Летимични прелет је најкраћи пут у заборав а што се заборави то се зло и понови! Што се не погледа на то се не може ни сећати а стим ни знати зашто нам се злочини, прогроми и геноциди понављају!

Објављено треће, измењено и допуњено, издање књиге ИДЕНТИТЕТИ ЖРТАВА СТРЕЉАНИХ У КРАЉЕВУ ОКТОБРА 1941. Летимични прелет је најкраћи пут у заборав а што се заборави то се зло и понови!

Posted on Oktober 15, 2021 by dijaspora | Bearbeiten

Ist möglicherweise ein Bild von Text

Музеј жртава геноцида

5. Oktober um 19:35  ·

Објављено треће, измењено и допуњено, издање књиге ИДЕНТИТЕТИ ЖРТАВА СТРЕЉАНИХ У КРАЉЕВУ ОКТОБРА 1941.Силвије Крејаковићпосвећене обележавању тужне 80. годишњице масакра извршеног у октобру 1941. године у Краљеву

👇

Музеј жртава геноцида саопштава да је из штампе изашло треће, измењено и допуњено, издање капиталне научне студије историчарке Силвије Крејаковић под насловом ,,Идентитети жртава стрељаних у Краљеву октобра 1941ʼʼ.Ова драгоцена и јединствена научна студија објављена је као допринос Музеја жртава геноцида обележавању наступајуће тужне 80. годишњице краљевачког масакра над цивилима који су средином октобра 1941 године у том граду починиле немачке нацистичке окупационе власти и оружане снаге.Научна студија госпође Крејаковић садржи до сада нацеловитију и најутемељенију анализу једног од највећих ратних злочина почињених над недужним цивилима на подручју Републике Србије током свеукупног трајања Другог светског рата.Она је, истовремено, истинска ризница информација и знања, али и позив савременим генерацијама да се одговорно, објективно и трајно сећају невиних краљевачких страдалника.

👇
👇

Рецензент ове научне студије је академик проф. др Љубодраг Димић, шеф Катедре за историју Југославије у оквиру Одељења за историју Филозофског факултета Универзитета у Београду, који је у анализи научног истраживања госпође Крејаковић преточеног у ову капиталну студију посебно нагласио и:,,Уместо политичке употребе и лицитирања бројем убијених и именима жртава, пред нама је истраживачки резултат који одликује прецизност у утврђивању чињеница, околности, контекста“.Ово прворазредно драгоцено научно дело објављено је као прво у новоуспостављеној едицији Музеја жртава геноцида под називом Sine ira et studio (лат. – без гнева и пристрасности) у оквиру које ће бити објављивана најзначајнија научна дела изворно настала на српском језику.Извршни уредник издавачке делатности Музеја жртава геноцида је историчарка Александра Мишић,Аутор идејног решење корица књиге је наш истакнути графичар др ум Никола Радосављевић. Објављивање овог капиталног дела у потпуности је омогућио ,,Телеком Србија“Књигу, по цени од 750 динара, можете купити у просторијама Музеја жртава геноцида, а по нешто вишој цени у објектима књижарског ланца ,,Делфи“ широм Србије.Такође, књигу можете и наручити и на и-мејл izdavastvo@muzejgenocida.rs након чега ће вам, уз поштанске трошкове, бити прослеђена на приватну или пословну адресу.

👇
👇
👇

Извод из рецензије академика проф. др Љубодрага Димића:Почев од 1945, град Краљево обележава свој трагични „октобар 1941“. И ма како изгледало да је проблематика тог догађаја одавно постала историја, прошлост испуњена сећањима и болом, покушај његовог истраживања и рационализације броја жртава показује у којој је мери то и данас догађај који није ослобођен политичности. У „конструкцији сећања“ на жртве злочина у Краљеву 1941, важно место су свих претходних деценија имали политичари и пропагандисти, а тек делом и историчари. На тај начин, истраживање које је обавила колегиница Крејаковић неминовно је отворило и важно питање односа према прошлости коју истражују (тај однос мора бити рационалан и критички) и односа политичара према догађајима који обележавају (тај однос мора бити испуњен пијететом према жртвама). „Истицање“ произвољног броја погубљених у Краљеву 1941, без инсистирања на његовом повезивању са именима свирепо побијених људи, само је још један од видова дехуманизације жртава „краљевачког октобра“ и њихова даља увреда. Тој лошој и распрострањеној навици, истраживање колегинице Крејаковић „стаје на пут“.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: