“Природна Албанија” тражи Улцињ

“Природна Албанија” тражи Улцињ

Текст објавио | 09/06/2013 | 0

Албанска застава

Албанска застава

Подгорица – Платформа “Природна Албанија” предвиђа и да Улцињ буде проглашен за слободан град између Албаније и Црне Горе, а Прешевска долина да се припоји Албанији.

То каже албански политичар Кочо Данај челник листе “Природна Албанија” који планира да до новембра преда петицију са милион потписа западним владама да помогну његов пројекат.

У изјави подгоричком “Дану” казао је да реализација такве идеје неће донети нови рат на Балкану, већ се стабилизовати регион, како је навео, исправљањем историјске неправде према албанском народу.

Према његовим речима, суштина платформе је уједињење Косова са Албанијом, уједињење Албаније и источне Македоније, стварање слободне регије Камерија између Грчке и Албаније, те припајање Прешевске долине Албанији.

Он је навео да Улцињ никада није био црногорски град.

“Берлински конгрес 1878. године није одлучио да Улцињ припадне Црној Гори. Тако нешто је урађено неколико година касније. Такође, документи из архива турске државе показују да је Улцињ Црној Гори дат уз стогодишњу концесију. Дакле, наш захтјев је потпуно легитиман”, сматра Данај.

Одлуком Лондонске конференције 1912. године, којом је проглашена независност Албаније, како додаје, та држава је закинута у својим природним границама.

Данај сматра и да би црногорски политичари требало да помогну Албанији да оствари пројекат “Природна Албанија”.

“Не смемо заборавити да су албански гласови били од кључног значаја за постизање цифре од 55 одсто на црногорском референдуму о независности. У то време Албанија је охрабрила Албанце у Црној Гори да гласају на референдуму. У међувремену, Влада Црне Горе Албанцима не признаје право ни на општину Тузи”, казао је он.

Танјуг

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: