POVODOM 40 GODIŠNJICE SMRTI JOSIPA BROZA TITA

SVE BIOGRAFIJE O TITU U KOJIMA SE ZAOBILAZI TRST, ČAK GA SE I NE SPOMINJE, SU PROMAŠAJ NAJBITNIJIH ČINJENICA KOJE SU SUDBONOSNO UTICALE NA NJEGOVU BIOGRAFIJU KAO I NA RAZVOJ JUGOSLAVIJE. ONI KOJI ČITAJU TAKVE BIOGRAFIJE A NISU ZAPAMTILI 1948 INFORMBIRO PA POTOM NI GUBLJENJA POLOVINE TRSTA, ONOG DELA KOJI JE PRIPADAO JUGOSLAVIJI STVARAJU POGREŠNU SLIKU I O TITU I O JUGOSLAVIJI I O KOMUNIZMU KAO I O DOSTIGNUĆIMA TITOVE POLITIKE.

ZAŠTO JE TO VAŽNO ZNATI?

ZATO ŠTO JE 1948 SPROVEDEN INFOMBIRO A POTOM GUBLJENJE TRSTA ŠTO JE PRESUDNO UTICALO NA CELOKUPNI DALJI RAZVOJ JUGOSLAVIJE I STVARANJE O TITUA LIČNOSTI KOJI JE DOSTIGAO VRTOGLAVE VISINE.

ŠTA SE TADA U STVARI DEŠAVALO?

DA BI SE NA TO ODGOVORILO MORA SE ZNATI DA SE TADA ZAPAD OSEĆAO, SPRAVOM, UGROŽEN OD KOMUNISTIČKOG SISTEMA, IDEOLOGIJE I GLOBALIZACIJE ISTOG POD STALJINOVIM I MAO ZE TUNGOVIM VOĐSTVOM. TU JE ZAPAD BIO VEOMA ZAINTERESOVAN DA SPREČI DALJE NAPREDOVANJE KOMUNIZMA SA CENTRALNIM UPRAVLJANJEM ODNOSNO GLOBALIZACIJU KOMUNISTIČKE IDEJE. NEMAČKA, U TU SVRHU, DOBIJA MARŠALOV PLAN I AKO JE BILA PREDVIĐENA DA BUDE AGRARNA ZEMLJA NA KOJU BI PADALE RAKETE SA NUKLEARNIM BOJEVIM GLAVAMA, KOJE BI SE PREDSUSRETALE ISPALJIVANEM IZ FRANCUSKE BI RUŠILE SOVJETSKE NA NEMAČKOJ TERITORIJI. U TO VREME POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA NASTAJE, VELIKIH RAZMERA, SUŠA. POŠTO SE SVE PLANIRALO U MOSKVI, BILA JE MOSKVA KRIVA ŠTO U SRBIJI NIJE BILO ŽETVE ZBOG CENTRALNOG PRIVREDNOG UPRAVLJANJA. BUKVALNO SU SE ČISTILI SELJAČKI TAVANI, SVAKA ZAKLATA SVINJA MORALA SE PRIJAVITI VLASTIMA- KO TO NIJE URADIO BIVAO JE DEPORTOVAN NA GOLI OTOK. KOMŠIJA JE KOMŠIJU DENOCIRAO. SITUACIJA U ZEMLJI JE BILA NESNOŠLJIVA. U TAKVOJ SITUACIJI KOMITET KOMUNISTIČKE PARTIJE NA ČELU SA JOSIPOM BROZOM TITOM DONOSI ODLUKU DA SE JUGOSLAVIJA ODCEPI OD CENTRALE U MOSKVI ODNOSNO STALJINA. DEŽURNI KRIVAC JE PRONAĐRN. DESET HILJADA JUDOSLAVENSKI OFICIRA SU POZATVORILO, PREKO NOĆI, I TAKO SE TITO SPASIO DA GA NAROD NE „LIČUJE“ ODNOSNO NE DOĐE DO POBUNE.

ALI PRETILO JE DRUGO ZLO. JUGOSLAVIJA JE BILA MALA A STRAH VELIK OD NAPADA SOVJETSKOG SAVEZA PREKO RUMUNIJE I MAĐARSKE. MALO KO JOŠ ZNA DA JE POSRED TRSTA TEKLA BODLJIKAVA ŽICA KAO I U BERLINU, DA JE TRST BIO PODELJEN NA JUGOSLOAVENSKI I ITALIJANSKI DEO. U BORBI PROTIV FAŠIZMA JE JUGOSLAVENSKA NARODNA ARMIJA PODNELA VELIKE ŽRTVE. AMERIKANCI SU U TOJ SITUACIJI PODNELI U UN ZAHTEV DA SE TRST UJEDINI U JEDAN ITALIJANSKI GRAD. TEŠKO JE BILO DATI ZA ZELENIM STOLOM TO ŠTO SE TOLIKIM ŽRTVAMA PLATILO. VODILE SU SE ŠIROM JUGOSLAVIJE DEMONSTRACIJE U KOJIMA SAM UČESTVOVAO I JA KAO DEČAK OD 8 GODINA ZNAJUĆI SAMO DA ĆE NAM SE TRST OTETI UKOLIKO NE DEMONSTRIRAMO. UČITELJICE SU NAS IZVELE NA TRG GDE SMO SE PRIDRUŽILI RADNICIMA. ALI SVE JE BILO UZALUD. U UJEDUNJENIM NACIJAMA STALJIN SE SUZDRŽAO GLASA I TRST JE PRIPAO ITALIJI.

DA BI AMERIKANCI UMIRILI SRBIJU DALI SU TITU BESPLATNE KREDITE PA MISLIM ČAK I NEPOVRATNE. STVARAO SE KOMUNIZAM SA NAVODNO LJUDSKIJIM OBRAZOM KAKO BI ZAPAD STVORIO PUFER ZONU IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA ODNOSNO KOMUNIZMA I KAPITALIZMA. UZ TO JE PROPAGIRAO IDEJU DA SVAKA ZEMLJA IMA PRAVO NA SVOJ SPECIFIČNI PUT U KOMUNIZAM. PO MOM MIŠLJENJU JE CIA BILA ORGANIZATOR NESVRSTANIH KAKO BI SE IZBEGAO DIREKTAN DODIR I KONFLIKT SA TOTALITARNIM KOMUNISTIČKIM ZEMLJAMA. TITO JE DOŽIVEO, ZAHVLJUJUĆI TAKVOJ SVETSKOJ KONSTALACIJI(GEOPOLITIKI) DA BUDE ČAK POSREDNIK IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA. OTUDA ZAPADNI STIL OBLAČENJA I ŽIVOTA DOK JE NARODU PREPOVEDAO VRLINE SKROMNOSTI KOMUNIZMA. PIO JE VINO, VISKI I PUŠIO KUBANSKE CIGARE DOK JE NARODU PREPOVEDAO VODU ODNOSNO PREDNOSTI KOMUNIZMA. AMERIKA MU JE NA TOM PUTU PRUŽALA VELIKU PODRŠKU A VEROVATNO I U DETALJE KROJILA POLITIKU. OTVORENE SU GRANICE I MOGLO SE PUTOVATI U SVE ZEMLJE SVETA. REDOVI PRED RADNJAMA SU NESTALI. KOMU SE NIJE SVIĐALO U JUGOSLAVIJI MOGASO JE RADITI NA ZAPADU. U NEMAČKOJ JE RADNIK MOGAO ZARADITI VIŠESTRUKO NEGO U JUGOSLAVIJI I TAKO MU NISU ZAMERALI NA BURŽOASKOM ŽIVOTU JER SU SE MNOGI PA I MASE NADALE DA ĆE MOĆI TAKVIM ŽIVOTOM ŽIVETI. STANDARD SE RAZANTNO PODIGAO I BIO IZNAD STANDARDA KOMUNISTIČKIH ZEMALJA. TAKO JE TITO POSTAO UZOR KAPITALISTIČKOG SISTEMA. KOMUNIZAM JE IZGUBIO NA SNAZI JER NAROD KOMUNISTIČKIH ZEMALJA JE MOGAO SAMO DA ZAVIDI JUGOSLAVENIMA KAO I ISTOČNI NEMCI ZAPADNIM. TU JE POČELA PROPAST KOMUNISTIČKOG SISTEMA. IZ ISTIH RAZLOGA SE ISTOČNA NEMAČKA PRIPOJILA ZAPADNOJ NEMAČKOJ BEZ KRVOPROLIĆA. SA GUBLJENJEM TE ULOGE IZGUBLJEN JE I RAZLOG ZAPADA DA I DALJE PODRŽAVA SOCIJALISTIČKI SISTEM. POSLE PADA BERLINSKOG ZIDA BILO JE SASVIM LOGIČNO DA SE RASPADNE I SOCIJALISTIČI SISTEM JUGOSLAVIJE A I SOVJETSKOG SAVEZA! A I MNOGI DRŽAVANICI NESVRSTANIH SU SRUŠENI SA VLASTI. SUNOVRAT JUGOSLAVIJE I NESVRSTANI BIO JE RAZANTAN KAO I POČETAK

Dušan Nonković Teodorović

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: