Сорошу не треба бољи од Вучића, али нама треба. И зато морамо да протестујемо са студентима.

Зоран Павловић: Протест против бахатости и бесмисла

Зоран Павловић: Протест против бахатости и бесмисла

Изборна кампања и изборни дан, препуни нерегуларности, довели су до великих студентских демонстрација, каквих одавно није било. Оно што је главна тема је ко стоји иза протеста.

Чини се да ту тему свесно фаворизује власт како би отупила оштрицу бунта, закомпликовала мисли интернет популације и нахушкала своје одано бирачко тело против младости. Вучићеви спин доктори и таблоиди грме: наркомани, алкохоличари, нерадници, Сорошеви, насилници… Све већ виђено 90-тих. А шта се у ствари дешава?

Дешава се бунт против бахатости и глупости, против испирања мозга. То је, у најкраћем, дефиниција мотива студената. Све приче о некаквом западном сценарију, Сорошевим парама и сличнoм, врло лако падају у воду након одговора на једноставно питање:

(фото: Ненад Михајловић)

Чији је Вучић човек?

Он је западни човек, он је идолопоклоник ЕУ, он је послушник ММФ јер испуњава све њихове налоге: он распродаје привредна и природна богатства, он је потписао Бриселске споразуме и даље врши предају КиМ, он води државу ка НАТО пакту, он је пустио мигранте, он је одани идеолошки следбеник либералне бирократске елите из Брисела, који по либералним начелима урушава моралну главницу народа форсирањем шунда, срозавањем образовног система, наметањем туђинских животних образаца. Он је добар пријатељ ЕУ званичника, њега воле јер им испуњава жеље, а они му толеришу тоталну контролу медија и бестијалне нападе на опозицију што је довело до оваквих изборних резултата.

Ако је Сорош оличење западног центра моћи, онда је закључак јасан

Спин доктори и лажни десничари представљају Вучића као чувара српства. Који српски национални интерес брани Вучић? Ниједан. Напротив, скривајући се иза српства извршава све антисрпске налоге ЕУ. Зашто би Запад (Сорош, ЕУ, НАТО…) рушио свог верног пријатеља?

Многи се плаше да не дође до новог Петог октобра, након кога је извршена огромна пљачка државе. Ово није ситуација као пред Пети октобар. Тада је Косово и Метохија било много више под контролом српских власти, и постојала је опасност да нова власт преда КиМ, да се распродају природна и привредна богатства, да се потпуно идеолошки либерализује друштво… То се, нажалост, и десило. Оно што Милошевић није урадио, нова досовска власт јесте, а сада имамо настављача досовске политике у најширим размерама.

Гола диктатура = медијски мрак

Овим начелним политичким питањима због којих треба протестовати, треба додати и она која преовладавају на студентским окупљањима: гола диктатура коју означава медијски мрак, путујући циркус сендвичара који обилазе Србију у кампањи, намештање избора куповином гласова, изборне манипулације на Косову и Метохији, заплашивање радника у јавним предузећима и државној управи од стране владајуће странке, партијско запошљавање, све до гротескних појава као што су куповина диплома највиших државних функционера, манипулације свешћу преко „онесвешћивања“ у студију, спасавања у снегу, лажних државних удара, лажних атентата, срамних насловних страна таблоида…

Свесни смо да је Вучићу било јако битно да дође до гласова необразованог и сиромашног дела народа, због чега је користио све методе наведене и ненаведене медијске манипулације. Али то не може да прође код младог образованог света који мисли својом главом и више не може да трпи испирање мозга. На протесту преовлађују пароле као што су „против ненормалног“, „онесвести се“ и сличне. Ово је протест против бахатости и бесмисла.

Ово није насилна револуција, ово су мирни протести

Досадашњи захтеви су усмерени на стварање фер услова за политичку борбу.

Има ли патриотизма на протесту? Националне идеје нису у првом плану, али има сасвим довољно националне свести, која се пројављује певањем химне „Боже правде“, корачнице „Марш на Дрину“, вијорењем српских тробојки, чује се „Вучићу, не дамо ти Србију“, „Не дамо Косово“, одржан је минут ћутања страдалима 6. априла 1941, а после инцидента са рушењем тзв. „Зида плача“, чувају га момци, што је доказ да је рушење дело убачених елемената. Нема ниједне проНАТО и прозападне пароле.

Да ли ће неко злоупотребити протест?

Можда ће покушати, потрудимо се да не успе.

Видео сам те младе људе, нису пијани и дрогирани, весели су, као што будућа интелигенција и предводници народа треба да буду. Као професор, морам да будем тамо. Видео сам своје бивше ученике: Милену, Уроша, Стефана, а знам да их још има. Знам да су добри момци и девојке, нису наркомани, не плаћа их Сорош, желе да живе у нормалној земљи, као људи, да слободно мисле и дишу – и то је сав њихов циљ. А слобода је увек била најсветији идеал српског народа. Богу хвала, тај идеал се пројавио и у садашњој младој генерацији.

Пут у ништа мора да престане.

Сорошу не треба бољи од Вучића, али нама треба. И зато морамо да протестујемо са студентима.

Зоран Павловић, професор,
члан Председништва Двери

Подели наShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: