Гаврило Принцип није изазвао први светски рат-атентат је био акт протеста а рат је изазвала Аустријска империја-Докле ће мо дозвољавати да се изврђу истоијске чињенице да би нас утеравали у мишије рупе- Усправи се већ једном српски народе! Понизност није никад водила у добробит и слободу!

ДИРЕКТОР СКИНУО УЧЕНИКУ МАЈИЦУ СА ЛИКОМ ГАВРИЛА ПРИНЦИПА! Незапамћен скандал у ОШ “Никола Тесла” у Раковици!

7. марта 2019.И. Л. 8 коментар/аdirektor, majca, Osnovna skola Nikola Tesla, rakovica, Гаврило Принцип

Станислав Стевуљевић, директор ОШ “Никола Тесла”, прошлог петка натерао ученика осмог разреда да скине мајицу са ликом Гаврила Принципа, а петорици његових другова скинуо мајице са поруком “Догодине у Призрену”. Питао сам га што му смета Принцип, рекао је да је то мајмун који је започео Први светски рат, испричао ученик.(

Незапамћен скандал догодио се прошлог петка у ОШ “Никола Тесла” у београдској општини Раковица! Директор школе Станислав Стевуљевић натерао је ученика осмог разреда да скине мајицу са ликом Гаврила Принципа, док је петорици његових другова наредио да свуку мајице са поруком “Догодине у Призрену”!

Када је ученик питао директора зашто му смета Принцип, овај је српског хероја и великана назвао “мајмуном који је изазвао Први светски рат”?! Рекао је да та мајица представља “непримерену политичку провокацију”, иако име Гаврила Принципа носи више од десет улица и школа широм Србије, а подигнут му је и споменик у центру Београда.

Министарство просвете мора да смени директора

На питање Информера да ли директор који Гаврила Принципа, признатог националног хероја и важну историјску личност, сматра “провокацијом” треба и даље да остане на челу једне основне школе, министар просвете Младен Шарчевић одговара:
– Ношење гардеробе са разним натписима и обележјима, било навијачким, историјским, провокативним, јесте у школама забрањено и то правило важи за све. Али исто тако је забрањено и да се запослени у школама понашају непедагошки и да према ученицима, чак и када се јави проблем, не поступају најбоље што могу. Ако су заиста деца скинута, то је за сваку осуду и то се тако не може радити. Директор је требало да задржи децу и да о томе обавести родитеље. У сваком случају, ми ћемо испитати овај случај.С

Бахатост и увреде

Марко Ивановић (42), отац дечака који је носио мајицу са ликом Гаврила Принципа, огорчен је на понашање директора који је малтретирао његово дете и другаре и јавно их понизио.

– До овог инцидента је дошло у петак, када се мој син са још петоро другара сликао за време великог одмора, између другог и трећег часа. Он је имао мајицу са ликом Гаврила Принципа, док су његови другари носили мајице са натписом “Догодине у Призрену”, што је назив песме “Београдског синдиката”. Неко од наставника их је вероватно пријавио, и за време трећег часа, док су имали немачки језик, ушао је директор и позвао их на разговор – каже Ивановић, који је замолио да не објављујемо име његовог сина.Н

Према његовим речима, у канцеларији су дечаке, поред директора Станислава Стевуљевића, дочекали педагог, психолог и разредни старешина.

– Дечацима је замерено што носе мајице са обележјима и што се сликају, јер је то у школи строго забрањено, па на тај начин наводно позивају на насиље и националну провокацију. Међутим, када му је мој син рекао да је Гаврило Принцип српски херој и да то није никаква провокација, јер не види ништа лоше што је обукао ту мајицу, он му је одбрусио: “Он је један мајмун који је започео Први светски рат!” – описује Ивановић детаље догађаја које му је пренео син.

Како тврди овај родитељ, директор Стевуљевић је наставио да малтретира дечаке и пошто су скинули мајице.

– Деца су покушавала да му објасне да нису имала лоше намере, а директор их је, веровали или не, послао у тоалет да скину мајице и да му их предају. Рекао је да ће им бити враћене након завршених часова! Морали су то да ураде јер нису имали другог избора, а само пуком срећом тог дана су имали физичко, па су имали шта да обуку!

Принцип у Србији има споменике, улице, школе….

Колико је Гаврило Принцип значајан за српску историју, показује податак да се по њему зову многе улице у Србији. На две београдске општине, Савском венцу и Земуну, али и у Нишу, Новом Саду, Крушевцу, Сремској Каменици, Лесковцу, Шапцу, Чачку и Краљеву постоје улице Гаврила Принципа. У Земуну једна основна школа носи његово име, а 2015. године у центру престонице, у Финансијском парку, подигнут му је споменик.
У априлу 2018. године навршено је 100 година од смрти Гаврила Принципа. Том приликом министар рада Зоран Ђорђевић истакао је следеће:
– На данашњи дан 1918. године у аустроугарском затвору умро је Гаврило Принцип, српски патриота и југословенски идеалиста који је извршио атентат на Франца Фердинанда. Гаврила Принципа грађани Србије с поносом се сећају као првог трагичног јунака чији је живот уграђен у принципе на којима почива данашња, демократска и цивилизована Европа.С

Побрисао им слике?!

Ивановић тврди да се директор ни тада није зауставио, већ је тражио од ученика да обришу из телефона све фотографије са “спорним” мајицама.

– Одузео им је мобилне телефоне и тражио да се слике обришу како не би освануле на друштвеним мрежама. Када су колеге питале да ли треба обавестити родитеље о овом инциденту, рекао је: “Нема потребе да се родитељи зову, иако су ови ученици заслужили нулу из владања!” Пошто ми је син испричао шта се догодило, тражио сам разговор са директором, али ми је он рекао да са мном нема шта да разговара – каже Марко Ивановић.

Директор Стевуљевић: Ниси патриота ако носиш мајице

Директор Основне школе “Никола Тесла” у Раковици Станислав Стевуљевић потврдио је за Информер да је у петак за време наставе дошло до овог инцидента и да је ученицима запленио мајице са порукама. Међутим, демантује да је за Гаврила Принципа рекао да је мајмун.

– Тачно је да сам након великог одмора позвао шесторицу ученика осмог разреда на разговор и овог седмог што их је сликао, јер је ношење мајица са било каквим обележјима, као и фотографисање у школском дворишту, строго забрањено. То је позивање на насиље, на националну провокацију, и после када дође до насиља међу ученицима, буде касно. Ово чак није ни патриотизам, на шта су се ђаци вадили, јер ниси патриота само ако носиш мајицу са неком поруком – наглашава Стевуљевић.М

На наше питање зашто је ученике додатно малтретирао и зашто је Гаврила Принципа, српског хероја, назвао мајмуном, он одговара:

– Ово је ван сваке памети! Као прво деца нису била гола, имали су своју гардеробу, а мајице су понели само за сликање. А као друго, такве увреде нису део мог речника, поготово не за историјске личности – објаснио је директор школе.

Извор Реформер

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: