IMENA I PREZIMENA VLASNIKA 90% MEDIJA U SVETU!

ŠEST VELIKIH KORPORACIJA POSJEDUJE 90% MEDIJA: Noam Chomsky objašnjava kako funkcioniraju ‚mainstream mediji‘

Urednik: Ermin Kadic   / Objavljeno : 7. 10. 2016.

post image

Posljednjih godina u javnosti sve češće možemo čuti izraz „mainstream mediji“, ali malo ko zna šta su oni i ko su im vlasnici. Prema definiciji, mainstream mediji su mediji koji utiču na veliki broj ljudi i koji su sposobni kreirati javno mijenje.

Kolika je moć mainstream medija možda najbolje oslikava izjava čuvenog filozofa Noama Chomskya, koji je mainstream medije opisao na sljedeći način:

„Velike medijske korporacije, kao što su CBS ili New York Times, plasiraju svoje priče i teze u javnost, a te priče kasnije preuzimaju i šire manji mediji, koji nemaju resurse da se bave temama na svoj način. Najveći mainstream mediji putem svojih kanala, kao što su novinske agencije Associated Press i Reuters, svoje mišljenje nameću svim drugim medijima, koji svjesno ili nesvjesno šire njihov uticaj“.

Međutim, ono što posebno zabrinjava jeste odgovor na pitanje: Ko su vlasnici najvećih i najuticajnijih medija na svijetu?

Odgovor je zastrašujući.

Vjerovali ili ne, čak 90 posto najvećih medija u Americi nalazi se u vlasništvu samo šest korporacija.

Američke kompanije General Electric, News Corp., Disney, Viacom, Time Warner i CBS u svom vlasništvu drže 90 posto medijskog neba u SAD i zapadnoj Evropi. U njihovom se vlasništvu, između ostalih, nalaze CNN, FOX, ABC, The Guardian, ESPN, NBC, Universal, HBO, MTV, VH1, Telemundo…

Usporedbe radi, isti broj medija 1983. godine nalazio se u vlasništvu čak 50 kompanija, ali danas se taj broj smanjio na šest.

Kada su u pitanju ljudi, može se reći kako 15 multimilijardera ili kompletnih porodica kontroliše gore spomenute korporacije, kao i ostatak uticajnih medija.

Michael Bloomberg, Rupert Murdoch, Donald and Samuel “Si” Newhouse, porodica Cox, Jeff Bezos, John Henry, Sheldon Adelson, Joe Mansueto, Mortimer Zuckerman, porodica Barbey, Stanley Hubbard, Patrick Soon-Shiong, Carlos Slim Helu, Warren Buffett i Viktor Vekselberg su vlasnici medija u SAD, pa i u svijetu, na način kako je to na početku ovog teksta objasnio Chomsky.

(Global CIR/Av

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google Foto

Du kommentierst mit Deinem Google-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

Verbinde mit %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d Bloggern gefällt das: