Представљена књига архитекте и миротворца Војислава Девића

Представљена књига архитекте и миротворца Војислава Девића

16.02.2020 • 10:28 10:30 Извор: Dnevnik.rs НОВИ САД: Настала као плод троиподеценијског истраживања и рада архитекте, урбанисте, картографа и миротворца Војислава Девића, књига „Фрушка гора, трећа Света гора Европе и Медитерана“, која се, с једне стране, може сматрати огледалом суштинског историјског, културног, духовног и природног значаја Фрушке горе, а с друге и фрушкогорским заветом за даља истраживања њене јединствености и светости и за унапређење њеног правног статуса у Свету гору Србије, Европе и света, представљена је прексиноћ у препуној Читаоници Градске библиотеке. d Фото: D. Mrđanov

Осим Девићевих, у књизи су објављени радови и других аутора, попут владике бачког др Иринеја Буловића, Милана Парошког, Војислава Матића, Павла Станојевића… У њој су сабрани и новински чланци, текст неодржаног говора министра вера Војислава Миловановића припремљеног за проглашење Фрушке горе Светом 2003, као и 19 страница уговора између Националног парка „Фрушка гора“ и Европске групе „Геа“ којим је Фрушка гора требало на 109 година да буде дата на коришћење италијанској групацији, као прилог тексту о разоткривању и спречавање те продаје која би оставила далекосежне последице на тај геолошко-биолошко-геоклиматски-антрополошко-енергетски резерват.

Књига би се могла назвати узбуњивачком јер, упркос томе што је уговор о продаји Фрушке горе поништен, постоји велика шанса да у другом распореду политичких снага неко пожели поново да га примени, рекао је Војислав Девић.

Како је додао, она тежи томе да се Фрушка гора под хитно прогласи светом, зато што, када је нешто свето, то аутоматски значи да се тиме не тргује.

То би била црвена линија према свим властима да се не може трговати АП Војводином, казао је Девић.

У књизи је и стручни рад о последицама НАТО бомбардовања и мапа где су све пале бомбе по Фрушкој гори, алим нагласио је Девић, није све у њој  црно.

d

Фото: D. Mrđanov

Она говори и о светињама, светитељима, прелепој природи, славној историји и честитом народу. Књига треба да се прочита због чињеница и лепота које представља упознајући нас са самом Фрушком гором, толико моћном и неспорно Светом. Кроз њу читалац треба да се упозна и с лепотом вере и љубави Христове, посебно видљиве кроз монашки живот и снагу монашке молитве која се свакодневно изговара за све нас. Дајући нам огромно и о много чему ново сазнање, уједно је опомена и подстрек да се тргнемо и постанемо додатно активни у нашим животима, усмеравајући пажњу на догађаје око нас и пред нама. У временима у којима се природа око нас девастира, када се народи и цркве деле, светиње отимају, брат на брата окреће, књига нас позива на саборност, опрез, зајединичко деловање да сачувамо Фрушку гору и суживот, закључио је Војислав Девић.

На промоцији дела, које је издала Фондација „Матица мира”, а чији су суиздавачи „Стратег пројект” и Православна фондација, говорили су још проф. др Миодраг В. Вуковић и проф. др Александар М. Петровић.

З. Мл.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: