Путин ставио до знања да је Русија спремна да гради и Јужни и Турски ток

Путин ставио до знања да је Русија спремна да гради и Јужни и Турски ток

БУГАРСКОЈ ОТВОРЕНО ПОРУЧИО: ЗА ГАСОВОД НИСУ ДОВОЉНЕ НАМЕРЕ, ВЕЋ – „АРМИРАНЕ ГАРАНЦИЈЕ“

Путин и Ердоган у Санкт-Петербургу

  • Владимир Путина са Реџепом Ердоганом у Санкт-Петербургу договорио пуну нормализацију односа, што отвара простор и за регионални велики троугао Русија-Иран-Турска
  • Турски председник домаћину обећао да ће Анкара атомској централи „Акују“ (четири реактора, сваки снаге 1200 мегавата), коју гради заједно са Русијом, дати статус „стратешке инвестиције“
  • Ердоган жели и заједничке пројекте са руском војном индустријом

ВЛАДИМИР Путин примио је у Санкт-Петербургу председника Турске Реџепа Тајипа Ердогана и рашчистио простор не само за нормализацију односа Москве и Анкаре него и за формирање регионалног троугла Русија-Турска-Иран.

Руски лидер је пристао да две земље направе програм сарадње до 2019-те и да се турске грађевинске компаније врате у Русију без икаквих ограничења.

Не кријући задовољство садржајем и резултатима преговора, Ердоган је изразио наду да ће нормализација односа између његове земље и Русије „донети мир и стабилност целом региону“.

Истовремено је открио да је Путину обећао да ће Анкара атомској централи „Акују“ (четири реактора, сваки снаге 1200 мегавата), коју гради заједно са Русијом, дати статус „стратешке инвестиције“.

Ердоган је посебно нагласио да је свом домаћину потврдио спремност Анкаре за градњу гасовода Турски ток:

„Турски ток ће бити изграђен. Предузећемо све што је за то неопходно и у роковима који буду потребни. Ми желимо да обезбедимо и испоруке руског гаса у Европу тим гасоводом“.

Путина су присутни новинари замолили да прокоментарише изјаву бугарског премијера, Бојка Борисова, да Софија жели да васкрсне пројекат Јужни ток. Његов одговор је био:

„Да, Софија сада жели да се врати Јужном току. Међутим, Русија је досад на том пројекту имала губитке. Намере више нису довољне. Потребне су правне гаранције тврде као армирани бетон“.

Додао је да Турски ток ништа не доводи у питање – у делу који се тиче испорука гаса Турској.

Ово би практично могло да значи да је Москва спремна да гради и Турски и Јужни ток. Сасвим конкретно: да ће Турски ток – ако буде грађен Јужни – снабдевати само Турску, а ако Јужног не буде – да ће са две цеви снабдевати Турску, а са две Европу.

Пажњу страних посматрача привукла је и Ердоганова изјава (на конференцији за медије) да његова земља жели сарадњу са Русијом и у војној индустрији.

Категорије:
Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: