Већ пар дана ова фотографија изазива огромну пажњу на друштвеним мрежама. Има доста негативних коментара

Већ пар дана ова фотографија изазива огромну пажњу на друштвеним мрежама. Има доста негативних коментара па желим да појасним да се овде не ради ни о каквом скоројевићству већ о етно-психичкој константи, о колективном несвесном, о најдубљим етнолошким особинама Срба које нас вежу за најстарију европску цивилизацију.

Наравно, ја не глорификујем ову врсту претеривања, само желим да упознам данашње модерно српство да постоје веома дубоки корени који се једним именом називају КУЛТ ПРЕДАКА, а понеки етнолози га зову КУЛТ МРТВИХ. По др Чајкановићу, култ предака (култ мртвих) је код Срба изнад свих других веровања и он прожима сва друга веровања. Ако прочитате “Српске громиле“ др Ђорђа Јанковића, схватићете да су Срби имали вишедневне церемоније сахрањивања и да су оне подразумевале игру и песму.

Ја сам лично доживео на сахрани свог деде у Г.Буковици код Ваљева да се после сахране запевало. Из великог броја кућа донето је по печено прасе или јагње на сахрану. До тада нисам видео толику количину печења на једном месту, као на сахрани свог деде. Такође сам присуствовао обедовању, ручку поред покојника деде-стрица, у истом селу. Нас тридесет (био сам дете) седело је и ручало поред сандука са отвореним поклопцем.

Сви наши кључни обичаји: ПОЛОЖАЈНИК и СЛАВСКИ ГОСТ представљају долазак умрлог претка кроз непозваног госта или путника намерника. Иако су Срби народ окренут соларном – суначаном, иако је цела симболика Срба соларна, на крају баладе превладава култ мртвих који су наши заштитници. Пандан томе јесте анђео заштитник у хришћанству.

Чак и ЛАПОТ – ритуално убиство стараца вршено је да би смо добили заштитника на оном свету а старац је одлазио на сопствену егзекуцију уз такозвани “магични смеј“ – осмех и радост.

Иако неки српски прастари обичаји данас изгледају неприхватљиво, они се суштински не разликују од хришћанског погледа на свет. Јер, третирају мртве као живе. У хришћанству се и не каже мртав него УПОКОЈЕН.

Овај човек на фотографији само је показао да дубоко верује да су његови преци живи. И то је цела поента. Е сад што је са храном претерао.. то смо ми – Срби, такви смо. Никад нисмо били рационални и умерени.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

Diese Seite verwendet Akismet, um Spam zu reduzieren. Erfahre, wie deine Kommentardaten verarbeitet werden..

%d Bloggern gefällt das: