Prelistajte uz pomoć Sputnjika knjigu o hrišćanstvu na Kosovu koja je uzbunila Prištinu

https://rs-lat.sputniknews.com/vesti/202007281123094389-prelistajte-uz-pomoc-sputnjika-knjigu-o-hriscanstvu-na-kosovu-koja-je-uzbunila-pristinu/?fbclid=IwAR2QgPOay_KvriQsdPVcnc8yJ5o5E3iQyRuZVJAZwiM4Na8ebKS6nWLkSNs

Prelistajte uz pomoć Sputnjika knjigu o hrišćanstvu na Kosovu koja je uzbunila Prištinu

© Foto : Budućnost Srbije/instagramVesti07:59 28.07.2020(osveženo 08:06 28.07.2020) Preuzmite kraći link41022Pratite nas

Knjiga „Hrišćansko nasleđe na Kosovu i Metohiji: Istorijsko i duhovno srce srpskog naroda“, zbog koje je Priština nedavno uputila protestnu notu Evropskoj komisiji, od sada je dostupna i u digitalnoj formi.

Knjiga o baštini Srbije na Kosovu i Metohiji, njenom srcu u srednjovekovnim vremenima i kroz otomansku dominaciju, koja predstavlja najstariju i najbogatiju riznicu srpske srednjovekovne istorije i kulture sada je dostupna za onlajn prelistavanje.

Ovo delo, koje se prvi put pojavilo 2015. godine u štampanom izdanju, u središte medijskog interesovanja došlo je nedavno, kada je komesar EU za pregovore o proširenju Oliver Varheji podelio sliku sa sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, na kojoj se u pozadini vidi izložena knjiga o nasleđu na KiM. https://platform.twitter.com/embed/index.html?dnt=false&embedId=twitter-widget-0&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1283775110252560384&lang=sr&origin=https%3A%2F%2Frs-lat.sputniknews.com%2Fvesti%2F202007281123094389-prelistajte-uz-pomoc-sputnjika-knjigu-o-hriscanstvu-na-kosovu-koja-je-uzbunila-pristinu%2F&siteScreenName=rs_sputnik&theme=light&widgetsVersion=223fc1c4%3A1596143124634&width=550px

​Knjiga inače predstavlja kulturnu istoriju i nasleđe srpskog srednjovekovnog kraljevstva, kojim je vladala dinastija Nemanjić, njegov kulturni razvoj kroz vekove, a čije je srce bilo u Raškoj i na Kosovu, prenosi Tanjug.

Oliver Varhelji i predsednik Srbije Aleksandar Vučić

© Foto : Budućnost Srbije/instagramDa se više ne ponovi! Priština traži izvinjenje EU zbog knjige o hrišćanstvu na KiM /foto/

Reč je o delu na 1.008 stranica, u izdanju Sebastijan Pres-a, čiji osnivač je Zapadna eparhija Srpske pravoslavne crkve u Zapadnoj Americi.

Kao suizadavači se navode Institut za balkanske studije, Srpska akademija nauka, Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Severnoj i Južnoj Americi, Fakultet pravoslavne teologije u Beogradu i drugi.

Među više autora tekstova u knjizi najistaknutiji su Dušan T. Bataković, Gojko Subotić, Dimitrije Bogdanović, Alek Dragnić, Slavko Todorović, Tomas A. Emert, Sima M. Ćirković, Artur Evans, G. K. Česterton, Atanasije Jevtić, Rebeka Vest, Stamatis Skliris, Radovan Samardžić, Dimitrije Đorđević, Sava Janjić i drugi.

Ova knjiga je bila nagrađeni projekat dijaspore na Beogradskom sajmu knjiga u 2015. godini, kada je i objavljena i njena štampana verzija. Knjiga je podeljena u osam poglavlja i može se onlajn prelistati na ovom linku.

U prvom poglavlju „Duhovni zakoni i estetska insignija Kosova i Metohije“ govori se o teritorijama bivše Raške i na KiM, gde se nailazi na vidljive znamenitosti koje svedoče o srednjovekovnoj veličini Srbije.

Zastave Albanije i Kosova u Prištini

© Tanjug / Filip KrainčanićPriština uputila notu Evropskoj komisiji zbog knjige na stočiću

Drugo poglavlje „Kosovski zavet i istorijska sudbina Srbije“ govori o tome da je kosovski novi zavet izražen u srpskom stilu i kroz srpsko iskustvo.

Treće poglavlje je posvećeno Kosovskom boju, gde se naglašava da su ubijeni i osmanski sultan Murat i kralj Srbije, te da pobeda nije bila dodeljena ni Turcima, niti Srbima.

Četvrto poglavlje „Memorandum na Kosovu i Metohiji“ svedoči o Hristovoj Crkvi među srpskim narodom, koja je, kako se navodi na sajtu izdavača, delila sudbinu svog naroda tokom istorijskog, kulturnog i duhovnog postojanja.

„Srpski srednjovekovni gradovi i sveti hramovi Kosova i Metohije“ je naslov petog poglavlja ove knjige, u kome se navodi da je Kosovo i Metohija bilo sedište srpskog kraljevstva i imperije i da je tako predstavljeno kroz istoriju u svim najvećim evropskim mapama, uključujući one za vreme vladavine Osmanske imperije od 1459. do 1912. godine.

© Sputnik / Dejan SimićAlbanci sumanutim potezom dokazali da na Kosovu postoji samo srpsko nasleđe

U šestom poglavlju se govori o istoriji, identitetu i nasleđu, dok je sedmo poglavlje fokusirano na period Srbije nakon Kosovskog boja iz 1389. godine.

Osmo i poslednje poglavlje ovog dela je naslovljeno „Savremeni računi obnovljene patnja ili mučeništva“ u kome se kaže da je Kosovo postalo opšti izraz koji označa složen problem i u kome se zapravo istorija suočava sa našom stvarnošću.

Knjiga koja je izazvala burne reakcije Prištine je u vlasništvu Misije Republike Srbije u Briselu, gde je, inače, već godinama vidno predstavljena u kancealriji ambasadora Srbije pri EU.

1022

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: