ХАГ ОДЛУЧИО: Радован Караџић на слободи, трећег јуна је у Србији

28. маја 2016.

ХАГ ОДЛУЧИО: Радован Караџић на слободи, трећег јуна је у Србији

  • 604

Први председник Републике Српске Радован Караџић(70), ког је Хашки трибунал 24. марта осудио на 40 година робије, највероватније ће у следећу суботу, 3. јуна, из Хага доћи у Србију како би посетио гроб свог млађег брата Ивана и одржао му четрдесетодневни помен, каже за „Ало!“ други Радованов брат Лука Караџић.

То је потврдио и Караџићев адвокат Горан Петронијевић, који је рекао да су све гаранције за долазак првог председника РС од српских власти већ обезбеђене. Караџић ће на привременој слободи бити највероватније недељу дана, а прво ће отићи у Обреновац, где му је сахрањен недавно преминули брат. Њему, према Лукиним речима, овај долазак значи много, јер је смрти брата изузетно тешко поднео и од тога дана не престаје да плаче.

– Помен нашем брату биће следеће суботе у Обреновцу. Ми смо оптимистични и надамо се да ће Радован доћи јер је суд тражио гаранцију од српсих власти, дакле, не адвокати. Гаранције су добијене и не би требало да буде већих проблема. Радовану би много значило да дође. Било му је претешко што није био на сахрани нашег млађег брата јер је био много везан за њега. Ми смо иначе породица која је веома емотивна и сви смо међусобно везани.

Снашла нас је велика трагедија, брат нам је букавално жив отишао у гроб. Био је здрав, млад и само је одједном умро. Отишао је веома тихо, како је и живео. Ја нисам имамо срца да јавим Радовану, избегавао сам то максимално. Јер сам могао да претпоставим какава ће му бити реакција. Знао сам да ће то да га дотуче. Његова ћерка Соња му је јавила. Морала је, сазнао би другачије, па би се љутио на нас. Веома тешко је то поднео, кажу ми да стално плаче у Хагу. Мало пише жалбу, а чим заврши са тим плаче за братом. Он је много патио и када су нам умрли родитељи, а ово га је докрајчило – каже нам Лука, који се ни сам још није опоравио од овог губитка. Али, како каже, радује га то што ће бар видети Радована и што ће сви породично одати почаст млађем брату.

Подсећамо, и Република Српска је Хашком трибуналу послала документа, која гарантују повратак Караџића у случају да му се омогући долазак у домовину, пренео је „спутњик“. Караџић је затим затражио од судског механизма у Хагу додатних 90 дана за подношење жалбе на пресуду због „неадекватних ресурса који су на располагању тиму одбране“.

Караџић: Бесан сам као рис!

Иначе, у свом првом интервјуу, који је пре неколико дана из Хага дао, Караџић је навео да је бесан као рис. – Ја сам психички управо онако како бих требао бити – бесан као рис. Када би било другачије, тада бих био „психички лош“, то јест неадекватан. Али свакако да очекујем да будем пуштен да припремим жалбу. Већ је направљено толико преседана и толико неуобичајених поступака, који, ако се угнезде као судска пракса у ново законодавство, овај свет ће довести веома близу коначног понора. Свет не може опстати без правде. Већ сам изгубио драгоцених осам година у претерано дугом суђењу. Осуђен сам за нешто што се неизбежно дешава у сваком, па и нашем грађанском рату. Притом и само тужилаштво не тврди да сам ја урадио нешто лоше, него да је политика довела до овога и онога. Па, ту политику су креирали они који држе овај суд и преуређују овај свет- рекао је Караџић за „Вести“.

 

Извор: alo.rs

Advertisements

Kommentar verfassen

Trage deine Daten unten ein oder klicke ein Icon um dich einzuloggen:

WordPress.com-Logo

Du kommentierst mit Deinem WordPress.com-Konto. Abmelden /  Ändern )

Google+ Foto

Du kommentierst mit Deinem Google+-Konto. Abmelden /  Ändern )

Twitter-Bild

Du kommentierst mit Deinem Twitter-Konto. Abmelden /  Ändern )

Facebook-Foto

Du kommentierst mit Deinem Facebook-Konto. Abmelden /  Ändern )

w

Verbinde mit %s

%d Bloggern gefällt das: