U birački spisak upisano je 800.000 glasača više nego što Srbija ima punoletnih stanovnika.

U biračkom spisku 800.000 fantoma

U birački spisak upisano je 800.000 glasača više nego što Srbija ima punoletnih stanovnika.
Info 06.04.2017. | 16:28 > 17:16

U biračkom spisku 800.000 fantoma

Pravo glasa imao je i građanin koji će u januaru napuniti 128 godina. Među upisanim biračima su i oni koji žive na nepostojećim adresama, a mogućnost da glasaju nisu imali brojni građani koji su poslednjih 20 godina redovno izlazili na birališta. Sve ovo je u najmanju ruku nelogično i kontroverzno.
Priliku da srede birački spisak imale su sve dosadašnje vlasti, ali nijedna to nije uradila, niti je ikada iskazana politička volja. Razlozi za to više su nego očigledni. Iako su u nadležnom ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave rekli da se birački spiskovi redovno ažuriraju, postoje brojni primeri koji ukazuju na suprotno. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija ima 7.186.862 stanovnika, a punoletnih građana koji imaju pravo glasa je 5,9 miliona. U jedinstveni birački spisak za ovogodišnje predsedničke izbore upisano je 6,7 miliona birača. Kada se ta brojka uporedi sa brojem punoletnih građana, ispostavlja se da pravo glasa na ovim izborima ima više od 800.000 birača koji nisu stanovnici Srbije.
Iako se na trenutak može pomisliti da je reč o državljanima Srbije koji žive u inostranstvu, prema rečima više članova RIK-a, u birački spisak upisano je svega oko 11.000 birača koji glasaju u dijaspori. A šta je s preostalima koji imaju pravo glasa i kako su se našli na biračkom spisku?
„I ja se pitam kako je to moguće. Prostor za manipulaciju sa blizu milion glasova je ogroman. Kako je moguće da već 27 godina imamo neažuriran birački spisak? Sve ovo se dešavalo i devedesetih godina, ali i posle 5. oktobra. Nijedna vlast taj problem nije rešila jer to očito odgovara svima“, kaže za Blic član Republičke izborne komisije Vladimir Gajić. Moguća pretpostavka je da su se pojedini birači prijavili da glasaju u inostranstvu, a nisu se odjavili iz Srbije. Čak i da je to slučaj, opet se radi o zanemarljivoj brojci u odnosu na spomenutu, kažu sagovornici Blica.
Jedan građanin je za taj list rekao da mu je otac umro pre 20 godina, ali da mu je za ove izbore stigao poziv da glasa. Ako ovo zvuči neverovatno u nekoj uređenoj državi, šta je sa biračem koji će za mesec dana napuniti 128 godina (rođen 1889. godine), a upisan je u birački spisak na Novom Beogradu. Ako je neko i za trenutak pomislio da je moguće da u Srbiji živi osoba od 128 godina, treba napomenuti da je prošle godine preminuo najstariji stanovnik Srbije sa 107 godina. Kako je objavio Insajder, u Jedinstvenom biračkom spisku samo na teritoriji Beograda su i dalje najmanje 23 osobe koje su rođene još u 19. veku. Ivan Ninić, takođe član RIK-a, kaže da se među upisanim biračima nalazi na desetine hiljada umrlih, ali da mu nije poznato da li takvih slučajeva ima više od 100.000.
„Pošto rodbina preminulih smrtne slučajeve prijavljuje matičnim službama, one su dužne da u roku od nekoliko meseci građane koji su preminuli izbrišu iz biračkog spiska. Matičari taj posao očigledno ne rade jer kako u suprotnom objasniti ovakve slučajeve“, navodi Ninić.
U RIK je stigla masa prijava stanara koji tvrde da su na njihove adrese stigli pozivi za glasanje nepoznatim ljudima koji nikada u njihovim stanovima i kućama nisu živeli, niti su ikad čuli za njih. V. C. iz Beograda navodi za Blic da je samo u njegovoj zgradi stiglo više od 20 poziva za glasanje građanima za koje niko od stanara nije čuo. Ninić kaže da je moguće da su neki odranije, pre 20 godina, bili prijavljeni na tim adresama, ali da je i dalje mnogo toga nejasno.
„Takvih slučajeva je bilo mnogo. Odakle pojava tolikog broja ljudi, niko ne zna. Takođe, u biračkim spiskovima bilo je puno ljudi koji su prijavljeni na adresama koje ne postoje u Beogradu, navodi on. Ostatak teksta možete pročitati u današnjem Blicu.
Autor: Blic; Foto: 021.rs
Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: