НА БОЖИЈЕМ ПУТУ

НА БОЖИЈЕМ ПУТУ

На Божијем путу бити, значи корачати путем Божијих закона својим животом како би одржали своју суштинску бит у хармонији са собом и Богом, сачували здравље и радост живота да би били у стању испунити налог Божји који нам је по Божјој вољи нити доступан нити познат али зато сигурни можемо бити да све на овом свету има свој смисао подређен на крају крајева Божијој вољи. Наше је да живимо по унутрашњим потребама усмерених ка подпори другом као сваком Божјем делу. Сваки искорак ван тога рама чини ће нас мање срећним па и болесним. Све у нама и око нас, испод и изнад нас су Божја дела са којима би требали као таквим да живимо у хармонији, један за другог а не један против другог, против божије благодети.

Знам, многи ће рећи; одкуд знаш да има Бога кад га ниси видео!? Питам ја те и такве, да ли су исти ти критичари Бога икада видели творца природе!? Наравно да нису али тврде да је све природа створила а да се не приупитају ко је природу и еволуцију створио ако не Бог! Зар не видимо раскош и богатство универзума, зар не видимо себе у огледалу да би могли посумњати у постојање Бога свемоћнога!Неко ће рећи а зашто нам дозвољава да грешимо кад је свемоћан!? Зар нам није дао и ум на собствено располагање, да се управљамо по собственој вољи, себи већ на земљи да стварамо рај или пакао. Наше грешке не боле свемоћног Бога, иначе би их спречио, већ нас да из њих учимо и себе усавршавамо.

А зашто би нам то толико битно било да знамо како изгледа Бог кад знамо како му изгледају дела. Колико је слепом битно да зна како изгледа вода ако је препознаје по укусу. Зар не препознајемо Бога у сваком цвету у свему око нас и у нама и свему што осећамо!? Ни пчеле, нити јата птица не размишљају о томе како да маневришу простором како се не би у ваздуху сударили. Све је у домени Божје савршености! Погледајте само јата риба у кавој тачности формирају своје формације. Знам реће неко имају лот али одкуд ко им то створи? Еволуција? а ко створи законе еволуције ако не Бог!Рећиће те одмах; природа и еволуција али опет постављам питање ко ствара живот и еволуцију и законе по којима функционише. Ту смо брзо код дуплих аршина! Творца еволуције не морамо видети али Бога наводно морамо како би схватили да га има! Рађамо се без да нас се пита и умиремо без да нас се пита а хтели би да стојимо еволуцијом изнад самога Бога без да се питамо ко је Бог еволуције и да ли га је ко видео? Ту смо великодушни по питанју творца односно Бога еволуције. Не, поштовани пријатељи све стоји у непојмљивој хармонији. Као и у природи ми видимо последице нечега а да не видимо ко то стоји иза тога. Само постојање указује на чинјеницу да постоји и творац закона по којима се све одвија. Пореметите само живац ока и ви ће те осетити шта значи пореметити хармонију једне бити!

Нека нико ни не помисли да је Бог овисан од нас и нашег обхођењу према њему само зато што нам је уделио ум и разум на собствено одлучивање по собственој вољи. Добили смо свест и све што радимо и како радимо радимо себи. Свест и подсвест ће нас контролисати, чинити срећним или несрећним и болесним све овисно од наших међусобних односа и односа самих према себи. Све нам је дато да би били срећни па чак и за оболеле травка да се осећају сретнијим. Са Божјег пута не можемо скренути само је питанје да ли ће мо ићи по трњу, његовој ивици и трњу, бити више или мање сретни. Помажимо једно друго па ће мо и себи помоћи а и Божје дело у целини унапредити. Ратови и убијање уништавају животе, од Бога нам дате благодети. Знао сам кољача који се целог живота није трезнио. Из биртије су га пијаног у трагачу гурали својој кући док су га собствена, презлатна деца, сажаљиво гледала. На крају је остао сам. Комшије су га после неколико дана виделе кроз прозорска окна врата како лежи мртвав метар надохват врата. У кревету је запалио цигарету и заспао те се у собственом диму угушио. Покушао је да се спасе али није успео ни до врата стићи. Једног дана су га питали, зашто се не трезни? Он је само одговорио да ништа није страшније од мириса људске крви а тај мирис му се непрекидно појављује у трезвеном стању. У том селу звали су га; Стовраг. Тако је то или томе слично кад се човек огреши о Божје дело те убије човека, затре живот који је од Бога посредством мајке и оца добит!

Душан Нонковић-Теодоровић

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: