БИТКА се прво ДОБИЈА У СРЦУ, па тек онда НА БОЈИШТУ!

image.png

БИТКА се прво ДОБИЈА У СРЦУ, па тек онда НА БОЈИШТУ!

Дана 7/19. јула 1855. год. у селу Струганику код Мионице, рођен је српски војвода Живојин Мишић, носилац највиших српских и страних одликовања, човек који је ушао у историју раме уз раме са највећим светским војсковођама. Војсковођа о коме ће причати светска историја, човек који је за 47 година у официрској униформи остао несаломив, никад спреман да се ради каријере сагиње пред вишим ауторитетима, чак и кад су владари били у питању, оно што је мислио то је и говорио, у шта су се уверили и краљ Александар Обреновић и краљ Александар Карађорђевић. Симбол наше победе у Балканским и Првом светском рату, који и данас Србији и српском народу треба да представља водиљу за будућност српског народа.

Остао је у памћењу, како рече регент Александар: „Када су сви изгубили главу, једино је Војвода Мишић знао како и на који начин да заустави непријатеља.“

Такође, остао је упамћен и као наставник на Војној академији, његова дела као Стратегија изучавају се на светским војним академијама.

Симбол српског народа у борби за слободу. Гледамо га са дубоким поштовањем.

Како смо се одужили нашем славном Војводи говори чињеница разбојничког рушења најстарије касарне у Србији на стогодишњицу победе у Великом рату, Комплекса касарни 17. пука Дринске дивизије у Ваљеву, која је између два рата носила назив Војвода Живојин Мишић.

Као што је Српска војска доживела Голготу а затим и Васкрс победом над бројним непријатељима, тако би данас требало Васкрснути све оно где су Србија и Српски народ поклекнули:

„Преци ће се наши из гробова дићи,

За последњу борбу! Док се диже пара

Из просуте крви, даље ћемо ићи;

Водиће нас сенка великога Цара,

Сви душмани наши док се не сруше у крви,

Ил‘ док не паднемо – последњи и први.“

(Песник С.П.)

Зато би најпре требало да се Србија и Српски народ дозову памети и уз помоћ науке и струке ураде елаборат и корак по корак ревитализује Комплекс касарни 17. пука Дринске дивизие – Војвода Живојин Мишић, у његовом аутентичном облику, претвори у Меморијални центар, музеј и тако заувек остане сведок непобедивог српског народа.

19. 07. 2019. год. Мила Параментић

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: