Мађарска креће у кривично гоњење невладиних организација

Мађарска креће у кривично гоњење невладиних организација које помажу мигрантима

ПАРЛАМЕНТ У БУДИМПЕШТИ УСВОЈИО ЗАКОН ПОД НАЗИВОМ КОЈИ СВЕ ГОВОРИ „СТОП СОРОШУ“

  • Предвиђена казна до годину дана затвора за сваку особу која помогне особи која је илегално ушла у Мађарску из земље која није у „Шенгенском простору“. Казне нема само ако је особа добила помоћ док је била изложена некој непосредној опасности
  • Претходно донета измена Устава Мађарске која забрањује „угрожавање састава мађарског становништва“. Њоме се неуставним проглашавају и квоте за пријем миграната које и Мађарској налаже Европска унија

МАЂАРСКИ парламент усвојио је данас пакет-закон под називом „Стоп Сорошу“ којим се омогућава кривично гоњење невладиних организација ако помажу мигрантима, пренела је агенција Франс прес.

Премијер Виктор Орбан је после победе на парламентарним изборима обећао да ће предложити такав закон који је у парламенту изгласан са 160 гласова „за“ и 18 „против“.

Орбан је раније покренуо кампању против Џорџа Сороша (87), америчког милијардера мађарског порекла кога оптужује да преко невладине организација које финансира, подстиче масовно досељавање у Европу.

По новом закону је предвиђена казна до годину дана затвора за сваку особу која помогне особи која је илегално ушла у Мађарску из земље која није у „Шенгенском простору“. Казне нема ако је особа добила помоћ док је била изложена некој непосредној опасности.

Пре усвајања закона, донета је и измена Устава по којој не сме да се „угрози састав мађарског становништва“. Та уставна одредба има за циљ да неуставним прогласи квоте за пријем миграната које и Мађарској налаже Европска унија.

Измена Устава такође „забрањује бескућништво“, а отвара могућност формирања нових судова за случајеве који се тичу јавне управе и каже да држава „мора да брани хришћанску културу Мађарске“.

За ту измену је гласао 159 посланика, док их је пет било против, пренела је агенција АП.

Категорије:

Слични садржаји

Werbeanzeigen

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: