УКОР ХРВАТСКОЈ ЗБОГ ЈАСЕНОВЦА

Укор Хрватској због Јасеновца

Датум објаве: субота, новембар 26, 2016
Објављено у Јасеновац
Усташки логор смрти из Другог светског рата уписан на листу угрожене баштине Холокауста. Загребу наложена промена изложбе, као и брига о Старој Градишки
Јасеновац
Јасеновац

Спомен-подручје Јасеновац, највеће стратиште српског, јеврејског и ромског народа на тлу бивше Југославије, уписано је на листу светске угрожене баштине Холокауста. Упис је обавила Међународна алијанса за сећање на Холокауст (ИХРА), а тај потез гарантује да ће комплекс јасеновачког логора смрти добити третман какав заслужује у светском памћењу злочина Другог светског рата.

Хрватска, која је, као и Србија, члан ИХРА, најоштрије досад опоменута је због односа према овом спомен-комплексу. Влади у Загребу је наложено, између осталог, да промени сталну изложбену поставку у Меморијалном центру Јасеновац.

– Потребна је обнова сталне поставке, и то у сарадњи с независним међународним телима и стручњацима и на начин који ће обезбедити повратак историјског контекста и информација о починиоцима злочина – наведено је у одлуци организације ИХРА.

Званичном одлуком Радне групе за музеје и меморијале ИХРА, која је прошле недеље заседала у румунском граду Јашију, Хрватској је наложено и да подручје логора Стара Градишка, у коме је убијено око 15.000 људи, буде прописно обележено и реновирано, како би успомена на настрадале била негована у складу с међународним стандардима. На заседању је наглашено да ће ово питање бити на дневном реду ове организације све док не буде решено на задовољавајући начин.

СТАРО САЈМИШТЕ

Организција која брине о сећању на геноцид почињен током Другог светског рата позвала је и Србију да настави рад на оснивању меморијалног комплекса Старо сајмиште. ИХРА је затражила редовно ажурирање планова за заштиту овог комплекса и заложила се за подстицај власти у Београду да предузму хитне мере како би процедуре биле што пре окончане. Оваква препорука донета је после недавне посете посебне комисије ИХРА Београду. „Чувари сећања“ упознати су с досадашњим резултатима рада и плановима за доношење закона о будућем меморијалу.

Јасан и недвосмислен позив Хрватској да негује сећање на убијене Србе, Јевреје и Роме у комплексу јасеновачких логора тумачи се као јасан знак влади у Загребу да заустави релативизовање злочина почињених у НДХ. Сврставање на листу угрожене баштине геноцида, стручњаци за Холокауст тумаче као важан корак за значај Јасеновца у свету, али и међународни утицај на његову будућност.

Стратиште на обали Саве претходних година било је честа мета бруталног прекрајања историје у циљу умањења размера злочина који су усташе починиле над Србима, Јеврејима и Ромима. Геноцидни концепт овог комплекса у хрватској јавности посебно је мењан током последњих неколико година. Изједначавање Блајбурга и Јасеновца, сврставање у исти ред злочина усташа и комуниста, па чак и негирање да је Јасеновац имао карактер логора смрти, тумаче се делом добро осмишљене кампање за релативизовање значаја стратишта које се по броју жртава сматра већим и од чувених нацистичких логора Дахау или Маутхаузен.

ОБАВЕЗУЈУЋЕ ОДЛУКЕ

МЕЂУНАРОДНА алијанса за сећање на Холокауст је међународно кровно тело које чине 31 држава чланица и више држава кандидата и посматрача. Ова организација је основана на основу Стокхолмске декларације из 2000, са задатком да се стара о проучавању Холокауста, образовању, али и да води бригу о стратиштима и начину на који се сећање чува. Председавање ИХРА ових дана од Румуније преузима Швајцарска. Одлуке овог тела су обавезујуће за државе чланице.

Аутор: Р. ДРАГОВИЋ

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Став Удружења Јасеновац-Доња Градина о изложби Јасеновачки логор смрти у Уједињеним

Милан Кољанин: Хрвати су вршили геноцид и 1941. и 1991.године

Шта је данас Јасеновац Хрватима? (ВИДЕО)

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: