ČEŠKA IZAZVALA PANIKU NA ZAPADU: „Nećemo da budemo živi štit, izlazimo iz NATO!“

ČEŠKA IZAZVALA PANIKU NA ZAPADU: „Nećemo da budemo živi štit, izlazimo iz NATO!“

Advertisement

Češki komunisti, treća po veličini politička snaga u toj zemlji, žele da njihova država izađe iz sastava NATO alijanse. Pristalice ove ideje tokom predizborne kampanje sakupljaju potpise u okviru peticije za organizaciju referenduma o izlasku iz NATO.

Češki komunisti, treća po veličini politička snaga u toj zemlji, žele da njihova država izađe iz sastava NATO alijanse. Pristalice ove ideje tokom predizborne kampanje sakupljaju potpise u okviru peticije za organizaciju referenduma o izlasku iz NATO.

– NATO je organizacija koja funkcioniše potpuno protivrečno svojim načelima. Politika za koju se ona zalaže, sve više ugrožava bezbednost. Posebno su opasni zaključci usvojeni na poslednjem samitu održanom u Varšavi početkom jula ove godine – navodi Jozef Skala, zamenik predsednika Centralnog komiteta Komunističke partije Češke.

Skala navodi tvrdnje profesora Stivena Koena, eksperta u oblasti savremene ruske istorije i politike, da je na granicu sa Rusijom postavljen ogroman arsenal, i da takvo prisustvo vojne opreme nije viđeno na granicama još od kraja Drugog svetskog rata.

Advertisement

Varšavski samit je dao zeleno svetlo za dodatno naoružavanje i na kopnu i na moru. – U ovakvom rizičnom poduhvatu prinuđena je da učestvuje i Češka. Uvlače nas u nuklearni konflikt i prave od nas živi štit, koji će prvi na sebi osetiti udar. Već sad osećamo i izdatke za tu operaciju, ali i sramotu i strah. To je poptuno nelogična politika koja šteti i ljudima i biznisu. Ovakva politika donosi korist samo malom broju ljudi. Mi, kao komunisti, protivimo se ovoj politici u interesima nacije, a ne u svojstvu bilo čijih agenata. Obični ljudi i građani gube strpljenje, sve više je izražena zabrinutost za našu ali i evropsku bezbednost. Ovo će postati vidljivo tokom oktobarskih izbora – izjavio je Skala.

U okvirima predizborne kampanje komunisti skupljaju i potpise za peticiju o izlasku Češke Republike iz NATO.

– Ovom peticijom ćemo zatražiti od Vlade da obeća da neće dozvoliti postavljanje strane vojske i oružja na teritoriji Češke, kao i da neće slati naše vojnike na granicu sa Rusijom. I ono što je najvažnije, tražićemo ono čemu težimo već poslednjih 17 godina – da se građanima da pravo da samostalno reše pitanje članstva u okviru NATO-a putem demokratskog referenduma navodi on.

Advertisement

IZVOR: http://www.balkanuzivo.net/ceska-izazvala-paniku-na-zapadu-necemo-da-budemo-zivi-stit-izlazimo-iz-nato/

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: