AKO SI IZGUBIO SMISAO VEROVANJA U VERU I BOGA, POKUŠAJ DA POĐEŠ OVIM PUTEM;

AKO SI IZGUBIO SMISAO VEROVANJA U VERU I BOGA, POKUŠAJ DA POĐEŠ OVIM PUTEM;

SASVIM JE NORMALNO AKO TI SE DESILO DA SI IZGUBIO SMISAO VEROVANJNJA U RELIGIJE MA KAKO DA SE ONE ZVALE. TO I NIJE TOLIKO BITNO AKO NISI IZGUBIO VERU U SMISAO ŽIVOTA I U SEBE. TA ČINJENICA DA JE BUDIZAM NEKOLIKO HILJADA GODINA STARIJI OD HRUŠĆANSTVA A HRIŠĆANSTVO STARIJE OD ISLAMA, STARI ZAVET STARIJI OD NOVOG ZAVETA, TO SAMO SVEDOŠI DA ČOVEČANSTVO JOŠ NIJE NAŠLO IDEALNU FORMU VEROVANJA I VERODOSTOJNOSTI U KOJU BI, BEZ DVOUMICE I IKAKVE SUMNJE, NAROD PRIHVATIO!

DA BI NAŠAO SMISAO SVOG POSTOJANJA VAN POHLEPE ZA MATERIJALNIM, VIŠEM, VEĆIM SVE DOK SE NE SLOMIŠ NA NEPRIRODNIM POTREBAMA, EGOIZMU I POHLEPI POĐIMO OD PROUČAVANJA SAMOG NASTANKA POTREBE ZA RELIGIJOM.

PRVO ŠTO JE PRA ČOVEK UGLEDAO, BILO JE SUNCE. ONO GA JE BUDILO GREJALO I ODREĐIVALO VREME KAD DA SE UPUTI SVOJEM SKLONIŠTU ZA SPAVANJE KAKO GA NE BI U POMRAČINI POJELE DIVLJE ZVERI. KAD BIH PADALA KIŠA BILO BI MU HLADNO PA JE I TU OSETIO KOLIKO MU SUNCE ZNAČI. KAD BI NASTAJALA SUŠA BEZ OBLAKA I KIŠE GORELE BI ŠUME I LIVADE PA JE USTANOVIO KOLIKO JE NEMOĆAN BEZ SUNCA. TAKO JE POČEO DA GA OBOŽAVA, DIVI I STRAHUJE OD NJEGA. SA VREMENOM JE SHVATIO DA OD SUNCA ZAVISI I PLODNOST ODNOSNO ROD ILI RAĐANJE. OD TE ČINJENICE SE MOŽE POĆI DA JE PRVO VEROVANJE ČOVEKA BILO U SUNCE I RAĐANJE PA MU JE IZ POŠTOVANJA I ZNAKA ZAHVALNOSTI PRINOSIO RAZNORAZNE ŽRTVE. SHVATIO JE DA DOBIJA PA DA TREBA I DA DAJE. KADA BI SE DESILA GRMLJAVINA I SEVANJE MUNJA MISLIO JE DA JE NEGDE POGREŠIO PA SE ZA OPROŠTAJ MOLIO ZA NAKLONOST SUNCA, DA SE PONOVO POJAVI.

FARAONI SU VEĆ PRIJE NEKOLIKO HILJADA GODINA PRE HRISĆANSTVA VEROVALI U SUNCE. MOŽEMO SLOBODNO ZAKLJUČITI DA JE PRVA RELIGIJA BILA VEOVANJE U SUNCE, ČEMU SE PRIDRUŽILO I VEROVANJE U RAĐANJE. ALI JE SVREMENOM RAZUMEO DA GA NI SUNCE NI RODNOST NE MOGU SPASITI OD POHLEPE I NASILJA. DA BI SE TAJ PROBLEM REŠIO STARI ZAVET JE PREPOVEDAO IDEOLOGIJU, ZUB ZA ZUB, OKO ZA OKO ŠTO JE DOVELO DO SVEOPŠTEG HAOSA I MEĐUSOBNOG ISTREBLJENA. TU ČINJENICU JE, NARAVNO MNOGO KASNIJE, ISKORISTIO MAHATMI GANDI DA NAJVEĆU DEMOKRATIJU SVETA OSLOBODI KOLONIJALIZMA NA MIROLJUBIV NAČIN, BEZ ISPALJENOG METKA UKAZUJUĆI NA ČINJENICU DA AKO SE NASTAVI SA IDEOLOGIJOM; ZUB ZA ZUB, OKO ZA OKO DA ČE ONDA CEO SVET POSTAT KREZUBAV I SLEP. MEĐUTIM TO NIJE BILA IDEJA MAHADMI GANDIJA VEĆ HRISTA KOJI JE BLIZU 2000 GODINA PRIJE GANDIJA DOŠAO NA SVET SA IDEJOM; KO TEBE KAMENOM TI NJEGA HLEBOM ILI KO JE BEZ GREHA NEKA PRVI BACI KAMEN, KAD JE RULJA KRENULA DA KAMENUJE ŽENU ZBOG NAVODNE PRELKUBE. POŠTO SAMA VERA U SUNCE I RAĐANJE NISU SPREČAVALI BAHATOST I NASILJE POJAVIO SE NA ZEMLJI ISUS HRISTOS DA SPASE SVET OD SOBSTVENOG SAMOUNIŠTENJA PREPOVEDAJUĆI LJUDIMA DA POSTOJI I NEVIDLJIVA MOĆ KOJA UPRAVLJA SVETOM. PORED VERE U SILU VIDLJIVOG POSTOJI I SILA NEVIDLJIVOG; OSEĆANJA ČULA…STIM JE HRISTOS OTKRIO I TREĆU DIMENZIJU, OD KOJE ZAVISI BLAGOSTANJE KAO BOŽJI BLAGOSLOV. HRIŠĆANSTVO NASTAJE NA OSNOVI TROJSTVA, VERE U BOGA I SINA (SVE ŠTO SE RAĐA) I SVETOGA DUHA ODNOSNO DUŠEVNOST KOJA SE DEFINISALA SLJUBAVLJU I DOBROTOM, KO TEBE KAMENOM TI NJGA HLEBOM, NEK BACI PRVI KAMEN ONAJ KOJI JE BEZ GREHA ILI KO TEBI ŠAMAR TI NJEMU I DRUGI OBRAZ.

OD VERE U SUNCE I MNOGOBOŽSTVO OSTALA JE VERA U JEDNOGA BOGA SVEMOĆNOG A OD MNOGOBOŠTVA APOSTOLI I SVECI KOJI SU NA IKONAMA OBELEŽAVANI OKRUGLOM PLOČOM ZLATNE BOJE KOJA JE BILA SIMBOL SUNCA. ZA OSOBE OD POSEBNE NADARENOSTI I MOĆI SE MISLILO DA IM JE TU IZUZETNU SPOSOBNOST I MOĆ PODARILO SUNCE. MEĐUTIM TO SU BILI I PRVI NAUČNICI SA POSEBNIM SPOSOBNOSTIMA ZAPAŽANJA I IZVLAČENJA ZAKLJUČAKA IZ RAZNORAZNIH DOGAĐAJA I SITUACIJA. TAKVE OSOBE SU BILE I VOĐE NARODA PRIRODNIM ILI BOŽJIM AUTORITETOM, SNAGOM UMA PODARENOG OD BOGA. ONI SU BILI I PRONALAZAČI LEKA ZA SVE ANOMALIJE, BOLESTI. NAROD IH JE NAZIVAO SVECIMA I APOSTOLIMA. APOSTOLI SU PROUČAVANJEM I OŠTROUMSTVOM NAJAVLJIVALI, HODOM BOŽJIM PUTEVIMA, BOŽJE ZAKONE KOJI SU SE TUMAČILI BOŽJOM VOLJOM.

MEĐUTIM, POZNATO JE DA JE HRISTOS IZ CRKVE IZBACIO TRGOVCE SA NJIHOVIM NOVCEM I TEZGANA. OD TADA NASTAJE BORBA IZMEĐU DOBROČINSTVA I POHLEPNIH TRGOVACA KOJI SU SEBE SMATRALI, ZBOG MOĆI SVOG NOVCA, BOGOVIMA I U TOKU STOLEĆA SU IZGRADILI SVOJU KATEDRALU ZLA BEZ GRANICA, GDE MONETA JAČEGA ODREĐUJE ŽIVOT. RELIGIJA SE ODREKLA NAUKE A GOSPODARI ZLA SU JE PRISVOJILI DA BI SVOJOJ BOHLEPI ZA SILOM I NOVCEM UDOVOLJILI.

ČOVEČANSTVO JE PONOVO DOŠLO DO RUBA SVOJE PROPASTI. DA BI SE SPASILO POTREBAN JE POVRATAK NAUKE U SLUŽBU SVETOGA TROJSTVA; U IME OCA I SINA I SVETOGA DUHA! POTREBNO JE DA UM, DUH I SVETA DUŠEVNOST OVLADAJU MONETOM, KAKO BI MOGLA LJUBAV I DOBROTA HRISTA PONOVO VLADATI SVETOM.

Dušan Nonković Teodorović

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: