ŠOKANTNO PRIZNANjE FINSKE FORENZIČARKE Voker mi je diktirao izveštaj o Račku! Pisala sam pod PRETNJOM – Dodatak VIDEO Glasa Dijaspore!

Vilijam Voker diktirao je finskoj forenzičarki Heleni Ranti kako treba da sačini izveštaj o obdukciji Albanaca stradalih u selu Račak na Kosovu, koji je i poslužio kao povod za NATO bombardovanje SRJ 1999.

Ona je, međutim, kasnije svedočila da je radila pod velikim Vokerovim pritiskom. Voker je, kako je ispričala, insistirao da u izveštaju koristi reč masakr, a umeo je „i da prelomi olovku i da je gađa nezadovoljan njenim profesionalnim pristupom“.

*Foto: Printscreen/YouTube

Ranta je prave navode sa obdukcije dostavila Haškom tribunalu, u kojima je izrazila sumnju u broj ispaljenih metaka, kao i koliko je njih zaista bilo smrtonosno.

 

Osim toga, ona je pred kamerama pokazala originalan izveštaj iz Račka prema kome je zaključeno da tela pripadaju borcima OVK, a ne albanskim civilima.

*Foto: Printscreen/YouTube

Ranta je istinu iznela u dokumentarnom filmu „Kraj – osuđeni na progonstvo“.

Ruskim autorima Jevgeniju Baranovu i Aleksandru Zamislovu ispričala je da je „Voker bio užasnut rezultatima naše istrage“.

„Bila sam zbunjena i nisam bila spremna da mu odgovorim. Ta tela su pripadala teroristima, srpskim vojnicima i stanovnicima sela. Ovaj izveštaj koji vam sada pokazujem nikada nije objavljen, a njegov sadržaj malo ko zna. Sada sam spremna da javno govorim o rezultatima istrage“, kazala je Ranta u tom filmu, pokazujući originalni izveštaj pred kamerom.

*Foto: Printscreen/YouTube

Ona je, u intervjuu za nemački list Berliner cajtung 2004, između ostalog, rekla: „Svi znamo šta je govorio Vilijam Voker. On i danas govori da je to bio masakr i da iza njega stoje Srbi. A ja to nikada nisam rekla. Nikada nisam ni ukazala ko su bili izvršioci.“ Voker joj je, kazala je, „stavljao reči u usta“, što nije bilo dozvoljeno.

 

„Nisam se složila s njim. Bio je ljut na mene“, navela je Ranta i dodala da ga je najviše ljutilo to što je odbijala da upotrebi reč „masakr“ i da kaže ko stoji iza onoga što se dogodilo u Račku. „Bio je strašno ljut zbog toga. Gađao me olovkom“, ispričala je.

*Foto: Printscreen/YouTube

Inače, za svoje „zasluge“ i simpatije koje i danas, nesumnjivo, iskazuje prema Albancima, Voker, bivši američki general, dobio je nedavno bistu u selu Račak.

Vokera, koga još nazivaju i „kreatorom slučaja Račak“, Albanci su više puta ovenčali raznim priznanjima.

 

Vilijam Voker je svojevremeno, na desetogodišnjicu slučaja „Račak“, odlikovan zlatnom poveljom za doprinos čovečanstvu od strane tadašnjih premijera i predsednika Kosova, Hašima Tačija i Fatmira Sejdijua.

*Foto: Dado Đilas

Srpske vlasti, odnosno tadašnja Vlada SRJ proglasila je Vokera za „personu non grata“ zbog monstruoznih laži o događajima u mestu Račak, što je bio direktan povod za bombardovanje Jugoslavije 1999. Nedelju dana posle te odluke, na zahtev Evropske unije i na intervenciju predsednika i premijera Ruske Federacije, Vlada SRJ kojoj je predsedavao Momir Bulatović donela je odluku o zamrzavanju te odluke.

Voker, koji danas ima više od 80 godina, jedan je od retkih svetskih zvaničnika koji se protivi osnivanju suda za zločine OVK. Danas Voker ide korak dalje i promoviše u Prištini predlog za stvaranje „Velike Albanije“.

Dodatak iz Glasa Dijaspore:

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: