ОД РОДОСА ГДЕ СЕ РОДИЛО СУНЦЕ ПА СВЕ ДО ДАНСКЕ ОД ВЕЧНОСТИ ДАНА, ЖИВЕО ЈЕ ЈЕДАН НАРОД КОЈИ ЈЕ ОБОЖАВАО СУНЦЕ И ГОВОРИО ИСТИМ ЈЕЗИКОМ СРБСКИМ.

ОД РОДОСА ГДЕ СЕ РОДИЛО СУНЦЕ ПА СВЕ ДО ДАНСКЕ ОД ВЕЧНОСТИ ДАНА, ЖИВЕО ЈЕ ЈЕДАН НАРОД КОЈИ ЈЕ ОБОЖАВАО СУНЦЕ И ГОВОРИО ИСТИМ ЈЕЗИКОМ СРБСКИМ.

НИЈЕ ТАЈ НАРОД ПО СРБИЈИ И СРБИМА ГОВОРИО СРБСКИ ВЕЋ ЗАТО ШТО ЈЕ ВЕРОВАО У СУНЦЕ, РАЂАЊЕ И БОГА И ГОВОРИО ЈЕДАН ЈЕЗИК КОЈИ ЈЕ ТАДАШЊЕ СРБСКО ПЛЕМЕ ИСТО ГОВОРИЛО И ЗАДРЖАЛО ТАЈ ГОВОР ДО ДАНАШНЈИХ ДАНА.ТО НАМ ГОВОРЕ ИМАНА ДРЕВНИХ ГРАДОВА И РЕКА КОЈА СУ ИСТО ТАКО ЗАДРЖАЛА СВОЈЕ ИМЕ ЈЕЗИКОМ КОЈЕГ РАЗУМЕЈУ И ГОВОРЕ ДАНАШЊИ СРБИ. ТО НИЈЕ НЕКА БАЈКА ДА СЕ РАДИЛО О ИСТОМ ГЕНЕТСКОМ НАРОДУ ВЕЋ ТВРДА ЧИЊЕНИЦА КОЈУ ЈЕ ПРОФ. КЉОСОВ ПОТВРДИО СВОЈИМ ГЕНЕТСКИМ АНАЛИЗАМА.

УЗ ТО СВЕ, НЕ ТРЕБА ЗАНЕМАРИТИ ЧИЊЕНИЦУ ДА ЈЕ ФАРАОН ЕХНАТОН ТУ НЕГДЕ 1351 – 1334 ПРЕ НОВЕ ЕРЕ УЗДИГАО ДИСК СУНЦА ИЗНАД СВИХ БОГОВА И ТАКО РЕЋИ ПРОГЛАСИО СУНЦЕ БОГОМ НАД БОГОВИМА. (РА)

КО СЕ ПРОТИВИ ОВИМ ЧИЊЕНИЦАМА, ДУЖАН ЈЕ ОБЈАСНИТИ ЗАШТО, МАЛТЕ НЕ СВИХ ДРЖАВА ЕВРОПЕ, РЕЧ СУНЦЕ ЗАПОЧИЊУ СА ИСТИМ СЛОВОМ “С” АКО НИЈЕ ГОВОРИО ИСТИМ ЈЕЗИКОМ. И КОД ИТАЛИЈАНА И ШПАНАЦА И ПОРТУГАЛАЦА И ЕНГЛЕЗА И НЕМЦА И СКАНДИНАВСКИХ ЗЕМАЉА И РУСИЈЕ И СРБИЈЕ И МНОГИХ ДРУГИХ. ЗАШТО КОД СВИХ ДРЖАВА СТОЈИ СЛОВО ОДНОСНО ГЛАС “С” НА ПОЧЕТКУ РЕЧИ КОЈОМ ОБЕЛЕЖАВАЈУ СВОЈЕ СУНЦЕ АКО НЕ ЗАТО ШТО СУ СВИ НА САМОМ ПОЧЕТКУ СВОЈЕГ ЗВУЧНОГ СПОРАЗУМЕВАЊА ОЗНАЧАВАЛИ СУНЦЕ СА ИСТИМ ЗВУКОМ „С”. ШТО НАВОДИ НА ЗАКЉУЧАК ДА СЕ РАДИЛО О САМО НЕКОЛИКО СРОДНИХ ПЛЕМЕНА КОЈА СУ СЕ СПОРАЗУМЕВАЛА НА ИСТИ НАЧИН А КОЈА СУ СЕ ПРОШИРИЛА ПО ЦЕЛОЈ ЕВРОПИ ТЕ ЗБОГ ВЕЛИКЕ УДАЉЕНОСТИ ЈЕДНИХ ОД ДРУГИХ РАЗВИЈАЛИ СУ СВОЈЕ ДИЈАЛЕКТЕ. ВЕОМА ЈЕ ЧУДНО ПА И ГЛУПО ВОДИТИ РАТОВЕ У ИМЕ ДРУГОГ НАРОДА КАД СЕ ЗНА ДА СУ ТИ СВИ НАРОДИ РАЗЛИЧИТИХ ДИЈАЛЕКАТА УИСТИНУ ИСТИ ГЕНЕТСКИ НАРОД. ВЕРОВАТНО СЕ ПОДМЕЋАЛО ОД ПОТЕНЦИЈАЛНИХ ОСВАЈАЧА ТО ДА СЕ РАДИ О ТУЂЕМ НАРОДУ КАКО БИ СЕ ЛАКШЕ МЕЂУСОБНО УБИЈАЛИ.

ДА СУ СВИ НАРОДИ У ЕВРОПИ ТАКО РЕЋИ КРВНИ СРОДНИЦИ ГОВОРИ И ОВА ПРИЧА О РОДОСУ И ДАНСКОЈ.

РОД-ОС ДОЛАЗИ ОД РЕЧИ РОД, РЕЧИ КОЈУ И ДАНАС СРБИ РАЗУМЕЈУ КАО РЕЧ КОЈА ОБЕЛЕЖАВА РОД ИЛИ РОЂЕЊЕ СВЕГА ПА И СУНЦА А ДАНСКА ОБЕЛЕЖАВА ЗЕМЉУ У КОЈОЈ СУНЦЕ РАЂА ДУГ ДАН. ДАН КОЈИ ЗНА ДА ТРАЈЕ И ДО 6 МЕСЕЦИ НА СЕВЕРУ СКАНДИНАВИЈЕ. ИЗ ТОГА СЕ ДА, УЗГРЕД, ЗАКЉУЧИТИ ДА СУ И НОРВЕШКА И ШВЕТСКА БИЛЕ ДЕО ДАНСКЕ ТЕРИТОРИЈЕ.

ДА СЕ ВЕРОВАЛО У СУНЦЕ НИЈЕ НИШТА ШТО ЈЕ НАУЦИ НЕПОЗНАТО.

НА САМОМ СЕВЕРУ НЕМАЧКЕ ПРИ ОБАЛИ СЕВЕРНОГ МОРА ПОСТОЈИ И ДАНАС ГРАД СРБСКОГ ИМЕНА НАЗВАН ПО БРЕМЕНУ, БРЕМЕ ШТО ЗНАЧИ НА СРПСКОМ ТЕРЕТ А НА НЕМАЧКОМ ТА РЕЧ НЕ ЗНАЧИ НИШТА . КАД СЕ ТОМЕ ДОДА ЧИЊЕНИЦА ДА ЈЕ БРЕМЕ И ГРАД ТЕРЕТНЕ ЛУКЕ ОНДА ЈЕ ЈАСНО ДА СВАКО НОСИ СВОЈЕ БРЕМЕ, ТЕРЕТ, ПО ЧЕМУ ЈЕ ДОБИО ТАЈ ГРАД СВОЈЕ ИМЕ, РЕЧ КОЈУ НЕМЦИ НЕ РАЗУМЕЈУ ЗА РАЗЛИКУ ОД СРБА КОЈЕ КРИСТАЛНО ЈАСНО РАЗУМЕЈУ ШТА ЗНАЧИ ТА РЕЧ БРЕМЕ. А КАД СЕ ТОМЕ ДОДА И РЕКА ПО ИМЕНУ ВЕЗА КОЈА ПОВЕЗУЈЕ ГРАД БРЕМЕ ИЗ УНУТРАШЊОСТИ СА ГРАДОМ ЛУКОМ, БРЕМЕР ХАВЕН НА ОБАЛИ СЕВЕРНОГ МОРА ОНДА ЈЕ ЈАСНО ДА ЈЕ ТА РЕКА БИЛА ВЕЗА ИЗМЕЂУ ТА ДВА ГРАДА ПО КОЈОЈО ЈЕ ДОБИЛА И СВОЈЕ ИМЕ, ПО СВОЈОЈ ФУНКЦИЈИ ШТО ОПЕТ ЗНАЈУ САМО СРБИ, ШТА ЗНАЧИ ТА РЕЧ ВЕЗА. И АКО ЈЕ ТО ДАНАС НЕМАЧКИ ГРАД СА НЕМАЧКИМ ЈЕЗИКОМ НЕМЦИ НЕ ЗНАЈУ ШТА ТА ТЕ РЕЧИ; БРЕМЕ И ВЕЗА, ЗНАЧЕ. НЕМАЧКИ НАРОД РАВНИЦЕ И ТЕ ОКОЛИНЕ ГОВОРИ СТАРИМ ЈЕЗИКОМ СТАРОСЕДЕОЦА ТАКОЗВАНИ ПЛАТ ДОЈЧ. У ЊИХОВОМ ЈЕЗИКУ, СТАРОСЕДЕОЦА, ИМА ДОСТА ТИХ СТАРИХ СРПСКИХ РЕЧИ ПОПУТ; СЕДИ ДОЛ ГИБ МИР ВОДА ШТО ЈЕ ВЕОМА СЛИЧНО СРПСКОЈ РЕЧЕНИЦИ; СЕДИ ДОЛЕ ДАЈ МИ ВОДЕ. ТУ ИЗГЛЕДА РЕЧ ГИБ МИР НА ПРВИ ПОГЛЕД ДА ЈЕ НЕМАЧКА АЛИ КАД СЕ РЕЧ ГИБ УСПОРЕДИ СА ГИБАЕЊЕМ ТЕСТА ЗА НАШУ ГИБАНИЦУ СТВАР СТОЈИ ВЕЋ НЕШТО ДРУКЧИЈЕ А И ГИБАЊЕ КОЛЕВКЕ ПОТВРЂУЈЕ ДА ЈЕ И ТО СРПСКА РЕЧ. А ОНО МИР СЕ РАЗУМЕ ПО СЕБИ ДА ЈЕ ДОШЛА ОД РЕЧИ МИ ОДНОСНО МЕНИ. СТО ЗНАЧИ ДА ТА РЕЧЕНИЦА ЗНАЧИ; СЕДИ ДОЛЕ, ГИБАЈ МИ ВОДЕ, ОДНОСНО ДАЈ МИ ВОДЕ.

На северу немачке само овог пута на обали источног мора налази се Либек (Lübeck) град острво окружен рекама Траве и Вакениц која се улива у Траву, пред улазном капијом града.

О томе сам већ писао али неће бити на одмет да то поновим.

Либек се некада звао Лубица па се то латинично писано ц претворило у латиничко к те се називао Лубица па лубека и сад Лубек-то “у” се пише са две тачке изнад слова па се чита као пола у и пола и. Река Траве која се рачва те га опасује, чини од њега острво. Са једне стране јачом струјом Траве а са друге нешто слабијом и Вакениц реком која се улива у реку Траву пред источном капијом града речног острва. Ту су се тако рећи љубиле те две реке по чему су добиле и своје првобитно име Лубица.

За реку траве било ми је одмах јасно да је по трави добила своје име, која је после поплава бујала. Зашто се вакениц звала вакениц нисам дуго наилазио на неко веродостојно образложење ни међу немачким али ни међу српским речима све до скорашњих дана када сам дошао на идеју, зашто би се Вакениц тако могла звати. Прво ми је дошла на памет вага али какве би разлоге имала та река да се по ваги назове? Тада сам се сетио да је јужни део острва бивао поплављен сваки пут кад би дувао јак ветар са пучине источног мора у којег се река Трава уливала и потискивао воду реке Траве у горње далове реке и поплављивао горње делове града. Да је то одувек било тако онда сигурно не би те старе историјске куће на том месту градили. И тако ми постаде све у трену јасно. Улив Вакениц у Траву био је сужен и смештен испод земље, испод насутог пута, – за разлику од ранијег уливања уливао се подсемно у Траву испред улазне капије Либека. Стим је порив воде услед јаког ветра са пучине био умањен у реку Вакениц и већим делом пребачен на реку Траву која је у том случају поплављивала горњи део града. То значи да је прије сужавања улива, река Вакениц та река била језичак на ваги јер се вода под притиском ветра са пучине рачвала у два смера у Траву и Вакениц и тако била нека врста ваге за ниво воде. Модерни архитекти нису узели то у обзир, ту чињеницу, сузили су улив реке вакениц и сместили га под земљу и тако сад имамо сваке године борбу горњег дела града против поплава.

Ни ту нема никакве сумње да Либек није био некад град српског говорног језика.

Тако имамо даље на удаљености од око 100 км на обали источног мора град Росток који је саграђен на територији варнов (врана) и истоимене реке Варна а која је добила своје име без икаквог смисла на немачком језику а у ствари по вранама (српској речи) јер немци нису умели изговорити реч вране. Даље имамо у пољској Данциг названом по дану као и Данска те на северу у Шведској Што-кхолм на основи српске речи што.

То су само нека запажања мене обична смртника који се нада да ће београдски универзитет основати катедру за проучавање првобитног споразумевања у Европи.

И сад на крају да образложим зашзо се тај пра стари језик толког пространства звао српски. Најкраће речено, зато што у свом називу језика и државе има симбол сунца, рађања и бога.

Али ево опширнијег видеообразложења:

ЗАР МОЖЕ ЧОВЕК ОД ЗДРАВОГ РАЗУМА СУМЊАТИ У ВЕРОДОСТОЈНОСТ ОВАКВИХ ЧИЊЕНИЦА; ДА НАРОД КОЈИ ЈЕ НАЗВАО ДАНСКУ ПО ДАНУ, БРЕМЕН ПО БРЕМЕНУ, РЕКУ ВЕЗУ ПО ВЕЗИ, ДАНЦИГ ПО ДАНУ, ЛАУЗИЦ ПО ЛОЗИЦИ КАО ШТО ЈЕ НАЗВАО У СРБИЈИ ЛОЗНИЦУ, ПА ПРАГ ПО ПРАГУ, ЛУБЕК ПО ЛУБИЦИ, РЕКУ КОЈА ГА ЧИНИМ РЕЧНИМ ОСТРВОМ ТРАВЕ ПО ТРАВИ, ДРАВОГРАД СА ДРАВОМ КОЈИ ЈЕ УДАЉЕН ВИШЕ ОД ХУЉАДУ КИЛОМЕТАРА ЈУЖНО ОД ТРАВЕ И ЛУБЕКА НА СЕВЕРУ НЕМАЧКЕ И ЈОШ ВИШЕ КИЛОМЕТАРА УДАЉЕНУ ЉУБЉАНУ ПО ЉУБИТИ КРОЗ КОЈУ ПРОТИЧЕ РЕКА ЉУБЉАНИЦА, ЗАР СЕ ОНДА ЈОШ УВЕК МОЖЕ ТВРДИТИ ДА ТАЈ НАРОД ШТО ДАДЕ ТА ИМЕНА НИЈЕ ГОВОРИО ИСТИМ ЈЕТИКОМ ОД ДАНСКЕ ПА ДО РОДОСА!?

МОЈ УЧИТЕЉ, МАЈСТОР БОТ, КОЈИ ЈЕ „ДАО“ ДРЖАВИ СВОЈЕ ЦЕЛОКУПНО ИМАЊЕ НА КОЈЕМ ЈЕ САГРАЂЕНА МАШИНСКА ПОЉОПРИВРЕДНА ШКОЛА У АПАТИНУ, ЈЕ НЕГОВАО РЕЧЕНИЦУ; ПАМЕТНОМ ЧОВЕКУ ЈЕ И КОМАРАЦ МУЗИКА А ЈА БИХ САМО ТОМЕ ДОДАО; ГЛУПОМ ЈЕ И СИНФОНИЈА ГАЛАМА И НЕСНОШЉИВА БУКА!

Душан Нонковић Теодоровић

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: