Са 18. Седнице Скупштине Удружења ,,Фонд дијаспора за матицу„

Са 18. Седнице Скупштине Удружења ,,Фонд дијаспора за матицу„

Београд, 6. августа 2016. године

Седница Скупштине Удружења ,,Фонд дијаспора за матицу„, 18. по реду,одржана је 06. августа 2016. године, у Београду. У раду Скупштине учествовали су чланови Фондаиз расејања и матице и известан број гостију. Скупштином је председавао др инж.. Милоје Ж. Милићевић (Берлин), председник Управног одбора. Отварајући рад Скупштине, г. Милићевић је топло поздравио све присутне, захвалио на њиховом учешћу и пожелео успешан рад. Поздравио је Владику топличког Арсенија Гловчића, изасланика Његове Светости, Патријарха Српског г. Иринеја, и захвалио на његовом присуству. Затим је, на предлог г. Милићевића, минутом ћутања одата пошта српским жртвама, које су, пре 21. годину, страдале у војно-полицијској акцији ,,Олуја„, у Хрватској. Такође, одата је пошта личностима које су дале велики лични допринос оснивању, раду и афирмацији Фонда, и то: проти Томи Марковићу, Борки Вучић и проф. Дејану Медаковићу, бившем председнику САНУ.Г. Милићевић је затимобавестио учеснике Скупштине о томе да су се Његово преосвештенство Владика Бачки г. Иринеј Буловић, члан Управног одбора, г.Љубиша Ракић, академик, члан Савета, и г. Василије Крестић, академик, извинили што, због спречености, не могу да учествују у раду, и упутили искрене жеље за њен успешан рад. Обавестио је, такође, да се г-ђа Љиљана Вернер, председница Надзорног одбора, на аеродрому у Хамбургу, на путу за Београд, повредила у паду, па је морала да се подвргне лечењу и да, због тога, није могла да допутује и учествује у раду Скупштине. Такође, прочитао је писано извињење г-ђе Љиљане Скарамела Пантић, члана Надзорног одбора, из Швајцарске, што због болести и лечења, није могла да се одазове позиву. Изразио је искрене жеље забрзи опоравак свих чланова Фонда и његових органа, који услед болести и повреда, нису могли да присуствују Скупштини.

Учеснике у раду Скупштине је, у име Његове Светости Патријарха Српског г.Иринеја, поздравио његов лични изасланик Владика топлички Арсеније. Пренео је благослов Његове Светости и жеље за успех у раду Скупштине и Фонда. Говорио је о тешкој судбини избеглица и принудно расељених лица. Изразио је топлу захвалност хуманитарној активности Фонда, а посебно за његову сталну несебичну помоћ српском народу на Косову и Метохији, избеглицама и расељеним лицима.

Усвојени дневни ред Скупштине обухватао је следеће тачке:

Уводно излагање г. Милоја Милићевића; Извештај о раду Фонда између две скупштине; Информацију о обнови рада Фондације ,,Сања Миленковић„; Усвајање Завршног рачуна Фонда за 2015. годину; Избор органа Фонда; Оквирни план рада Фонда у наредном периоду и друга питања.

Уводно излагање

Беседа, извештај председника Управног одбора Милоја Ж. Милићевић

Уважени Скупе,

Ваше Преосвештенство,

даме и господо,

драги чланови Управе, добротвори и пријатељи Фонда

1. Уводно обраћање

Управе Фонда расејање за матицу, жели најпре да упутим најсрдачније поздраве и дубоку захвалност пријатељима Србије и нашим родољубивим појединцима, групацијама, удружењима, организацијама и њиховим надлештвима у расејању и матици на новчаним прилозима у корист Фонда. Такође је потребно истаћи и непрекидно, неуморно залагање Управе Фонда на успостављању поверења и јединства матице и расејања. Посебну захвалност дугујемо свима вама који сте у протеклим напорним годинама потврђивали поверење и солидарност са Управом Фонда, на њеном упорном настојању да заштити и поврати узурпирану имовину намењену хуманитарним потребама матице. Вашом подршком и неуморним радом Управе постигнути су узорни резултати.

Ваша наклоност, поверење и подршка Фонду и даље су неопходни да би се успешно, у духу свеколике саборности и разумевања, надокнадила – односно повратила још увек узурпирана преостала имовина Фонда, и да би се она, као и до сада, користила за нужне потребне и пројекте у матици, а у складу са законима Републике Србије, нашим Статутом и усвојеним начелима деловања Фонда као трајне хуманитарне институције свеколиког српског народа.

Желимо да и данас обавестимо и нашу јавност у матици и расејању , да се средствима Фонда крајње одговорно и савесно располаже. Од оснивања Фонда августа месеца 1999. године до данашњег дана из средстава Фонда није утрошен ни једа цент за било које режијске или сличне трошкове. Чланови Управе када долазе на седнице Фонда, укључујући и оне из прекоморских земаља, одувек сами сносе своје трошкове пута и боравка у матици. Поред тога, они волонтерски – добровољно и бесплатно управљају Фондом. По оваквом управљању и бризги о народном новцу као и насушним потребама наших чуваркућа, Фонд дијаспора за матицу је јединствена узорна хуманитарна организација у свеколиком српству. Ради тога сам неизмерно захвалан Управи и Савету Фонда на одлучном залагању око очувања и одговорног, узорног управљања повереном нам имовином као и на међусобној братској слози. Ваше деловање, доброчинство и мишљење о свим питањима нашег заједништва је изузетно значајно, а Ваше учешће у раду ове Скупштине делегата је видан доказ Ваше искрене љубави и бриге за наш народ и отаџбину, без чега ниједно заједништво није могло настати, нити трајно опстати.

Највећи део посла у матици обаве, разуме се волонтерски, господин Живадин Јовановић, извршни директор и господин Драгомир Вучићевић, секретар Фонда. Без њих би тешко успешно Фонд деловао. У име добротвора и корисника Управа Фонда им се, и овога пута, најсрдачније захваљује.

Непосредно пред парламентарне мајске изборе, председник Владе господин Александар Вучић прими је представнике Управног одбора Фонда господина Михаила-Мајкла Милићевић (Канада) и господина Милисава Алексића (Француска). Наши представници су том приликом између осталога обавестили господина Вучића о још увек невраћеној имовини Фонда и замолили га да се лично заузме да се узурпирана средства Фонда Фонду врате. Тим поводом изражавамо нашу велику захвалност господину Вучићу, као нашим представницима господи Михаилу Милићевић и Мирославу Алексићу.

Посебно велику захвалност дугујемо Комисији за решавање приспели молби за помоћ Фонда. Чланови Комисије, Живадин Јовановић, Предраг Ракочевић, Драгомир Вучићевић, Станислав Гашпаровски, Слободан Аћимовић, Мирослав Млинар обављају обиман и одговоран посао. Често су морали о свом трошку путовати на лице места, да би проверили наводе у молбама и успоставили везе са локалним самоуправама.

Захваљујемо се Законом овлашћеним рачунополагачима господину Добрици Ђорђевић и господину Мирославу Јокић на редовном праћењу финансијског пословања Фонда.

Много хвала нашем данашњем домаћину, Канцеларији Владе Србије за дијаспору и Србе у региону на данашњем гостопримству и указаној подршци.

Поздрављамо представнике електронских и штампаних средстава информисања и захваљујемо им се на интересу и објективном информисању наше јавности о хуманитарном деловању Фонда. Ради подстицања нашег свеколиког заједништва и саборности, најљубазније их молимо да нашу јавност чешће и подробније обавештавају о постигнутим резултатима, узорном хуманитарном деловању Фонда и дословно волонтерском управљању Фондом.

2. Имовина Фонда

Следећим редовима желим да Вас обавестим о још неутрошеној имовини Фонда. Она се састоји из два дела: Расположива имовина Фонда и узурпирана имовина Фонда. О деловању Управе Фонда између претходне 17. и ове 18. Седнице обавести ће нас извршни директор Фонда, господин Живадин Јовановић, а председница Надзорног одбора госпођа Др Љиљана Вернер говориће о Завршном рачуну између претходне и ове седнице. Овлашћени рачунополагачи су такође имали увид у финансијско пословање Управе Фонда.

Као што би речено, још увек се новчана средстава Фонда састоје из два дела:

  1. новчана средства која стоје Управи на располагању

  2. новчана средства која су бесправно узурпирана

2.1 Расположива новчана средства

Са салдом од 20. јула 2016. године Управи Фонда је располагала са

2.288.614,67 61 €

још неутрошеног новца. Расположива имовина Фонда је за сада уложена у банкама у Београду. О детаљима, с тим у вези, сазнаћемо из извештаја извршног директора Фонда, господина Живадина Јовановић.

2.2 Узурпирана новчана средства Фонда

На основу нашег књиговодства и потврде ондашњег стечајног управника Београдске банке, господина Милорада Џомбић од 21. марта 2002. године са салдом од 2000. године, главница имовине Фонда, на рачуну Београдске банке у девизним валутама и нешто врло мало у динарима износила је укупно

3.048.648,44 €.

Овај износ је Влада Републике Србије, после скоро 8 (осам) година незаконите блокаде, 29. септембра 2008. године вратила Фонду. (Молимо погледајте, између осталога, Финансијски извештај 11. Седнице одржане 27. јуна 2009. године, на вепстрани Фонда http://www.fonddijaspore.rs).

Влада, нажалост, није Фонду вратила средства у девизним валутама, што је Фонд готово искључиво поседовао, већ у динарској противвредности. Већ том присилном трансакцијом оштећена је главница имовине Фонда за шестоцифрени износ у еврима. И поред тога, Влада Републике Србије Фонду није вратила целокупну главницу, нити је исплатила камату и камату на камату за коришћење новца током дугих 8 (осам) година незаконите блокаде.

Да би добротвори и корисници Фонда, као и наша јавност у целини, знали колико Влада Србије Фонду још дугује, ми смо једном годишње рачунали камату и камату на камату за још невраћена средства, актуализовали дуг и о томе смо вас и нашу јавност редовно на нашим Седницама извештавали. (Молимо погледајте Финансијске извештаје од 9. до 17. Седнице односно до 5. Скупштине на вепстрани Фонда http://www.fonddijaspore.rs).

На претходној 17. Седници, односно 5. Скупштини Фонда одржаној 26. септембра 2015. године, Скупштина је утврдила, да је 31. августа 2015. године Влада Србије Фонду дуговала

2.046.616,96 € претпостављена камата 2,50 %, раније 5,50%

односно

3.055.473,86 € претпостављена камата 5,00 %, раније 7,00%

Обрачунска камата од 2,50% односно 5,00% годишње за још невраћену имовину је врло пажљиво, цело на штету Фонда, била одмерена. Годишња камата за штедњу везану на више година је биле у банкама у матици знатно веће. На пример, за износ везан само на годину дана, Фонд је, за враћену му имовину 2008. године, једно време од банке у Београду добијао 9,50% камате годишње. Обзиром да је Влада Републике Србије незаконито и дугорочно, већ делимично скоро 16 година задржала новац Фонда, требало би и даље, за невраћена средстава, задржати обрачунску камату од првобитних 5,50 % односно 7,00 % годишње. Међутим, мада не би требали, ми ћемо висину камате, као и до сада, прилагођавати актуелном стању на тржишту финансија у Србији за на штедњи дугорочно орочених девизних средства. Ради тога, од претходне 17. до данашње 18. Седнице, односно од 31. августа прошле, до 31. јула ове 2016. године, за утврђивање актуелног износа невраћене имовине претпостављамо камату 2,50 % односно 5,00 % уместо ранијих 5,5% односно 7,00 % годишње.

Када се узме у обзор претпостављена обрачунска камата од 31. августа прошле до 31. јула ове 2016. године, дуг Владе Републике Србије Удружењу Фонд дијаспора за матицу се увећава за

47.068,20 € претпостављена камата 2,50%

односно

141.291,81 € претпостављена камата 5,00%

Према томе, још невраћена имовина Фонда 31. јула 2016. године износи:

2.093.685,16 € претпостављена камата 2,50%

односно

3.196.765,67 € претпостављена камата 5,00%

2.3 Укупна имовина Фонда

  1. расположива имовина 2.288.614,67 € и

  2. још невраћена имовина 2.093.685,16 € претпостављена камата 2,50%

============

Укупно 4.382.299,83 €

односно

  1. расположива имовина 2.288.614,67 € и

  2. још невраћена имовина 3.196.765,67 € претпостављена камата 5,00%

============

Укупно 5.485.380,34 €

У међувремену Фонд Сања Миленковић је коначно поново регистрован, али овога пута као Задужбина Сања Миленковић. 31.августа 2014. године Фонд је располагао следећом, на велику жалост, невраћеном имовином:

258.726,44 € претпостављена камата 2,50 %, претходно 5,50%

односно

317.265,95 € претпостављена камата 5,00 %, претходно 7,00%

2.3.1 Камата, сажет преглед захтева и наводни разлози Владе Србије

Већ беше речено, да прорачунску камату за још невраћену имовину Фонда, мада не би требали, прилагођавамо општим кретањима на тржишту новца у Србији. Мада, меродавно за висину обрачунске камате је камата у моменту када се средства уложе на дугорочну штедњу, а не актуелна камата на тржишту новца у моменту обрачуна. Невраћена имовина Фонда је незаконито узурпирана већ у 2000. године. За невраћену имовину висина камате је одмеравана, врло пажљиво, цело на штету Фонда, јер пре 16 година годишња камата за средства на штедњи везана на више година је била у банкама, у матици знатно већа од наше претпостављене обрачунске камате. Да поновим, за износ везан само на годину дана, Фонд је, за враћену му имовину 2008. године, једно време од банке у Београду добијао 9,50% камате годишње, а наша претпостављена обрачунска камата је тада износила само 5,50 % односно 7,00 %, а сада само 2,5% односно 5,00%.

И овога пута, сажето на једној страни А4-листа приказан је преглед делимично решених и још нерешених проблема – захтева и молби Удружења Фонд дијаспора за матицу. У овом прегледу, за још невраћену имовину наша претпостављена обрачунска камата од претходне до данашње Скупштине износи само 2,50 % односно 5,00% годишње. Молимо вас, имајте овај документ на уму и при руци, и о невраћеним износима упознајмо по могућству представнике Владе масмедије, али и своје пријатеље и познанике.

У нашим (без)бројним писмима Влади Србије истицано је, међу осталом, следеће:

  1. Одлучно смо одбацивали тврдње ондашњег Министарства за финансије, односно Владин став, да је имовина Фонда у стечајној маси Београдске банке. Ако је, зашто је Влада гурнула имовину Фонда у стечајну масу, када је Управа знатно пре отварања стечајног поступка уручила налог Београдској банци, да се целокупна имовина Фонда пренесе на новоотворени рачун код Рајфајзен банке у Београду? Зашто је овај налог Управе игнорисан?!

  1. Непосредно по отварању стечаја, свим комитентима Београдске банке надокнађена су сва средства затечена пре стечаја у Банци, само Фонду није враћено ништа . Зашто?!

  1. Народна Скупштина Републике Србије је септембра месеца 2008. године усвојила предлог ондашњег почасног председника Скупштине, госпође Борке Вучић, да се целокупна средства, без икаквих ограничења, Фонду врате. Међутим, пре него што је 29. септембар 2008. године враћен Фонду битан део главнице, која су блокирана октобра 2000. године у Београдској банци, меродавни посленик Владе Републике Србије поставља ултимативно захтев Управи Фонда: Влада ће исплатити Фонду главницу, само ако се Управа обавеже да неће више ништа од имовине потраживати.

Наш потпис под тај једнострани документ је незаконит и ништаван, јер је настао неморалним захтевом и незаконитом принудом, мимо одлуке Народне скупштине, а и Скупштина добротвора Фонда га није и неће никада усвојити.

(Чак ни Министарство иностраних послова се није придржавало тог наводног документа. Оно је годину дана касније, 8. септембра 2009., од незаконито, скоро 9 (девет) година, на свом рачуну држаних 89.951,04 €, Фонду вратило 77.635,19 €. Разлику су потрошили бивши министри иностраних послова, господа Свилановић и Драшковић.)

Овако неразуман однос Владе Републике Србије према имовини Фонда, намењеној искључиво за хуманитарне потребе у Матици, и домаћинском, дословно волонтерском – добровољном и бесплатном – деловању Управе, нанео је и наноси непроцењиву штету нашем заједништву и нашој свеколикој саборности. Тим пре је то несхватљиво, пошто Управа Фонда одувек сваку, поготово сваку већу инвестицију чини у сарадњи и договору са одговарајућим Владиним надлештвима и локалним самоуправама. И поред тога, једно врло одговорно место у државној администрацији наше Србије нам врло озбиљно замера „ што нисмо у систему“. Није нам се дала прилика, да питамо: у ком смо ми то систему, ако нисмо у његовом, јер готово све што смо радили и радимо са државним институцијама или у договору са њима.

Не може се очекивати да се однос између расејања и Владе нормализује, све док Влада у потпуности не врати Фонду незаконито задржану имовину.

Познато је, да је бивши дугогодишњи министар финансија, господин Динкић упорно одбијао да се Фонду врати узурпирана имовина. Уместо да буде активан део решења, он је, на жалост, све до свог краја, био доследан део проблема. У сваком случају, Управа неће одустати да захтева од Владе Србије, ако се буде морало и поново преко суда, да се имовина Фонду у потпуности надокнади.

Поштовани драги пријатељи,

Прихватили смо се да бринемо о имовини Фонда. То је велика људска – морална одговорност и обавеза. Грех би био заборавити или запоставити преузету обавезу и изневерити добротворе Фонда. Више не смемо да ћутимо. Сви до једног морамо што чешће, и што гласније захтевати да Влада задржану имовину што пре Фонду врати. Дешава се, на жалост доста ретко, да се понеки новинар обрати неком од чланова Управе, али ни та се прилика не искористи да се јавно каже колико Влада Републике Србије још увек дугује Фонду.

Да поновимо: 31. јула 2016. године дуг Владе Фонду је износио:

2.093.685.16 € претпостављена камата 2,50%

односно

3.196.765.67 € претпостављена камата 5,00%

Не смемо ћутати, морамо у свакој прилици о томе говорити и залагати се да Влада Србије узурпирану имовину Фонда, Фонду коначно врати. Пре свега од нас то очекују добротвори и корисници Фонда, свака честита особа свеколиког нам народа, али и наша савест.

3. Србослов, Српски меморијал и Српски дом

Поред хуманитарне помоћи, бавили смо се низом других нерешених проблема нашег народног бића. Између осталога, залагали смо се, и дање се залажемо, да се подигне Српски меморијал, за стварање националне антологијске читанке, назвали смо је Србослов, и изгради Српског дом. О потреби реализовања ова три национална пројекта, већ годинама опширно се говорило на нашим скуповима у расејању и матици. Ове предлоге је Други Сабор матице и расејања 2000. године једногласно прихватио.

Прошле 2015. године основанo је Друштво за подизање Меморијалног центра српским жртвама у 20. веку. За председника Управног одбора изабран професор Василије Ђ. Крестић академик, један од најзначајнијих савремених српских интелектуалаца. Овај подухват има благослов Његове светости патријарха Српског господина Иринеја, као и подршку председника Републике Србије господина Томислава Николића.

О подизању Српског дома у међувремену конкретно се размишља у Управа нашега Фонда.

Озбиљних покушаја да се створи Србослов – или антологијска читанка Српског народа још на жалост нема, мада наше најугледније, културне и јавне личности, многих од њих на жалост више међу нама нема, су сматрали да би, ради очувања нашег идентитета Србослов требало што пре створити. Србослов не треба да се пише, већ да се састави од постојећих значајних текстова и народног предања. За то је неопходна воља нашег духовног, нашег световног врха и наше државе Србије.

Поштовани, драги пријатељи, вазда имајмо на уму вечну поруку и поуку светог апостола Павла:

Нека се не уморимо добро чинити, јер ћемо у своје време пожњети ако не малакшемо.“ Гал. 6.9.

Ми малаксати нећемо, јер не смемо, а пожњети морамо!

Хвала

Ваш

Милоје Ж. Милићевић

Ускоро опширније на сајту; ,,Фонд дијаспора за матицу„

ДИЈАСПОРА ДОПРИНОСИ МОРАЛНОЈ ОБНОВИ ДРУШТВА
Владика бачки Њ. П. Господин ИРИНЕЈ

 

Из беседе на седници Скупштине Фонда дијаспора за матицу, одржаној                          7. септембра 2013. године, у Београду

Његово Преосвештенство, Владика бачки, г. Иринеј, један од оснивача и члан  Управног одбора Фонда дијаспора за матицу, оценио је да не постоји слична волонтерска организација која, од свог оснивања 1999. године до данас, ради тако савесно и предано, као Фонд дијаспора за матицу. Владика Иринеј је истакао велики значај солидарности коју је српско расејање исказало према својој матици током протеклих деценија, које представљају драматично тежак период наше новије историје. Српско расејање је у време санкција, изолације и НАТО бомбардовања пружало велику хуманитарну помоћ матици у лековима, болничкој опреми, храни и новцу. Прилозима у новцу преко Фонда дијаспоре  изграђени су многи мостови, путеви, школе и домови, порушени током НАТО бомбардовања 1999. године. СПЦ је, такође, добила и добија значајну помоћ из расејања, како преко Фонда, тако и непосредно.

Помоћ српског расејања матици и данас је потребна и она се наставља. Велики део те помоћи служи за трајно збрињавање породица избеглица и расељених лица, укључујући збрињавање породица прогнаника са Косова и Метохије.

Владика Иринеј је одао велико признање Управи Фонда за уложене напоре у циљу повратка главнице блокираних средстава. Истакао је да је у раду Фонда све чисто и транспарентно од почетка до краја. Сматра да враћање поверења нашег расејања у матицу има стратешки значај за будућност нашег народа. То се може постићи већом бригом и ефикасношћу државних органа у решавању питања које људи из расејања покрећу. У том смислу, очекује се веће разумевање државних власти и према захтеву Фонда за враћање преосталих средстава, као и за позитивно решавање других отворених питања. То треба да се учини у име елементарне законитости и хуманизма, јер ти захтеви извиру из бића и морала нашег друштва.

Према ономе шта и како ради,  Фонд дијаспора за матицу даје велики допринос  моралној обнови нашег друштва. Зато овај Фонд треба подржати, а његове оправдане захтеве према држави праведно решити.

У наставку свог излагања, Владика Иринеј је предложио да се Управа Фонда обрати званичним институцијама Владе, Председнику Републике и Председнику Владе, са молбом за враћање свих средстава која припадају Фонду и за решавање свих отворених питања. То би, по његовој оцени, у великој мери, био нови подстицај и надахнуће расејању да помаже матици, да улаже у њен развој и препород. То би вратило веру и самопоуздање у наш народ.

Матица има своју одговорност да помогне расејању у очувању националног идентитета и културног наслеђа. То је начин да се народ одржи, уједини и оствари напредак у будућности. Зато треба наставити са напорима да се садашња неправда према Фонду уклони. Очекује од Председника државе, Владе и других институција да ће имати слуха и разумевања за захтеве и рад Фонда.

Нагласио је да Фонд треба да опстане и да прошири своју активност на све просторе где наш народ живи. Даје пуну подршку изградњи Меморијала српских жртава.

 

Београд, 26. септембар 2013.

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden / Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden / Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden / Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden / Ändern )

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: