PISMO UČENICE IZ JAJCA: „Vi ćete kad-tad umrijeti, a mi ćemo i dalje ostati zajedno…“

PISMO UČENICE IZ JAJCA UJEDINILO BALKAN: „Vi ćete kad-tad umrijeti, a mi ćemo i dalje ostati zajedno…“

Pismo koje je napisala učenica srednje škole iz Jajca odjeknulo je celim regionom!
Autor: radiosarajevo.ba Foto: Dnevno.rs/Kolaž
Vreme: 14:09h | 03. april. 2017.

Pismo Kristine Sivonjić, učenice Srednje strukovne škole u Jajcu, u kojem govori o zatrovanim odnosima u Bosni i Hercegovini i u kojima poziva starije da ne truju decu nacionalizmima proširilo se regijom brže od virusa, i to s razlogom. Njenu poruku objavljujemo u celosti.

Dobro došli u BiH. U državu punu nacionalizma. Dobro došli u državu u kojoj ljude dijele na Hrvate, Srbe i Bošnjake, na katolike, pravoslavce i muslimane…

…dobro došli u državu gdje djecu od 7-8 godina okreću jedne protiv drugih, odmah im na početku zabrane da se druže sa svojim vršnjakom druge vjere. Dobro došli u državu gdje stariji pune djeci glavu o nečemu što nisu ni proživjeli.

Djeca od malih nogu nauče da trebaju mrziti nekog druge vjere, nacije, a ni sami ne znaju zašto? Mi djeca živimo u jednoj bajci u kojoj nije bitno kako se zoveš, u što vjeruješ i kojem bogu se moliš.

Ali zato imamo svoje odrasle: očeve, majke, djedove, bake… koji nas plaše raznim čudima, i svakoj bajci naude. Mi međusobno gradimo prijateljstva koja nacionalnosti žele srušiti govoreći: ‚Nismo se mi prije 20 godina ubijali da bi nam se djeca danas družila ili ne daj Bože u školu zajedno išla‘. Bravo! Baš ste neki uzor! Mislim, da možete, sad bi nam svima dali noževe i puške da se poubijamo, kao vi prije 20 godina. Ali, vidite i sami da vam ne ide.

Vi koji govorite da ste ovaj, onaj, uvijek bolji i važniji od onih drugih, kome to govorite!? To što ste vi zadržite za sebe. Molite se Bogu kojem hoćete, u kojeg vjerujete, ali poštujte tuđe. Zašto komplicirate stvari koje su zapravo jako jednostavne?

Nas omladinu, djecu, žele podijeliti ljudi kojima je vrijeme i umrijeti. Koji su jednom nogom u grobu. Pa narode, bolje bi bilo da svoje staračke dane provedete u miru, a ne u razmišljanju kako da pokvarite budućnost BiH. Vaše vrijeme je prošlo. Vi ste samo sjena, koja prati nas mlade. Gospodo, zaboravljate da svijet ostaje na mladima, a vi sad dobro gledajte što ćete učiniti po tom pitanju? Vi ćete kad-tad umrijeti, a mi ćemo i dalje ostati zajedno…

Podsećamo da se učenici iz Jajca, svih uzrasta, bore protiv osnivanja mešovite škole koja će decu deliti po nacionalnosti. Bez obzira na njihove stalne apele, tamošnja vlast je donela odluku o osnivanju ove škole, no deca iz Jajca ne odustaju u svojoj borbi.

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: