Саопштење бивших чланова РОД, а сада чланова иницијалног одбора нове демократски устројене организације

Саопштење бивших чланова РОД, а сада чланова иницијалног одбора нове демократски устројене организације

Организација РОД, како тумачи статут њен председник Драган Станојевић, има заправо уникатан дефект који нема ни једна друга организација која делује у Србији, а посебно не она која би имала и трачак демократског организовања, а то је да он сматра да је Савет оснивача, дакле четрнаест особа који су у АПР регистровали организацију (где је узгред и неколико чланова његове фамилије), врховно тело одлучивања, уз «крње председништво» а не као што се то свуда у пракси подразумева Скупштина свих чланова преко, од њих изабраних делегата. Поред тога није још формиран ни Главни одбор, потпуни састав Председништва (са председницима савета), игнорише се Извршни одбор, нити се има намера, што је Станојевић назначио, да се организација не шири инфраструктурно по Србији, – што све заједно представља изразито недемократску, породичну, контролисану организацију, на шта нисмо могли да пристанемо, јер таква организација нема никаквог ширег смисла за Србију, нити за дијаспору, сем за најличније интересе Станојевића и уског круга његових сарадника, а лако ју је контролисати.

Посебно питање, а заправо изгледа врло повезано са претходним, је избегавање Станојевића да повеже у озбиљну сарадњу РОД са опозиционим покретима, везано за предстојећи расплет око Косова и Метохије. Заправо овако устројена организација на челу са Станојевићем је антипод основном циљу стварања организације РОД у којем смо учествовали, а то је буђење дијаспоре, повезивање са догађајима у Србији, и покушај блокирања капитуланске политике по питању Косова и Метохије.

Овако како је устројен и од Станојевића и његове групе сарадника РОД, се претвара у антипод читаве идеје, и заправо представља њену дискредитацију. У том правцу, одлучили смо, а и услед одсуства демократских могућности даљег деловања кроз организацију, чијем смо деловању до сада допринели, да је напустимо, и формирамо ускоро нову, али са статутом и његовим тумачењем које је демократско и омогућава и има за циљ управо супротно оно што чини постојећа организација на чијем је челу Станојевић: ширење инфраструктуре по Србији, као и дијаспори, привлачење угледних људи, јавност у раду и транспарентност по свим питањима, укључујући и питање финансирања и располагања средствима. Најзад у овако судбоносним тренуцима за земљу, посебно по питању Косова и Метохије, јавну подршку оним снагама у Србији (и дијаспори), које се залажу за поштовање Устава Србије, територијалног интегритета, и у сваком случају демократски и јавни амбијент за информисање и одлучивање о круцијалним стварима од интереса за земљу.

Београд, 9 август, 2018.

Бивши чланови РОД, а сада чланови иницијалног одбора нове, демократски устројене организације (наведене су функције које су имали у ранијој организацији)

Председник Извршног одбора Борис Максимовић

Координатор Политичког савета др Драган Петровић

Председник Београдског одбора Горан Матић

Повереник одбора за Ниш, адвокат Јован Шутовић

Савет за вере Владимир Мандић

Werbeanzeigen

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: