СЕКЦИЈА ПРВЕ АРТИЉЕРИЈСКЕ БРИГАДЕ ПРВЕ ПРОЛЕТЕРСКЕ ДИВИЗИЈЕ ОБЕЛЕЖИЛА ЈЕ 72-У ГОДИШЉИЦУ ФОРМИРАЊА

СЕКЦИЈА ПРВЕ АРТИЉЕРИЈСКЕ БРИГАДЕ ПРВЕ ПРОЛЕТЕРСКЕ ДИВИЗИЈЕ

ОБЕЛЕЖИЛА ЈЕ 72-У ГОДИШЉИЦУ ФОРМИРАЊА

Као и савке године до сада, обележавање дана формирања прослављене 1. артиљеријске пригаде 1. пролетерске дивизије, формиране у Београду 21.новембра 1944. године. Бригада је ушла у састав Прве пролетерске ударне дивизије и после формирања прелази Саву, учествује у бројним биткама све до ослобођења.

Од дела расформиране бригаде један дивизијон улази у састав Гардијских јединица, а касније 1.гмап је носилац традиција те бригаде.

Овогодишњој прослави, из оправданог разлога, изостало је доста чланова. Организација, као и сваке године, била је на висини. У свечаном делу сусрета: Воја је веома сажето изне кратак историјат ратне бригаде. Скуп је, бираним речима, поздравио Милан Ђуровић пенз.пуиковник, један од команданата у чије је време пук постигао запажене успехе у обуци и учешћу у бројним вежбама. Затим се скупу обратио и Радован Кузмановић један од најстаријих припадника овог пука. На крају свечаноног дела писац овог чланка, поклања своју II књигу „Грумен мудрости“ Милошу Лончар организатору и Мирку Вукићу, свом командиру батерије, коме је у књизи посветио доста простора. Затим је поклонио своју задњу књигу посвећену 70-тој годишњици завршета Другог светског рата „Живео живот мали човек“ – роман у стиху, бројним члановима, а посебно Градском одбору СУБНОР Крагијевац.

Иза овога, заједничка фотографија;

Дружење је настављено заједничким ручком, солидно послуженим, уз музику и песму која је дуже трајала од предвиђеног

Захвањујемо се Удружењу војних пензионера Србије на трошку превоза, Милу Малбаши превознику на повољној цени превоза и возачу, који је веома пажљиво возио људе из Београда.

Милан Миле Марковић, пенз..п.пуковник

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: