ЕМИСИЈА „РАЗГОВОР СА СТЕФАНОМ“ – ДВЕ СРПСКЕ ХЕРОИНЕ; Гост: Анастасија Ларвол

SREBRENICA HISTORICAL PROJECT

Postbus 90471,

2509LL

Den Haag, The Netherlands

+381 64 403 3612  (Serbia)

E-mail: srebrenica.historical.project@gmail.com

Web site: www.srebrenica-project.org

____________________________________________

Емисија „Разговор са Стефаном,“ Снага Народа, 22.октобар 2016

 

Тема: Српске хероине – Милева Марић и Милунка Савић

 

Гост: Анастасија Ларвол

ЕМИСИЈА „РАЗГОВОР СА СТЕФАНОМ“ – ДВЕ СРПСКЕ ХЕРОИНЕ

 

Тема наше данашње емисије је признање и захвалност истакнутим појединцима који су својим залагањем и херојством задужили заједницу.

Ева Рас, српска глумица мађарског порекла, изнела је значајну истину када је једном приликом приметила да „већ двеста година о српском народу нема ко да брине.“

Да ли само двеста, то је посебно питање. Али да су у периоду новије српске историје, на који се опаска Еве Рас углавном односи, кругови задужени да га воде српском народу поклонили врло мало озбиљне пажње, то је чињеница која не подлеже никаквој сумњи.

Брига о народу јесте један од главних задатака водећег слоја, или елите како се то данас каже. Обавезе елите су јасне: правилно  саморазумевање и реална процена места и могућности народа у датом историјском тренутку и, упоредо са тиме, артикулисање обједињујуће визије, кадре да мобилише најбоље снаге и да их усмери ка остварењу достојних циљева.

Али и народ има обавезу да води бригу о неким стварима које су веома важне за његов процват и опстанак. Та брига има дубоку моралну димензију јер обухвата неговање и преношење вредности и традиција наредним поколењима. Уважавање предака и испуњење обавезе да им се одужимо вредним и пожртвованим делима, саставни је део оног моралног бедема који у непрекидној и немилосрдној конкуренцији међу народима сваку заједницу штити од исцрљености, посрнућа и пропасти.

Припадници народа који су своје животе свесно и добровољно жртвовали или посветили за добро и напредак целине, или су страдали као њени појединачни представници када је заједница била мета да се сатре и уништи – а и српски и јеврејски народ прошли су кроз то страшно искуство – заслужују трајно сећање и највиши облик пијетета и поштовања. У пијетет који се њима указује спадају истовремено не само моралне већ и прагматичне обавезе садашњег поколења према претходнима који су заједници омогућили живот и напредак – било највећом могућом жртвом, полагањем живота за ближњега, или достигнућима преданог труда који може да служи на част и понос заједници која их је изнедрила.

А енглески политички философ Едмунд Берк дао је непревазиђено одређење заједнице: јединство између оних који су живели раније са онима који су живи сада и још нерођеним поколењима.  Како Срби пролазе ако их ценимо у светлу ових узвишених начела?

Захвалност је једна од најплеменитијих врлина не само у карактеру појединца већ и општем расположењу заједнице према свима који су се за њу на било какав начин жртвовали или су као жртве пали за њено добро. С једне стране, то је дуг основне пристојности, испуњење унутрашње и несебичне обавезе према добротворима. Али постоји и прагматична обавеза да пијететом наградимо све претходне жртве за опште добро. Ако их олако предамо забораву, немарним односом према њима показаћемо колико су нам неважни и колико ниско ценимо њихов подвиг. Ко ће се после тога опет жртвовати у одбрану заједнице која је тако равнодушна? Нико неће ризиковати, а најмање жртвовати, нешто од вредности, време, иметак, труд, таленат – живот најмање – да би заштитио своје суграђане и сачувао баштину за будућа поколења.

Заједница која не одаје почаст прецима без чије жртве је данас не би било нема изгледа ни за процват, ни за опстанак.

Завршио сам проповед. Сада ћемо прећи са теорије на праксу. Разговараћемо о животном путу две велике Српкиње, Милеве Марић Ајнштајн и Милунке Савић. Једна је, сарађујући са својим супругом, славним научником Албертом Ајнштајном, деловала и све вас задужила својим бриљантним умом, друга својим неустрашивим и часним родољубивим срцем.

Обе велике Српкиње о којима ће данас бити речи за живота   биле су подвргнуте, у пуној мери, равнодушности и незахвалности које готово ниједан други народ као Срби није способан да покаже.  А после смрти, биле су готово заборављене. На крају ове емисије, погледаћемо два кратка видео прилога о њима, један посвећен Милеви Марић Ајнштајн, дело наше данашње саговорнице, Анастасије Ларвол, други – Милунки Савић.

https://www.youtube.com/watch?v=qd_GDvnypF0

Милева Марић – Ајнштајн:  https://vimeo.com/40013017

За Милунку Савић: https://www.youtube.com/watch?v=kLiuNZJcbbk

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: