Др ВЛАДИМИР С. КОСТИЋ, академик, председник САНУ

Др ВЛАДИМИР С. КОСТИЋ, академик, председник САНУ
Дубоко жалим што сте ме приморали (после читања доњег чланка Огњена Војводића) да Вам се на основу члана 56 Устава Републике Србије поднесе следећа петиција:
1. да СРПСКА академија наука и уметности и њен Институт за српски језик чувају, гаје и развијају језик: писмо, правопис, граматику, говор и речник СРБА,
2. да СРБИМА не намећу српскохрватски језик: писмо, правопис, граматику, говор и речник којим се укида постојање језика СРБА званично урађено још 1954. године у Новом Саду у Југославији у којој су од тада постојали званично само следећи језици по Југословенском стандарду:
– српскохрватски/хрватскосрпски,
– хрватски књижевни,
македонски
и
– словеначки.
што је важило за целу Југославију, како Титову тако и Милошевићеву, све до новембра 2006. године када су СРБИ успели да званично поврате службено постојање свог језика,
3. да сви ви који хоћете да стварате заједнички језик за све држављане некадашње Југославије чините то поштујући равноправно све југословенске народе, те да створите Југословенску академију мудрости и ураниловке – ЈАМУ ван САНУ и да у ЈАМИ отворите институте за:
– српскословеначки/словеначкосрпски,
-српскохрватски/хрватскосрпски,
-српскобошњачки/бошњачкосрпски,
-српско/црногорски/црногорскосрпски,
-српскомакедонски/македонскосрпски
и да сарађујете с академијама других република пропале Југославије које могу да развијају језике у којима ће „српски“ бити замењен са њиховим националним придевом: „словеначки“, „хрватски“, „бошњачки“, црногорски“, „македонски“.
Када се тако израђени 30 језика стопе по свом природном развоју у један језик онда ће то бити југословенски језик.
На основу истог члана Устава Републике Србије тражим да и Ви лично као председник САНУ и Институт за српски језик јавно одговорите на следећа питања:
а) Зашто САНУ и њен Институт за српски језик одбијате:
    а1. да чувате, гајите, негујете језик: писмо, правопис, граматику, говор и речник СРБА,
    а2. да поштујете Устав државе српског народа – Републике Србије,
б) Зашто САНУ и њен Институт за српски језик још нису научили да СРБИ имају свој сопствени језик: писмо, правопис, граматику, говор и речник, и то народни, говорни, шатровачки и књижевни говор?
в) Зашто не напустите САНУ ако вам не одговара да поштујете и сам њен назив: СРПСКА академија наука и уметности?
г) Зашто прихатате друштвене и друге привилегије и финансијски академски додатак који добијате од државе српског народа који јој тај новац привређује?
д) Зар вас није ни малкице стид и срамота да СРПСКУ академију наука и уметности и Институт за српски језик подјармљујете да бисте задовољавали неке своје амбиције, схватања, погрешно научене лекције да СРБИ немају свој језик: писмо, правопис, граматику, говор и речник и то у више, напред наведених, облика?
ђ) Зашто не престанете да форсирате један југословенски народ на терет осталих, сада кроз уништавање једне од светих националних вредности СРБА – кроз уништавање његовог језика: писма, правописа, граматике, говора, и речника, и зашто не престанете да гајите насилно уведени српскохрватски / хрватскосрпски језик?
е) Зашто се и Ви лично и чланови Института САНУ за српски језик и сви чланови САНУ који одбијате да поштујете Устав Републике Србије писмено и званично не одрекнете држављанства Републике Србије уместо што СРБИМА подвлачите „кукавичја јаја“ у разним облицима.
С поштовањем СРПСКЕ академије наука и уметности, њених верних чланова и њеног верног председника националним вредностим СРБА и њихове државе Републике Србије,
Др Љубомир Т. Грујић
Џона Кенедија 31/15
11070 Београд

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: