ambulanti. Teme su do sada bile zaista ranznovrsne, od onih svakodnevnih, poput redovnih poseta veterinaru, novom kuænom ljubimcu i vakcinaciji, do nekih te¾ih sluèajeva. Sve je to radjeno u cilju obrazovanja vlasnika kuænih ljubimaca i podizanja njihove svesti i odgovornosti kada su u pitanju ¾ivotinje.

Klinika vet, Drugi program Radio televizije Srbije, subota 09.30, repriza sredom u 10.30.

Za sva dodatna pitanja i materijal, slobodno me pozovite.

Veliki pozdrav,

Dragana Paèanin

064 615 74 05

S A O P S T E N J E Z A M E D I J E I J A V N O S T Osnovan „Istrazivacko-razvojni centar Veljko Milkovic“ i „Samogrejna ekoloska kuca“ jedna od 9 najboljih inovacija u 2009. godini

S A O P S T E N J E  Z A  M E D I J E  I  J A V N O S T

Osnovan „Istrazivacko-razvojni centar Veljko Milkovic“ i „Samogrejna ekoloska kuca“ jedna od 9 najboljih inovacija u 2009. godini

  • Osnovan „Istrazivacko-razvojni centar Veljko Milkovic“
    01. novembra 2009. godine zvanicno je osnovan i registrovan „Istrazivacko – razvojni centar Veljko Milkovic“ (VEMIRC) kao neprofitna organizacija posvecena ekoloski odrzivom razvoju, promociji i razvoju novih proizvoda i tehnologija i njihovoj primeni u svakodnevnom zivotu.
    „Istrazivacko – razvojni centar Veljko Milkovic“ svoje ciljeve ostvaruje u oblasti energetike, masinstva, ekologije i drugim vezanim oblastima tako sto svojim naucnim, strucnim i prakticnim radom ima za ciljeve naucno i strucno istrazivanje, razvijanje, unapredjenje, afirmisanje i ostvarivanje prakticne primene istrazivacko-pronalazackog rada Veljka Milkovica, njegovih pronalazaka, inovacija, patenata i drugih otkrica. Udruzenje kao poseban cilj ima i sprovodjenje aktivnosti vezanih za formiranje Fonda koji ce nositi ime Veljka Milkovica.

    Sve informacije i detalje mozete procitati na zvanicnoj internet stranici:

    http://www.veljkomilkovic.com/VEMIRC/VEMIRC.htm

  • Inovacija „Samogrejna eko-kuca“ na takmicenju Najbolja Tehnoloska Inovacija 2009
    Inovacija „Samogrejna ekoloska kuca“ ostvarila je zapazen rezultat na ovogodisnjem Takmicenju za Najbolju Tehnolosku Inovaciju u Srbiji (www.inovacija.org) plasiravsi se medju 9 najboljih inovacija za 2009. godinu potvrdivsi jos jednom ekolosku i energetsku ispravnost ovakvog koncepta gradnje i zivljenja u skladu sa prirodom (vise informacija o Samogrejnoj kuci http://www.veljkomilkovic.com/EkoKuca2.htm)

    Plasmanom u polufinale takmicenja osvojena je i nov

    cana nagrada u visini od 250.000 din. koja ce biti uplacena u poseban fond za izgradnju promotivne samogrejne eko-kuce tokom 2010. godine.

  • Veliko priznanje za sajt i dostignuca Veljka Milkovica
    Sajt veljkomilkovic.com i pronalasci Veljka Milkovica preporučeni su u udžbeniku za 7. razred osnovne škole iz predmeta tehničkog i informatickog obrazovanja
    http://www.veljkomilkovic.com/Images/Udzbenik_7.razred_tehnicko.pdf
Za vise informacija mozete nam se obratiti na kontakt telefon: 060/50-55-775
S postovanjem.
PR & Web tim
Istrazivacko-razvojni centar Veljko Milkovic
Bulevar cara Lazara 56
21000 Novi Sad
Srbija

e-mail: milkovic@neobee.net
web: www.veljkomilkovic.com

И З В Е Ш Т А Ј О Р А Д У П Р И Р Е Ђ Е Н З А М Е Д И Ј Е МИНИСТАРСТВА ЗА ДИЈАСПОРУ за период јули 2008. – децембар 2009.

И З В Е Ш Т А Ј   О   Р А Д У П Р И Р Е Ђ Е Н З А  М Е Д И Ј Е

МИНИСТАРСТВА ЗА ДИЈАСПОРУ

за период јули 2008. – децембар 2009.

I АКТИВНОСТИ У ЗАКОНОДАВНОЈ ОБЛАСТИ

1.1.  УСВОЈЕН ЗАКОН О ДИЈАСПОРИ И СРБИМА У РЕГИОНУ

Министарство за дијаспору је, као овлашћени предлагач упутило Влади Републике Србије Нацрт Закона о дијаспори и Србима у региону, који је једногласно усвојен 7. маја 2009. године, и као Предлог Закона упућен Народној скупштини на усвајање. Народна скупштина је на свом редовном јесењем заседању, 26. октобра 2009. године усвојила  први Закон о дијаспори и Србима у региону. Овим Законом је постављена нормативна база којом се регулише политика Владе Србије према дијаспори и Србима у региону. Ово је први  системски закон који регулише односе дијаспоре и Срба у региону са матичном држвом Србијом и којим се уређују основни принципи и смернице у односима са дијаспором и Србима у региону. Усвајањем предметног закона припадницима дијаспоре и Србима у региону први пут је законски омогућено да се активно укључе у друштвена и политичка дешавања у Републици Србији, али и да од Републике Србије добију неопходну помоћ и подршку која је годинама изостајала. Пуних шест месеци трајала је јавна расправа у оквиру које је одржано неколико стотина јавних трибина и округлих столова широм света, а радна верзија Закона прослеђена је на адресе 2400 организација, удружења и угледних појединаца у дијаспори, са позивом да се кроз конкретне предлоге непосредно укључе у креирање овог Закона. Сви предлози су детаљно размотрени, а сви који се уклапају у концепцију Закона и нису у супротности са другим позитивноправним прописима, законодавством ЕУ и препорукама Савета Европе, постали су саставни део Закона. Усвојени Закон прави разлику између:

–   Дијаспоре, која обухвата политичку и економску емиграцију, и

–   Срба у региону, који у околним земљама живе као аутохтоно становништво.

1.2.  ОСНОВАН САВЕТ ЗА ОДНОСЕ СА СРБИМА У РЕГИОНУ

Чланом 27. Закона о дијаспори и Србима у региону прописано је оснивање Савета за односе са Србима у региону. Дана 9. децембра 2009. године конституисано је ово тело  Републике Србије које ће обављати одређене послове и задатке из области сарадње, заштите интереса и унапређивања односа Републике Србије са Србима у региону. На челу овог Савета  је Председник Републике  Борис Тадић, а чланови су  председница Народне скупштине РС проф.др Славица Ђукић-Дејановић, председник Владе РС др Мирко Цветковић, Министар спољних послова Вук Јеремић, министар за дијаспору мр Срђан Срећковић, министар просвете др Жарко Обрадовић, министар за културу Небојша Брадић, министар вера др Богољуб Шијаковић, министарка финансија др Дијана Драгутиновић, председник Извршног већа АП Војводине Бојан Пајтић, и у име Српске Православне Цркве Његово Преосвештенство владика захумско-херцеговачки господин Григорије.

1.3.  ИЗРАДА НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ОЧУВАЊА И  ЈАЧАЊА ОДНОСА МАТИЧНЕ ДЕРЖАВЕ И ДИЈАСПОРЕ

У складу са чланом 12. Закона о дијаспори и Срба у региону, започет је рад на изради  Стратегије очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону.  Још пре усвајања самог Закона о дијаспори и Србима у региону, традиционална манифестација “Видовдански дани дијаспоре и Срба у региону 2009.“, коју организује Министарсво за дијаспору, била је посвећена искључиво овој теми – изради платформе за припрему Стратегије очувања и јачања односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону, којом се утврђује  стање у области односа матичне државе и дијаспоре, као и матичне државе и Срба у региону и мере које треба предузети за њен развој. Више стотина организација и појединаца из дијаспоре је том приликом доставило своје писане радове које представљају аутентичне предлоге наших људи који живе ван граница Србије.

Тренутно је  у току друга фаза израде ове Стратегије у којој је Министарство за дијаспору ангажовало невладин сектор у Србији, који ће дати свој прилог, у виду предлога по разним темама, а у циљу њеног што свеобухватнијег  и квалитетнијег садржаја.

Значајан допринос и помоћ Министарству за дијаспору кроз  размену релеватних података и консултације даје канцеларија Међународне организације за миграције (ИОМ) у Београду.

2. ЗАКОН О ВОЈНОЈ, РАДНОЈ И МАТЕРИЈАЛНОЈ ОБАВАВЕЗИ

На иницијативу Министарства за дијаспору, а на предлог Министарства одбране, новим Законом о војној, радној и материјалној обавези, („Сл. гласник РС“, бр. 88/2009), прописани су повољнији услови и процедура по питању одговорности држављана Републике Србије,  војних обвезника, који бораве у иностранству.

– Горња граница након које се регрут, који је избегавао обавезу служења војног рока, преводи у резервни састав, спуштена је са 35 година на 30 година живота.

– Прецизирана је процедура за превођење у резервни састав у односу на војне обвезнике, двојне држављане, који поред држављанства Републике Србије имају и држављанство друге државе, и који су обавезу служења војног рока регулисали у другој држави чији су држављани.

3. ПРЕДЛОГ ЗАКОНА О АМНЕСТИЈИ

На иницијативу Министарства за дијаспору, а на предлог Министарства правде, Влада Републике Србије на седници одржаној 17.12.2009. године усвојила је Нацрт закона о амнестији, којим се ослобађају од кривичног гоњења држављани Републике Србије за које постоји основана сумња да су у периоду од 18.04.2006. године (Закон о амнестији објављен у «Службеном листу СРЈ», бр.28/96) учинили кривична дела избегавања војне обавезе, до тренутка ступања на снагу предложеног Закона.

Предлог Закона о амнестији се тренутно налази у скупштинској процедури, и ускоро се очекује његово усвајање.

II АКТИВНОСТИ У ОБЛАСТИ УНАПРЕЂЕЊА  ИНФОРМИСАЊА ДИЈАСПОРЕ

1. ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О САРАДЊИ СА ЈАВНИМ СЕРВИСОМ РТВ СРБИЈЕ КОЈИМ ЈЕ ОМОГУЋЕНО ЕМИТОВАЊЕ САТЕЛИТСКОГ ПРОГРАМА НАЦИОНАЛНЕ ТЕЛЕВИЗИЈЕ у Европи, Америци,  Канади и Аустралији од 1. јануара 2010. године

На иницијативу Министарства за дијаспору је са Јавним сервисом Радио-телевизије Србије  потписан Протокол о сарадњи на заједничком пројекту емитовања сателитског програма националне телевизије у Европи, САД, Канади и Аустралији, које ће почети од 1. јануара 2010. године. Овим споразумом је Влада Србије потврдила државни и национални интерес да се програм националне телевизије види у свим деловима света где живи српска дијаспора, коју чини између 3 и 4 милиона људи, и тиме послала још једну значајну поруку да је Србија отпочела нову, одговорну и дугорочну политику према свом народу у расејању. Емитовање програма јавног сервиса РТС-а у иностранству ће имати позитивне политичке, економске и културолошке импликације. Очекује се да ће емитовањем овог програма  потенцијални инвеститори из дијаспоре добити конкретније и потпуније информације о актуелним инвестиционим пројектима које Србија нуди. Емитовање програма јавног сервиса свуда где живи српски народ допринеће и очувању српског језика и ћириличног писма у дијаспори, што такође представља општи  државни и национални интерес.

2. ПРИПРЕМА ПУБЛИКАЦИЈА ОД ЗНАЧАЈА ЗА ПОЛОЖАЈ ПРИПАДНИКА ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ

● «Информативни приручник за дијаспору»

Овај  Информативни приручник за дијаспору је прва публикација те врсте која садржи најнеопходније информације о правима и обавезама припадника дијаспоре, и има за циљ да олакша комуникацију припадника дијаспоре са надлежним државним органима  у поступку остваривања њихових права пред државним органима Републике Србије. Настао је као резултат анализе најчешће постављаних питања припадника дијаспоре, а припремљени одговори  настали су као резултат сарадње са другим ресорним министарствима, и надлежним органима РС. Приручник садржи 15 поглавља у којима су наведени надлежни органи за сваку област (адресе, телефони, електронски линкови, процедуре и неопходна документација).

»Положај и перспективе српског народа у земљама окружења» издата у јуну 2009.године је публикација која представља студију са анализом положаја и статуса нашег народа у земљама региона.Садржи и текстове председника кровних организација Срба у региону и представника Министарства за дијаспору и других министарстава Владе РС.  Публикација представља темељну информацију о положају српског народа у региону, где су наши сународници аутохтон или домицилни народ те не представљају дијаспору у класичном смислу, и као таква је веома употребљива и корисна и за све институције надлежне за решавање и унапређење положаја Срба у суседним земљама и другим државама у којима живе.

  1. 3. ФОРМИРАЊЕ И АЖУРИРАЊЕ  БАЗА ПОДАТАКА

База података о нашим организацијама у дијаспори са подацима о нашим организацијама, друштвима, савезима, асоцијацијама, клубовима, школама српског језика, црквено-школским општинама и истакнутим поједицима у дијаспори, а ради активнијег укључивања припадника дијаспоре у политички, економски и културни живот матице, и стварања чвршћих веза са  институцијама у Србији.  (1200 адреса).

База података о медијима на српском језику у дијаспори у циљу оставривања контаката и јачања сарадње у области информисања припадника дијаспоре (90 адреса)

●  База података о предузећима у Србији  основаних капиталом из дијаспоре формирана у сарадњи са Центрима за дијаспору при Регионалним привредним коморама – примери успешног улагања привредника из дијаспоре.

База података о српским спортистима и спортским радницима који привремено живе у иностранству, формирана у сарадњи са спортским новинарима и Савезом за спортску сарадњу са дијаспором.

ОРГАНИЗАЦИЈА, УЧЕШЋЕ У ОРГАНИЗАЦИЈИ И ПОКРОВИТЕЉСТВА МАНИФЕСТАЦИЈА ОД ЗНАЧАЈА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ОДНОСА СА ДИЈАСПОРОМ

1. Традиционалне манифестације

ВИДОВДАНСКИ ДАНИ ДИЈАСПОРЕ И СРБА У РЕГИОНУ, одржани у јуну 2009.године, у организацији Министарства за дијаспору у београдском Сава центру, уз учешће најзначајнијих представника организација српске дијаспоре и Срба у региону и присуство преко 450 званица из дијаспоре као и највиших државних и црквених представника, чија су излагања и реферати основа за израду Стратегије о јачању односа матице и дијаспоре, чије усвајање произилази из Закона о дијаспори и Србима у региону.

2. Међународне конференције

МЕЂУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА О СРПСКОЈ ДИЈАСПОРИ И РАЗВОЈУ МАТИЧНЕ ДРЖАВЕ организована је у сарадњи са УНДП, у новембру 2008. године. Међународна конференција је окупила представнике државних институција, експерте из Србије и еминентне стручњаке који се баве миграцијом и питањима дијаспоре. На Конференцији су анализиране три значајне теме које прате структуру Министарства за дијаспору: улога дијаспоре у економском развоју, транснационални идентитет, мрежа комуникације дијаспора-матица и правна и статусна питања дијаспоре.

КОНФЕРЕНЦИЈА О ПОЛОЖАЈУ И ПЕРСПЕКТИВАМА СРПСКОГ НАРОДА У ЗЕМЉАМА ОКРУЖЕЊА, друга по реду конференција одржана 11. новембра 2008. године уз учешће и дискусију председника кровних савеза и асоцијајација српског народа. На завршетку конференције донета је Декларација конференције са 13 закључака, којом се акцентују проблеми и предлажу мере за њихово решавање.

ИНТЕРНАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЈУ МЛАДИХ ЛИДЕРА ИЗ ДИЈАСПОРЕ организована у Београду под покровитељством Министарства за дијаспору, први пут је окупила наше младе успешне људе из целог света  са идејом да у будућности конкретније сарађују са својом матичном државом Србијом. Одржавање друге конференције  предвиђено је за јули месец 2010. године.

МЕДИЈИ У ДИЈАСПОРИ – МЕДИЈИ ЗА ДИЈАСПОРУ, друга по реду конференција чији је покровитељ и суорганизатор било Министарство за дијаспору одржана је  у јуну 2009.године. На конференцији је  учествовало 50 представника медија из 15 земаља, са 4 континента, као и уважени представници српских медија и струковних удружења новинара и министарстава из Србије. Основни циљ ове конференције је побољшања веза у медијској области између матице и дијаспоре.  У оквиру радног дела скупа разматране су две централне теме: Медији дијаспоре- очување националног идентитета, улога Јавног сервиса у информисању дијаспоре као и Улога, могућности и перспективе медија дијаспоре.

III. РЕАЛИЗОВАНИ ПРОЈЕКТИ У ОБЛАСТИ УНАПРЕЂЕЊА ЕКОНОМСКЕ САРАДЊЕ СА ДИЈАСПОРОМ

Пројекат «Нострификација диплома и лиценцирање дозвола за рад стечених у иностранству». По избору Кабинета потпредседника Владе за европске интеграције ушао је у избор пројеката за примену Акционог плана за спровођење Националне стратегије одрживог развоја 2009. Наведена група пројеката ће од стране Кабинета потпредседника Божидара Ђелића бити предложена страним донаторима за финансирање у оквиру пројекта «Пријатеља одрживе Србије».

Пројекат «Могућности улагања у општине у Србији», који представља треће допуњено издање мултимедијалне презентације инвестиционих пројеката општина и градова у Србији. У оквиру овог пројекта прикупљени су комплетни материјали са ДВД презентацијама инвестиционих пројеката 60 општина и градова у Србији. Истовремено је постављена презентација на званичном сајту Министарства за дијаспору под називом » Зашто улагати у Србију».

Пројекат «Летње праксе» реализован је у периоду јул-август 2008.  године са 11 реномираних иностраних и домаћих предузећа, које послују у Србији. Пројекат је настављен у 2009. години, а летњу праксу за студенте из дијаспоре је понудило 9 реномираних иностраних и домаћих предузећа, које послују у Србији. Министарство за дијаспору је омогућило студентима из дијаспоре да у току летњих месеци обављају летњу праксу у реномираним предузећима у Србији – Carlsberg, Ernst & Young, Japan Tobacco International, British American Tobacco, Coface, Delta Maxi, Телеком Србија и Горење. Циљ ове иницијативе је да наши студенти из дијаспоре стекну прве пословне вештине у својој земљи, да се повежу са својим вршњацима и укључе у пословне токове у матици.

Спортски кампови и манифестације

Министарство за дијаспору је покровитељ и организатор великог броја спортских кампова који се организују за децу из дијаспоре. За време летњег распуста (јул, август 2008. године), деца из дијаспоре масовно посећују спортске кампове у Србији где поред стицања спортског знања упознају Србију и  људе и обичаје матичне земље. Министарство је остварило сарадњу са следећим камповима:

● Инернационални кошаркашки камп Златибор, у организацији Аматерског Кошаркашког клуба «Професор Александар Николић»;

● Међународни Мини-макси фудбалски камп Копаоник, у организацији Дечије фудбалске асоцијације Фудбалског савеза Србије;

● Тениски камп за младе тенисере «Букуља 2008», од 18. до 28.јула 2008.године у центру дечијих летовалишта и опоравишта града Београда у дечијем одмаралишту «Букуља»;

● Фудбалски камп дијаспоре у општини Сечањ 2009. године, у организацији Ф.К. ”Билећанин“ из Сечња. За време летњег школског распуста одржаће се школа фудбала за децу из земаља окружења и дијаспоре.

IV САРАДЊА СА ДИЈАСПОРОМ У ОБЛАСТИ ПРОСВЕТЕ, КУЛТУРЕ И НАУКЕ (Организација сајмова, изложби, додела књижевних нагарада)

Сајам књига 2008. и Сајам туризма 2009. – представљање књижевних стваралаца, уметничких удружења, додела књижевних награда «Арсеније Чарнојевић» и «Стојан Стив Тешић», и представњање туристичких агенција из дијаспоре и туристичких потенцијала и брендова Србије на штандовима Министарства за дијаспору.

● Сваког четвртка у згради Министарства за дијаспору одржавају се јавне промоције и сусрети на којима се представљају књижевни ствараоци и уметници из дијаспоре.

● Пету годину за редом Министарство за дијаспору је покровитељ признања Златна значка КПЗ, чији лауреати су културни и уметнички ствраоци из Србије и нашег расејања.

Спомен плоча Милеви Марић Ајнштајн у Цириху – Министарство за дијаспору је организовало и финансирало израду спомен плоче Милеви Марић Ајнштајн, која је постављена на гробном месту у Цириху. Свечано откривање и освећење спомен плоче обављено је 14. јуна 2009. године у Цириху,  а потом је одржана и  свечана академија у културном центру „Хелфереи“ у Цириху.

● Подршка  кампањи за пласман Ђавоље Вароши у седам светских чуда. Од 12. фебрура до 20. марта 2009, у згради Министарства за дијаспору одржана је изложба  фотографија и скулптура Ђавоље Вароши. Повод за изложбу је огроман допринос дијаспоре у  пласману Ђавоље вароши на изузетном 11 месту у свету, а првом у Европи светског избора за Седам светских чуда природе. Министарство је анимирало  наше људе из дијаспоре да гласају како како би се Ђавоља варош задржала у самом врху и пласирала у финално такмичење.

● Остварена пословна сарадња са ТВ СВЕТ ПЛУС у вези снимања серијала емисија «Ми и наши ресурси» у којима ће бити престављени потенциајли општина и градова у Србији и посебно снимљене активности Центара за дијаспору при РПК и најуспешније фирме отворене капиталом из дијаспоре.

Слање уџбеника за школе српског језика – У децембру  2008. године одељењима допунске наставе на српском језику послато је 56 пакета књига са око 3.000 примерака уџбеника из предмета српски језик и математика, од 1-8 разреда, Завода за издавање уџбеника у Београду и издања Креативног центра из Београда. Књиге су упућене у допунске школе српског језика у Вуковару, Чикагу, Лондону, Цириху, Торонту, Мечелену у Белгији, као и црквеним општинама где је организована настава српског језика у Аустралији.

● Реализован је пројекат Бесплатног студирања студената из дијаспоре на факултетима и високим школама у Србији, до 5. маја 2009. године, 24 факултета и виших школа у Србији понудили су упис за око 100 студената из дијаспоре.

● Подршка и учешће на културној манифестацији „14. Европска смотра српског фолклора“ у Темишвару, одржаној  у мају 2009.године на којој је учествовало 33 српска Културно-уметничка друштва из 13 земаља Европе. Манифестација је значајна промоција српских обучаја, традиције и културе у свету.

ОРГАНИЗАЦИЈА И УЧЕШЋЕ У ХУМАНИТАРНИМ АКЦИЈАМА

● Хуманитарна акција Министарства за дијаспору и Српског савеза из Шведске, Летовање за српску децу са Косова. До сада је прикупљено око 65.000 евра, од дародаваца из дијаспоре и матице за бесплатно летовање српске деце из енклава на Косову у Баошићима у Црној Гори, јула и августа месеца 2009. године.

УЧЕШЋЕ У РАДУ ВЛАДИНИХ КОМИСИЈА

● Активно учешће на Оснивачким Скупштинама Асоцијација избегличких и других удружења Срба из Хрватске. У питању су две асоцијације. Тема „Повратак станарских права; обнова ратом оштећене имовине; враћање запоседнутих имања; исплата пензија идругих давања; примена међународних споразума; учешће на локалним изборима.“. Учешће у акцији анимирања избеглица из Хрватске које живе у Србији да учествују на локалним изборима у тој земљи у мају 2009.године.

● Активно учешће представника Министарства за дијаспору у раду Међудржавних комисија за заштиту мањина између Србије и Мађарске и Србије и Хрватске.

М И Н И С Т А Р

мр Срђан Срећковић

Kada korisnik mobilnog telefona postaje žrtva kriminalaca! Ne pozivajte broj koji počinje sa 39!

MOLIM VAS PRENESITE OVU INFORMACIJU STO VECEM BROJU LJUDI

“ Zrtva je 22.11.2009.na svom telefonu primetio neodgovoren poziv na telefonski broj… +393193260013  +393193260013 .. “

Dozvolite da vas upozorim na nov oblik kriminalnih radnji – ovo se vec uveliko dogadja po Evropi a evo, stize i do nas.

Tok nelegalnog rada je ovakav: korisnik mobilnog telefona dobije, u nekom trenutku na svom mobilnom telefonu, propusteni poziv.

Do toga moze  doci tako da telefon stvarno  zazvoni, a moze i da ne zvoni. Uglavnom korisnik dobije propusteni poziv.
Kada korisnik mobilnog telefona pogleda broj koji zove i kada taj broj počinje +39…,
+390…, +391…, + 392…, +393…, +394… i tako dalje  (u ovom primeru, koji mi je poznat  telefonski broj je bio:

+393193260045  +393193260045 ) i ukoliko  korisnik taj poziv odmah izbrise, tim potezom se osigurao i uradio pravu stvar.

Ukoliko pak korisnik  mobilnog telefona pozove broj  propustenog poziva, korisnik mobilnog telefona postaje  zrtva
kriminalaca. U prethodnom slucaju koji mi je poznat, kolega je svojim odgovorom na propusteni poziv izgubio vise od 2.000 EUR.
Određeni brojevi iz gore navedenih grupa uvlace korisnika u situaciju da, kada pozove te brojeve, ne moze da  prekine poziv i tako

napravi ogromni trosak na svom racunu.

Brojne prijave MUP potvrdjuju da se broj  ljudi koji odgovara na ovakve pozive povecava iz dana u dan i da korisnici mobilnih telefona
sami sebe guraju u finansijske probleme i postaju zrtve kriminalaca. U nadi da cemo spreciti da se ovo dalje desava, molim vas da sa
sadrzajem ove poruke upoznate sto vise ljudi.

—– —————–

Milica Tomic
Biro za medjunarodnu saradnju i EU integracije
Kabinet ministra
Ministarstvo unutrašnjih poslova
Republike Srbije