ИМА ЛИ ЂИРИЛИЦИ СПАСА + Video

Пажљиво сам послушао видео о тугопевки за ћирилицом и у најкраћем могу рећи, уместо одговора на ту тему која захтева докторат, следеће: Ту се не пориче да је ћирилица старија више хиљада година и од хришћанаства па ипак данас можемо рећи а да не грешимо да је црква односно да су њени велодостојници најзаслуженији за очување ћирилице. Али су и најодговорнији и највише допринели за њен суноврат јер су ставили већи акценат на догме а мањи на науку и ако је само наука Божји језик којим нам се господ обраћа како би боље разумели и себе и Бога како не би уништили и себе и свет. Свет не мирује, не стоји на истом месту нити једног момента. У сталном је развоју са којим су наши црквени великани морали ићи у корак па би се прво дошло до сазнања како своје е-маиле писати на ћирилици а не на латиници како што то још увек чинимо. Тада би цео пословни свет присвојио ћирилицу из напредно-привредних разлога. По том питању смо закаснили на воз па нам је сада свако крив што смо се касно пробудили. Исто то нам се десило и са Вуковом реформом. Језик је живо биће, свакодневно се откривају нове ситуације имајући за последицу нове речи. Тај старосрпски језик се толико удаљио од обичног човека или остао на месту тако да га није више ни разумео како треба. Настајали су нови појмови који су се туђинкама описивали јер наши црквени достојници нису налазили свој српски појам за нови назив новог имена или за опис нове ситуације. по мојем мишљењу, предуго су се одмарали на ловорикама старе ћирилице све док је народ није могао довољно разумети. Јер да ју је народ разумео Вукова реформа не би имала плодну подлогу да се ухвати, прими и развије латиница. Прокламацијама и наредбама не може се ништа па ни силом постићи а још мањ жалопојкама сачувати. Црквени великодостојници су постајали деспоти без да би се обазирали на апостоле науке које нам је сам Бог слао. Ми морамо поштовати младе научнике и иноваторе као највиши божји дар, благослов и гледати на њих као на апостоле наде па ће мо бити и у врху светских иновација и на светском тржишту конкурентни. Не смемо расипнички поступати са нашим генијима, као што се то поступило са Николом Теслом па ће мо стим очувати и ђирилицу.

Ко се тако расипнички односи према божјим благодетима не треба се чудити што нам ћирилица одумире а са њом и срби и Србија!

Све док нам на главним скретницама култутно привредног живота стоје, управљају њима, људи који су плаћени од страног фактора, да раде у туђем интересу, неће бити ђирилици спаса нити народу бољега живота!

Душан Нонковић Теодоровић

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: