Sve je ostalo isto samo su se demagozi promenili.

RTS: Oko Magazin: Smrt u Lageru, 80 godina od streljanja u Kraljevu-kao i o samitu nesvrstanih…

Emitovano 14.10.2021. svedoči svojim sadržajem da Jugoslavija odnosno Srbija nikad nije bila suverena zemlja da su se samo smenjivali demagozi od tada pa do današnjih dana. Mada to nije bio cilj te emisije.

Kako inače objasniti da se u čitavih 80 godina od streljanja u Kraljevu samo jedan, jedeini film snimio 1975. Kako objasniti da se do današnjih dana nije podiglo nešto poput Holokausta u Izraelu ili barem poput centralnog spomenika seäanja na žrtve u Jermeniji. Zar su naše žrtve drugorazredne ili čak trećerazredne!? Odgovor je jednostavan koliko i logičan. Izrael odvaja 4% državnog budžete za sećanje na žrtve a naše vlade ne samo da ni približno toj meri nisu odvajale za sećanje na žrtve već je čak i ova aktuelna vlada ne dozvoljava (i pored toga što se čeka već više od 80 godina) da se izgradi u Beogradu centralni spomenmuzej sećanja na žrtve a kamoli zid jda. Ako se uzme u obzir da je Fond dijaspore nudio financiranje izgradnju u milionskim iznosima a da nije dobio prostor u Beogradu onda to može govoriti samo o činjenici da nam vlada nije suverena a stim ni Srbija ili da radi u tuđem interesu a ne u interesu svog naroda. Možda će se reći da se tako nešto podiže u Dvorima odnosno u blizini Jasenovca ali molim vas lepo; zašto onda niste održali sednicu Samita nesvrstanih tamo već ste je održali u Beogradu! Ne samo da je to velika sramota što se žrtve izdvajaju, možda je ispravnije reći skrivaju daleko od svetske javnosti pa i od oka nesvrstanih! Onda ne treba da se čudimo što nam se zločini ponavljaju pa ako nastavimo ovako ponavljaće se sve dok nas ne nestane. Ovo ne piše neko iz dokonih razloga već sin streljanog u Kraljevu kojem je sada 81. godina života a koji celo ovo vreme, ceo svoj životni vek gleda i posmatra ovu komediju oko podizanja centralnog mesta posvećenog svim žrtvama. Krajnje je vreme da i naš parlament donese odluku da se odvoji 4% ukupnog budžeta za financiranje sećanja na naše žrtve!

E sad nešto i o tim famoznim nesvrstanima! Tu treba imati na umu Trst koji je posle drugog svetskog rata bio kao i Berlin bodljikavom žicom podeljen grad. Za oslobođenje Trsta je izginulo mnogo pripadnika Narodnooslobodilačke vojske te je polovica pripala Jugoslaviji! Zašto se ta činjenica prećutkuje? Zašto ako ne zato što ne paše u dogmu o osnivanju nesvrstanih kao neka vrsta suverenih zemalja, koje nisu to ni tada bile a nisu ni danas.

Šta se desilo? 1947. je bila velika suša. Komunisti uz vrlo delovanje skojevaca čistili su po selima tavane od žita. Zabranjeno je bilo klanje svinja, dešavale su se mnoga denuciranja-mnogi su zavrđili u zatvorima-Glad je bila velika, mleko se delilo na tačkice -u radnjama nije bilo skoro ničega za kupiti-kada bi ponešto stiglo, da bi nešto dobio, morao si već u 3 sata izjutra čekati u redu pa do osam kad su se radnje otvarale. Za celokupnu situaciju je komunistički komitet optužio Rusiju i centralno upravljanje i planiranje u Moskvi. Ruska vojska je morala napustiti Jugoslaviju po naređenju vrhovne komande što je i učinila. U toj situaciji Amerika iznosi problem Trsta pred UN sa predlogom da pripadne u celosti Italiji. Staljin se pri glasanju u UN suzdržao i Trst je bio izgubljen. Kao dečkić od 8 godina sam sa razredom izveden u centar grada gde je već bilo „more“ ljudi koji su glasno ptotestovalo; zona A zona Be to su naše obadve-Trst, prst itd.

Vrhovni štab se plašio odmazde Staljina i strahovao od napada Ruskih satelita, Mađarske, Rumunije, i Bugarske. Amerika je strahovala od komunističkog pokreta koji je zahvatio kako Rusiju tako i Kinu a i mnoge druge države. Da bi te sve te države, potencijalne saveznike Rusije i Kine ovojila iz tog procesa, Amerika je preduhitrila taj proces i osniva iz senke pokret nesvrstanih. Tito je prihvatio gubljenje Trsta ali je zato dobio od Amerike beskamatne kredite. (Sa kosovom bi nam se moglo desiti isto). Trgovine su tako reći preko noći bile popunjene različitom robom a Zapad je hvalio Jugoslavenski komunizam nazivajući ga komunizmom sa ljudskim obrazom. Kad je pao Berlinski zid Blok nesvrstanih država, postao je Americi nepotrebne te dolazi do razaranja Jugoslavije. Pošto ponovo dolazi do sve većeg uticaja Rusije i Kine počinje se ponovo sa oživljavanjem Nesvrstanih. Sve je ostalo isto samo su se demagozi promenili.

To se najbolje vidi izVidea;

Dušan Nonković Teodorović

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: