PTICE TRNASTOG ŽBUNA UMIRU PEVAJUĆI – MOŽDA OVO OBJAŠNJAVA ZAŠTO SMO ŽRTVE KATOLICIZMA:

 

Bila je to priča puna ljubavi ali i pretužnog sadržaja koja objašnjava cilibart odnosno zabranjenost ženidbe katoličkim kardinalima odnosno sveštenicima uopšte. Mladi sveštenik se zaljubio u lepu devojku koju je znao kao malu devojčicu a koja ga je već tada obožavala. Postaje joj prva velika ljubav koja mu rađa dete bez njegovog znanja. Povremena sretanja bila su žestokom ljubavi i još većom strasti ispunjena. Veliko imanje bi prešlo u njegov posed ukoliko bi oženio svoju ljubav a u suprotnom testament predviđa da pripadne Vatikanu. A u tom slučaju bi ta njegova velika ljubav koja ga je zavolela kao devojčica ostala bez tog imanja odnosno sredstava za život. Da bi bio unapređen u kardinala morao bi Vatikanu doneti u miraz celokupno imanje te svoje tajne ljubavi. Ta devojka na kraju gubi sve pa i zajedničkog sina koji se kao momak utopio u morskim strujama. To je film sa upečatljivim melo dramama, tragedijama i beskrajnoj ljubavi koji kad se jednom pogleda više se ne zaboravlja. Veliki je znak pitanja da li će se dozvoliti ponovno prikazivanje-možda da ga neko stavi u video na internetu.

Ne treba zanemariti činjenicu da taj film govori i o teološkoj, moralnoj, vrednosti Vatikana odnosno katolicizma koji stavlja sebe i svoj profit na prvo mesto, čak i ispred besmrtne ljubavi zabranjujući svojim sveštenicima da se žene i ako je ljubav neprekosnovena Božja blagodet. Mislim da je veliki greh omalovažavanje božjih blagodeti! Ovaj film govori nam da je Božja blagodet ljubavi jača od svega zamišljivog u našem životu – Kao ostareli, sedi kardinal posećuje svoju ljubav iz mladosti kojoj umire u naručju. To je veliki film o velikoj temi koji je prevazišao sva očekivanja – Mislim da je 1977 to bio i najčitaniji roman.

Душан Нонковић Теодоровић

Epizoda iz koje se da naslutiti nepojmljiva ljubav kao i nesnošljiva tragedija ove verodostojne životne priče koja uzgred dovodi u pitanje moral Vatikana odnosno katolicizma:

https://www.youtube.com/watch?v=RR6OdS78KfI


Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: