OVO NISTE ZNALI O SLOBI: Rešena misterija kako je došao na vlast, isplivali detalji iz života bivšeg predsednika Jugoslavije – evo šta su otkrili! (VIDEO)

OVO NISTE ZNALI O SLOBI: Rešena misterija kako je došao na vlast, isplivali detalji iz života bivšeg predsednika Jugoslavije – evo šta su otkrili! (VIDEO)

Darko Hudelist je pet godina istraživao politički uspon Slobodana Miloševića i u razgovoru sa ljudima koji su ga poznavali u studentskim danima došao do brojnih otkrića koji govore sve o čoveku koji je vladao Srbijom

 

Najpoznatiji hrvatski novinar Darko Hudelist sproveo je dosad najopsežnije istraživanje o nekadašnjem predsedniku Srbije i Savezne Republike Jugoslavije. Kako je izgledalo detinjstvo i (političko) odrastanje Slobodana Miloševića i da li su se već tada mogle prepoznati prve naznake onoga što će doći, a što će od studenta i lokalnog političkog funkcionera, kasnije bankara, napraviti glavnu figuru po Srbiju pogubnih devedesetih?

Darko Hudelist u tekstu za letnji dvobroj Nedeljnika ekskluzivno otkriva kakvu ulogu je u svemu odigrao dvonedeljni studentski seminar na Bohinjskom jezeru leta 1962. godine, na kojem su učestvovali Slobodan Milošević, Špiro Galović, Kosta Čavoški, Vukašin Pavlović… On takođe iznose svedočenja o mladom Miloševiću do kojih je došao u razgovorima sa ljudima koji su ga dobro poznavali, od kojih su se neki ubrzo našli na suprotnoj strani političkog fronta.

Hudelist piše da je tokom svog petogodišnjeg boravka u Beogradu, u decembru 2006, upoznao nekadašnjeg vrsnog novinara (bio je glavni urednik beogradskog Studenta, 1962-1963) i vrlo istaknutog srpskog političara, Špiru Galovića.

“Jedan naš zajednički znanac rekao mu je da sam u Beogradu, da radim na velikoj knjizi o raspadu Jugoslavije, da me, među ostalim, zanima i Slobodan Milošević, te da bih se volio s njim upoznati i malo opširnije porazgovarati o temama koje me interesiraju.

Galović se ljubazno odazvao na moju inicijativu, ugostio me je u svom domu na Voždovcu (i to nekoliko puta, u razdoblju 2006-2008) i dao mi jedno vrlo vrijedno svjedočanstvo o svom nekadašnjem drugu, prijatelju i kolegi, ali – u vremenu 8. sjednice CK SK Srbije, u i nakon septembra 1987 – i ljutom, nemilosrdnom političkom neprijatelju, Slobodanu Miloševiću”, piše Hudelist na početku ekskluzivnog istraživanja koje će Nedeljnik objaviti u dva nastavka.

“Uza sve ostalo, Galović mi je dao i nekoliko vrlo atraktivnih (dosad nikada objavljenih) fotografija mladog Slobodana Miloševića (u društvu s njegovim studentskim kolegama i kolegicama iz Beograda), nastalih na seminaru društveno-politički angažiranih studenata Beogradskoga univerziteta u Bohinju, u SR Sloveniji, 11-24. avgusta 1962. Dakle, samo nekoliko dana nakon što se, u rodnoj Crnoj Gori, u Uvaču, u Ljevorečkim Tuzima, ubio Slobodanov otac Svetozar. (Kao što znamo, Svetozar Milošević je sebi oduzeo život hicem iz pištolja u subotu, na Ilindan, 2. avgusta 1962)”, piše Hudelist.

Autor otkriva i kako je jedna humoreska o pornografiji objavljena u 17. broju lista Student u proleće 1963. godine, skoro četvrt veka pre čuvene Osme sednice, odigrala značajnu ulogu u političkom usponu Slobodana Miloševića i kako su još tada iscrtane prve linije potonjeg sukoba.

Darko Hudelist u tekstu za letnji dvobroj Nedeljnika ekskluzivno otkriva kakvu ulogu je u njegovom političkom usponu imao odigrao dvonedeljni studentski seminar na Bohinjskom jezeru leta 1962. godine, na kojem su učestvovali Slobodan Milošević, Špiro Galović, Kosta Čavoški, Vukašin Pavlović… Ono što taj seminar povezuje sa samoubistvom oca, jeste to što je Milošević tamo došao samo devet dana nakon što je mu je otac hicem iz pištolja sebi prekratio život.

“I kako se ponaša? Je li tužan, deprimiran, očajan? Priča li ikome kako je doživio očevo samoubojstvo? Najbolje da o tome pitamo njegova cimer-kolegu u omladinskom domu na Bohinju Špiru Galovića. Obojica zajedno u Beogradu studiraju pravo (doduše, nisu ista generacija, Sloba je bio tri godine mlađi od Špire), obojica sada ovdje, na ljetovanju, spavaju u istoj sobi (mala opaska: oni malo “jači”, hijerarhijski bolje pozicirani studentski dužnosnici spavali su, u omladinskom centru na Bohinju, u sobama, i to dvokrevetnima, a oni “niži” ili “slabiji” – u šatorima)… Pa kome će Slobodan povjeriti svoju intimu ako ne čovjeku, svom kolegi i prijatelju, s kojim je takoreći stalno zajedno?

Evo što mi je Špiro Galović o tome rekao, u našem razgovoru 11. februara 2008:

Doista smo na Bohinju bili cimer-kolege. Sloba je tada u studentskom rukovodstvu bio neka figura, a ja sam, opet, bio glavni urednik Studenta. Neka aura važnosti je bila tu oko moje glave, u tim studentskim krugovima. Ja se sećam da je toga avgusta, na seminaru u Bohinju, Slobodan bio veseo, pravio je šale… Pričao je sutradan, za doručkom, u društvu, kako se ja, onako mršav i koštunjav, i ne primećujem ispod pokrivača, dok spavam. I on se tome smije i pravi šale: jesam li ja ustao ili nisam, gde sam, nema me, misli da ja nisam tu, da sam se već ustao… Iako sam ja ispod te perine nevidljiv, nema nikakvog reljefa, budući da sam jako mršav… Bohinj je ipak planinski kraj, leti su noći sveže…”

Sve u svemu, Špiro Galović je zaključio da je Miloševićevo ponašanje na Bohinju ‘bilo potpuno normalno’. ‘Nikakva potištenost se kod njega nije primećivala’, naglasio je”, piše Hudelist.

Mi, naravno, možemo samo nagađati zašto je studentski seminar na Bohinjskom jezeru, u avgustu 1962, Slobodan Milošević proveo tako vedar i optimistički raspoložen, kao da mu se ništa ružno u porodici nije dogodilo – a pogotovu kao da mu se, uoči odlaska u Bohinj, nije ubio rođeni otac.

“Pored svih ostalih, već spomenutih, mislim da onaj “najpraviji” i “najkonačniji” odgovor na ovu zagonetku može biti samo jedan: seminar u Bohinju bio je odskočna daska svim ondje nazočnim društvenopolitički angažiranim studentima, i Slobodan Milošević, superambiciozan kakav jest, tu apsolutno ništa nije smio prepustiti slučaju. Njemu je toga ljeta njegova politička karijera bila neusporedivo važnija od njegova oca (koji ga je ionako bio napustio) i njegove tragične sudbine”, piše Hudelist, citirajući i svedočenje Nebojše Dragosavca:

“Taj seminar, u Bohinju, to vam je jedna odskočna daska. Vi ste već na taj seminar bili izabrani kao perspektivni kadar te političke studentske organizacije na Univerzitetu u Beogradu. U tom periodu, na početku i sredinom 1962, Milošević na razini Univerziteta još ne predstavlja nekakav značajniji faktor. Ali u jesen (1962 – op. aut.) jesu izbori, biraju se nova rukovodstva, odbori, komitet, Univerzitetski komitet… I Sloba to zna, i on je tada koncentrisan isključivo na to. I već u jesen 1962. doista imamo jedan značajniji pomak u toj političkoj karijeri Slobodana Miloševića, u okviru Beogradskoga univerziteta…”

“Isplatilo se biti cool u danima kada ti se ustrijelio otac…”

 

http://balkanbreakingnews.com/2017/07/27/ovo-niste-znali-o-slobi-resena-misterija-kako-je-dosao-na-vlast-isplivali-detalji-iz-zivota-bivseg-predsednika-jugoslavije-evo-sta-su-otkrili-video/

Pročitajte još: NATO OSTAO BEZ TEKSTA: Ruska vojska dobija novo oružje, ako ga Putin pošalje u Siriju – Tramp može da kupi prnje odmah! (VIDEO)

TERORISTA IZ SRBIJE KOMADUJE IZ ZATVORA: Drugi čovek ID tvrdi da dolaze da ga spasu, teroristi spremaju bombaše samoubice na Balkanu – preti Srbima i Hrvatima! (FOTO)

APSOLUTNI HIT SVIH VREMENA: Pogledajte zašto SAD ne smeju da učestvuju u ruskom tenkovskom takmičenju, ovom blamu se još uvek smeju u Rusiji – NATO debakl u Nemačkoj!

Izvor: Nedeljnik

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: