Антологија “Призма живота – приче за одрасле” представљена у Јагодини

Промоција двојезичне антологије „Призма живота“, коју је приредила и на немачки језик са српског превела Драгица Шредер из Хилдена, одржана је 3. августа у клубу „Ђура Јакшић“ у Јагодини.

У књизи су заступљене приче 25 аутора из Србије, Македоније, Црне Горе, Чешке, Турске, Шпаније, Немачке, Русије И Аустрије, јавља Просвјета из Беча.

На овој књижевној вечери су своје приче заступљене у антологији читали књижевници: Ратко Стоиловић, Ружа Мијовић Сорић, Љубиша Симић, Миле Лазаревић, Тони Стојановић, Славица Панзаловић и Светлана Матић из Беча.

У музичком делу програма наступио је Енџи Глоговац, а кроз програм је присутне водила Драгица Шредер, преводилац и велики промотер српско-немачких културних веза, којој је ово, двадесет осма приређена двојезична антологија.

Овом приликом Драгица Шредер је говорила песму Сећања, посвећену свом недавно преминулом супругу Херберту Шредеру.

Све приче заступљене у књизу су писане једноставним стилом, са малим бројем ликова, без обзира на њихову идејно-тематску разноврсност и стилску изражајност.

Рецензију за књигу је написао др Милутин Ђуричковић, истичући да ће љубитељима кратке приче ова књига доћи као права посластица и књижевно откриће, будући да има писаца који су, у мањој или већој мери, познати упућеним и обавештеним читаоцима на неколико језика.

„У сваком случају овај преводилачки подухват је за сваку похвалу, па у том смислу треба здушно подржати овакве књиге, јер су вишеструко корисне и драгоцене“, подвукао је академик Ђуричковић.

Јагодинској публици је проф. Светлана Матић, поред своје приче Врати се кући представила рад СПКД Просвјета – одбор у Аустрији, са посебним освртом на Школу српског језика, Малу причаоницу, Просвјетин мали хор, Разговоре, сусрете и друге активности усмерене на очување српског националног и културног идентитета у Аустрији.

Програм је завршен закуском, заједничким фотографисањем и потписивањем књига, уз присуство великог броја љубитеља писане књижевне речи, писаца и представника средстава јавног информисања.

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: